Novi moment: Tužitelji će postrožiti optužnicu protiv policajca koji je ugušio Georgea Floyda, teretit će i ostalu trojicu

Optužnica je u početku podignuta samo za Chauvina, no uskoro će se proširiti

ZADNJA IZMJENA: lip 3, 2020
Foto: YouTube

Glavni tužitelj savezne države Minnesote Keith Ellison postrožit će optužnicu protiv Dereka Chauvina na ubojstvo drugog stupnja u slučaju smrti Georgea Floyda. Uz povišenje stupnja optužnice, podignut će se i optužnica protiv ostala tri policajca povezana s ubojstvom.

Premda bi Ellisonova službena objava trebala doći uskoro, senatorica Amy Klobuchar podijelila je tu vijest na svom Twitter profilu. Službena objava tako bi došla tjedan dana nakon ubojstva Floyda, kojeg je policajac Chauvin gotovo devet minuta gušio. To ubojstvo pokrenulo je niz prosvjeda diljem Amerike. Derek Chauvin već je dva puta optužen za ubojstvo iz nehaja.

Nije micao koljeno s vrata gotovo devet minuta

Drugi policajci, Thomas Lane i J.A. Keung koji su pridržavali Floyda, te policajac Tou Thao koji je stajao u blizini i nije spriječio ubojstvo, u početku nisu bili optuženi. Dvije neovisne autopsije zaključile su kako je Floyd zaista ubijen, te da se nije radilo o ubojstvu iz nehaja. Šef policije Minneapolisa Medaria Arradondo dao je otkaz četvorici policajaca, te rekao kako su oni svi odgovorni za Floydovu smrt.

Prosvjednici, uključujući i Floydovu obitelj, tražili su da se sva četvorica uhite i osude za ubojstvo. Prema videozapisu priloženom sudu, Chauvin je držao svoje koljeno na Floydovom vratu gotovo devet minuta, dok je Floyd jecao kako ne može disati. Prolaznici su Chauvina pokušali spriječiti, a policajac Lane mu je govorio da ga okrene na bok. Međutim, Chauvin je i dalje držao svoje koljeno na Floydovom vratu, čak tri minute nakon što se Floyd više nije micao, piše CNN.

Ivan Luzar
Telegram autor
1793 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program