Provjerili smo tko je prvi čestitao Trumpu na pobjedi; uglavnom ekstatični desničari i, naravno, Putin

U međuvremenu mu je čestitao i Andrej Plenković

ZADNJA IZMJENA: stu 9, 2016
Foto: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin među prvima je čestitao Donaldu Trumpu na pobjedi na američkim predsjedničkim izborima. U poruci koju mu je poslao, Putin je izrazio uvjerenje da će se dijalog između Moskve i Washingtona odvijati u interesima dvaju zemalja.

Napisao je kako se nada da će se zajedničkim naporima odnosi između dviju zemalja izući i iz krize u kojoj su sada, te da će riješiti “goruće probleme koji su trenutno aktualni na međunarodnom planu i naći učinkovita rješenja za globalne izazove”, piše RT.

Američki predsjednik Barack Obama navodno je zvao Trumpa da mu čestita na pobjedi, piše CNN. Informaciju je objavila voditeljica Trumpove kampanje Kellyanne Conway, koja je rekla kako su njih dvojica imali sjajan razgovor te da će se uskoro i sresti u Washingtonu. Isto je kasnije potvrđeno i iz Bijele kuće.

Čestitala mu i britanska premijerka

Trumpu pristižu čestitke i od ostalih državnika. Britanska premijerka Theresa May čestitala mu je na pobjedi nakon borbene kampanje, kako je napisala. “Velika Britanija i Sjedinjene Države imaju trajan i poseban odnos temeljen na vrijednostima slobode, demokracije i poduzetništva. Mi smo, i ostat ćemo, jaki i bliski partneri u trgovini, sigurnosti i obrani.

Veselim se suradnji s novoizabranim predsjednikom Donaldom Trumpom, izgradnji odnosa kako bi se osigurala sigurnost i prosperitet naših naroda u godinama koje dolaze”, napisala je britanska premijerka u priopćenju, piše BBC.

Tvrda desnica u Europi oduševljena Trumpovom pobjedom

Trumpu su požurili čestitati lideri tvrde desnice, poput nacionalista u Francuskoj, Mađarskoj i Nizozemskoj, piše Guardian. Marine Le Pen, predsjednica francuske Nacionalne fronte, pozdravila je izborni rezultat najavljujući jedan novi svijet. Le Pen je rekla kako je Trumpova pobjeda u francuskim interesima te je čestitala “slobodnom” američkom narodu.

Mađarski premijer Viktor Orban je također, očekivano, oduševljen zbog trumpove pobjede. “Demokracija je još uvijek živa”, napisao je na svojem Facebooku. Još jedan vođa krajnje desnice i saborski zastupnik u Nizozemskoj Geert Wilders izrazio je oduševljenje zbog Trumpove pobjede, kao i vođa britanskog Ukipa Nigel Farange. Napisao je kako je ovo revolucija u Americi koja je zasjenila Brexit.

Oprezne poruke čelnika EU-a

I čelnici Europske unije su se oglasili. Visoka predstavnica EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federica Mogherini na svom je Twitteru diplomatski napisala. “Veze Europske unije i Amerike su dublje od bilo kakve promjene u politici.” Predsjednik europskog parlamenta Martin Schulz rekao je kako se radi o situaciji sličnoj Brexitu, da su prevagnuli glasovi protesta. “Sve je počelo sramežljivo, ali to je kao val, val prosvjeda koji će dovesti do Trumpa u Bijeloj kući”, rekao je Schulz.

Filipinski predsjednik Rodrigo Duterte, koji je Obamu nedavno nazvao “kurvinim sinom” poslao je “tople čestitke” Trumpu. Duterte, koji je bio ogorčen Obaminom administracijom, pozdravio je uspjeh američkog demokratskog sustava i načina života, priopćio je njegov tajnik za komunikacije Martin Andanar.

Čestitke hrvatskih državnika

U međuvremenu, Trumpu je čestitao i premijer Andrej Plenković koji je rekao kako je siguran da će Zagreb imati kvalitetne odnose s novom vladom u Washingtonu. “Čestitam na pobjedi, poštujemo volju američkih birača i siguran sam da ćemo uspostaviti kvalitetne odnose s novom administracijom,” rekao je Plenković, piše HRT.

Nešto kasnije uvjerenost u dobru suradnju s Trumpom i njegovom administracijom izrazila je i predsjednica Kolinda Grabar Kitarović. “Vjerujem da ćemo nastaviti raditi zajedno kako bismo se zajedno suočili sa ugrozom sigurnosti i riješili neka od otvorenih pitanja koja već godinama opterećuju odnose država jugoistoka Europe”, rekla je predsjednica.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3206 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program