Politika & Kriminal

Prva analiza izlaznih anketa: Nakon debakla u Splitu, HDZ je ozbiljno uzdrman, a večer je tek počela

Osvajanje četvrtog najvećeg grada ni u kojem slučaju ne može biti dovoljno za zadovoljstvo u središnjici najjače hrvatske stranke

Ako službeni rezultati, koje će Državno izborno povjerenstvo početi objavljivati od 20 sati, potvrde ove postotke za Grad Zagreb, bit će to najveća razlika koju je ostvario neki kandidat na zagrebačkim izborima otkako se gradonačelnika bira izravno

Ankete provođene između dva kruga lokalnih izbora nisu dozivale dramu u četiri najveća grada – prilično izgledna oklada bili su Tomašević, Puljak, Filipović i Radić. Upravo objavljena izlazna anketa stvar prikazuje još manje neizvjesnom – navedena četvorka ostvarit će uvjerljive pobjede.

Kako je najmanja razlika ona u Rijeci, između SDP-ovog Marka Filipovića i nezavisnog Davora Štimca od čak 15,6 postotnih bodova, jasno je da neće biti promjena ni kad se biračke kutije isprazne i glasovi prebroje. Ovaj put neće biti drame kao prije četiri godine kad je izlazna anketa dala 1,5 posto prednosti Željku Kerumu u Splitu ispred HDZ-ovog Andre Krstulovića Opare, samo da bi prebrojavanje pokazalo da prednost jest nešto manja od dva postotna boda, ali da je pobijedio – Krstulović Opara.

HDZ izgubio dva najveća grada

Glavni zaključak lokalnih izbora tako ostaje da je najveći gubitnik – HDZ. Nakon debakla u prvom krugu izbora u Zagrebu, gdje ova stranka više neće sudjelovati u vlasti, makar kao manji partner, HDZ je izgubio – i to uvjerljivo – i drugi hrvatski grad, Split. Tim gradom naredne četiri godine ravnat će poznati hrvatski fizičar Ivica Puljak iz stranke Centar, kojemu izlazna anketa daje skoro dvadeset postotnih bodova prednosti, a HDZ će se moći utješiti osvajanjem vlasti u četvrtom najvećem hrvatskom gradu, Osijeku, gdje dosad nikad nisu imali gradonačelnika.

To ni u kojem slučaju ne može biti dovoljno za zadovoljstvo u središnjici najjače hrvatske stranke, koja s nemalom zebnjom čeka rezultate u ostalim sredinama, jer bi lista gubitka sa Splitom mogla tek – započeti. Uostalom, predsjednik HDZ-a Andrej Plenković je krajem tjedna u Splitu izjavio kako je uvjeren i u pobjedu Vice Mihanovića i župana Blaženka Bobana. Nije počelo dobro.

Zeleni val prekrio Škoru

U Zagrebu je, po očekivanjima, veliki zeleni val prekrio Miroslava Škoru i Domovinski pokret. Štoviše, u Zagrebu nikada dosad nije zabilježena toliko premoćna pobjeda kao što ju je danas, po svemu sudeći, ostvario Tomislav Tomašević. Prema izlaznim anketama, kandidat zeleno-lijeve koalicije osvojio je 68,3 posto glasova, a kandidat Domovinskog pokreta Miroslav Škoro 31,7 posto.

Ako službeni rezultati, koje će Državno izborno povjerenstvo početi objavljivati od 20 sati, potvrde ove postotke, bit će to najveća razlika koju je ostvario neki kandidat na zagrebačkim izborima otkako se gradonačelnika bira izravno. Dosad je najbolji rezultat držao Milan Bandić na izborima prije osam godina. Bandić je tada sa 65,7 posto glasova pobijedio Rajka Ostojića koji je te 2013. godine dobio 32,4 posto.

Utjeha za HDZ, olakšanje za SDP

Osječka utjeha za HDZ, koji na ovim izborima brani više svojih dosadašnjih utvrda po Slavoniji i Dalmaciji, više je nego izvjesna – prema izlaznim anketama, HDZ-ov Ivan Radić ima 63,1 posto. Njegov protukandidat, nezavisni Berislav Mlinarević, koji se kandidirao uz potporu Domovinskog pokreta i Mosta, ima 36,9 posto. Radićev rezultat bolji je od onoga što su mu predviđale zadnje ankete, objavljene prije izborne šutnje, jer je u njima još uvijek bilo dosta neodlučnih birača.

U Rijeci se, pak, nije dogodilo “prvi puta u povijesti” – da SDP izgubi. Marko Filipović bit će novi gradonačelnik, a na vlasti i dalje ista stranka koja taj grad drži od hrvatske neovisnosti. Veliko je to olakšanje za aktualno vodstvo stranke i Peđu Grbina, jer bi gubitak takve utvrde, uz (očekivane) katastrofe u Splitu i Zagrebu ozbiljno zaljuljao stranku. Ovako, s Rijekom “u džepu”, Grbin ostaje za kormilom najjače oporbene stranke.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu