Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Prosvjednici na Markovom trgu urlali 'u boj, u boj', molili krunicu i pjevali. Ima uhićenih

Prosvjednici su se okupili na Trgu Francuske pa krenuli na Markov trg

27.11.2021., Zagreb - Novi Bijeli tihi mars, prosvjed protiv COVID potvrda. Prosvjednici su se uputili prema Markovu trgu, ali u Radićevoj ulici blokirala ih je policija. Na kraju su se ipak uspijeli probiti do Markovog trga.
FOTO: PIXSELL

Na Trgu Francuske republike u Zagrebu u 17 sati počeo je prosvjed protiv covid potvrda. U pozivu na današnje okupljanje naglašeno je kako će ovaj prosvjed biti drugačiji od onog prošle subote na Trgu bana Jelačića, na kojem su se mogle čuti brojne radikalne poruke, skandiranje lijeku protiv parazita, a verbalno i fizički su napadnuti novinari.

Organizatori su u pozivu na današnji ‘Bijeli tihi marš’, pod sloganom ‘Zajedno za slobodu’, poručili kako će ovaj skup biti održan “u tišini bez govornika”. “Dođite bez transparenata, u bijeloj odjeći, ponesite svijeću, bijeli balon, u tišini se okupimo za ukidanje covid-potvrda protiv diskriminacije i podjela”, stoji u pozivu.

Navodno se ova skupina organizatora želi distancirati od druge frakcije sa subotnjeg prosvjeda te postrojavanja crnokošuljaša i formiranja ‘1. dragovoljačke bojne’, na Trgu bana Josipa Jelačića. Prosvjednici su nakon paljenja svijeća na Trgu Francuske republike otišli na Markov trg. U nastavku pratimo događanja uživo.


19:30 Iz PU zagrebačke potvrđuju da je dvoje prosvjednika privedeno.


19:10 Prosvjednici jedan po jedan izlaze pred novinare i prepričavaju svoja iskustva u zdravstvenom sustavu kao osobe bez covid potvrda.


18:50 Na prosvjedu se nalazi i Ivan Pokupec, kontroverzni križevački vjeroučitelj koji je organizirao prosvjede pred domovima članova Stožera. Prišla mu je gospođa koja je netom prije zaprijetila Alemki Markotić da joj “dođe na vrata cijepit dijete pa će joj zapalit svijeću na grobu”, kako bi mu zahvalila kao majka “dvoje djece, dva katolika”.

“Ja sam majka dvoje djece. Dva Hrvata, katolika. Hvala vam u ime dvoje djece”, rekla je pa ga zagrlila. On se potom obratio okupljenima u utorak “tijelima naprave obruč oko Markovog trga”. “Pokažimo da je ovo naša zemlja a ne izdajnička i poltronska”, vikao je.


18:40 Prosvjednici pjevaju ‘Zdravo, djevo’


18:30 Okupljeni su se derali “izdaja, izdaja…”, a nešto kasnije su počeli moliti krunicu. Večernji javlja da je jedna osoba privedena.


18:20 Prosvjednici su opet na Markovom trgu, deru se “u boj u boj za narod svoj”


18:10 Dio prosvjednika prenuo je natrag prema Radićevoj, tamo su se susreli s onima koji su tamo ostali. Zajedno su ponovno krenuli prema Kamenitim vratima, čini se da ovaj put nije bilo policije da ih zaustavi. Deru se “u boj u boj za narod svoj” i “nema predaje”. Nekese čuje kako se vesele jer “ih uspjeli zaje…”, očito misleći na policiju.


17:50 Prosvjednici su stigli do Markovog trga, mirno stoje.


17:40 Prosvjednici su prošli Ilicu, skrenuli u Radićevu gdje su planirali preko Kamenitih vrata do Markovog trga no policija ih je zaustavila i preusmjerila na Zakmardijeve stube. Prosvjednici su negodovali, vikali da im policija brani da se pomole i tražili da im kažu po kojem zakonu im ne daju da prođu. Na kraju su ipak odustali i skrenuli na stepenice.


17:15 Na Trgu Francuske republike okupilo se znatno manje prosvjednika nego što ih je bilo prošle subote na Trgu bana Jelačića. Nisu planirani govornici, a ni dolazak političara, već se cijeli skup planira održati u tišini. Okupljeni su upalili svijeće, a zatim se uputili prema Markovom trgu.

Palili su svijeće na Trgu Francuske pa krenuli na Markov trg PIXSELL

Prosvjed nije prijavljen

Prosvjednici sa sobom nose bijele svijeće i balone, kao što je pisalo u pozivu, ali nema transparenata. Kako javlja Večernji list, okupljenima bi se trebalo priključiti i nekolicina studenata Filozofskog fakulteta koji nekoliko dana prosvjeduju ispred svog Fakulteta nakon što je Filozofski najavio da će tražiti covid potvrde i od svojih studenata.

Zagrebačka policija je za Dnevnik.hr potvrdila kako znaju za prosvjed, ali da im ništa službeno nije prijavljeno. Ni prošlotjedni prosvjed nije bio prijavljen, a policija je ovaj tjedan podnijela kaznene prijave protiv dvojice organizatora, jer nisu prijavili okupljanje niti poduzeli potrebne mjere koje propisuje zakon.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu