Prve projekcije Europskih izbora: Pučani i socijalisti više nemaju većinu, desni populisti ojačali

Veliki uspjeh ostvarili su liberali i Zeleni

ZADNJA IZMJENA: svi 26, 2019

Objavljene su prve projekcije rasporeda zastupnika u novom, devetom sazivu Europskog parlamenta. Prema izlaznim anketama, Europska pučka stranka dobiva 173 zastupnika. Time Pučani ostaju najsnažnija grupacija u Parlamentu, ali pretrpjeli su ozbiljan gubitak u odnosu na izbore 2014. godine kada su osvojili 221 mjesto. Ozbiljno se srozao i Klub zastupnika Progresivnog saveza socijalista i demokrata u Europskom parlamentu, koji prema ovim projekcijama sa 183 zastupnika pada na 147. Takvi rezultati znače da velika koalicija Pučana i Socijaldemokrata prvi put u posljednjih 40 godina nema natpolovičnu većinu u Europskom parlamentu.

Veliki uspjeh zato su ostvarili liberali, odnosno grupacija ALDE&R, koja prema projekcijama dobiva 102 zastupnika. Liberalna grupacija je u prošlom sazivu Europarlamenta imala 67 mjesta. Uspješni su i Zeleni, koji bi u Parlamentu trebali imati 71 zastupnika, naspram 50 koliko su dobili 2014. godine. ECR, Europski konzervativci i reformisti, prema večerašnjim projekcijama trebali bi dobiti 58 mjesta, što znači da su u padu u odnosu na 2014. godinu, kada su sa 70 zastupnika bili treća najveća grupacija u Europskom parlamentu.

Dvije desne grupacije vrlo blizu

Jedno od najzanimljivijih pitanja ovih izbora bilo je kakav će rezultat ostvariti ENF, Klub zastupnika Europe nacija i sloboda, u kojem se nalaze ozloglašeni desničarski tribuni poput Marine Le Pen ili talijanskog ministra unutrašnjih poslova Mattea Salvinija. ENF je prema prvim projekcijama dobio 57 zastupnika u devetom sazivu Europskog parlamenta, što je solidan uspjeh najnovije desne grupacije koju je 2015. godine osnovalo 37 zastupnika. S te strane političkog spektra nalazi se i EFDD, Klub zastupnika Europe slobode i demokracije, čiji su istaknuti članovi Brexit party Nigela Faragea, zloglasni njemački AfD i talijanski Pokret pet zvjezdica, osvojio je 56 mjesta, što je značajan napredak u odnosu na prošle izbore, nakon kojih su imali 38 zastupnika.

Klub zastupnika Ujedinjene europske ljevice i Nordijske zelene ljevice, GUE/NGL, trebao bi imati 42 zastupnika, pokazuju izlazne ankete, što znači da su ljevičari bitno slabiji nego nakon prošlih izbora, kada su imali 52 parlamentarca. U Europski parlament bi trebalo ući još 8 nezavisnih zastupnika, te 37 novoizabranih zastupnika koji ne pripadaju nijednom klubu u Parlamentu.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2026 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program