Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Sve je više burnih reakcija na Putinovo priznanje separatista. NATO: 'Stvara opravdanje za invaziju'

Putin je maloprije u televizijskom prijenosu priznao Donjeck i Lugansk

NATO Secretary General Jens Stoltenberg speaks during a press conference on the second day of a NATO Defence Ministers meeting at the NATO headquarters in Brussels, on February 17, 2022. - Nato is mobilizing its forces to be ready to respond to Russia's actions and "takes very seriously" the threats to Ukraine with the reinforcement of Russian troops on its borders, British Defense Minister Ben Wallace said on February 17, 2022 in Brussels. (Photo by Kenzo TRIBOUILLARD / AFP)
FOTO: AFP

Stižu prve reakcije nakon što je ruski predsjednik Vladimir Putin u televizijskom prijenosu uživo potpisao dokument kojim priznaje neovisnost dviju separatističkih pokrajina na istoku Ukrajine – Donjeck i Lugansk. Britanski premijer Boris Johnson rekao je kako je to “mračan nagovještaj da stvari idu u pogrešnom smjeru”, prenosi BBC.

“To je flagrantno kršenje međunarodnog prava te suverenosti i integriteta Ukrajine”, kazao je Johnson.

Visoki predstavnik EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell rekao je ranije danas da će predložiti uvođenje sankcija protiv Rusije ako prizna neovisnost dviju odmetnutih ukrajinskih pokrajina Luganska i Donjecka. “Ako dođe do priznanja onda ću staviti na stol prijedlog o sankcijama, a ministri država članica će odlučiti”, rekao je Borrell na konferenciji za novinare u trenutku kada je u Moskvi objavljeno da je Rusija priznala te dvije odmetnute regije.

‘Očito kršenje sporazuma iz Minska, EU će reagirati’

Borrell je rekao da će se sankcije protiv Rusije odnositi i na Bjelorusiju ako napad krene s njezina teritorija. Dodao je da Bjelorusija gubi svoju samostalnost i postaje ruski satelit. Na Twitteru je reagirala i predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen.

“Priznanje dvije separatističke pokrajine u Ukrajini je očito kršenje međunarodnih zakona teritorijalnog integriteta Ukrajine i sporazuma iz Minska. EU i saveznici će reagirati sa zajedništvom, čvrstoćom i odlučnošću u solidarnosti s Ukrajinom”. Identičnom objavom na Twitteru se oglasio i predsjednik Europskog vijeća Charles Michel.

‘EU mora odmah uvesti sankcije’

Na Putinovo priznanje separatističkih pokrajina u Ukrajini među prvima je reagirao latvijski ministar vanjskih poslova Edgars Rinkēvičs.

“Odluka Rusije da prizna neovisnost takozvanih Donjeck i Lugansk narodnih republika je flagrantno kršenje međunarodnog prava i teritorijalnog integriteta Ukrajine. Latvija osuđuje ovaj čin agresije i poziva na snažan međunarodni odgovor. EU mora odmah uvesti sankcije”, napisao je.

‘Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine’

Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg oštro je u ponedjeljak osudio rusko priznanje odmetnutih proruskih regija Donjecka i Luganska na istoku Ukrajine. Stoltenberg je optužio Rusiju da si priznanjem stvara opravdanje za novu invaziju.

“Moskva nastavlja potpirivati sukob na istoku Ukrajine pružajući financijsku i vojnu pomoć separatistima. Pokušava i režirati preduvjete da još jednom napadne Ukrajinu”, rekao je glavni tajnik NATO-a.

“To potkopava ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, uništava napore za mirno rješenje krize i krši Sporazume iz Minska kojih je Rusija potpisnica”, rekao je Stoltenberg.

‘Besramno kršenje međunarodnog prava’

Njemačka se u ponedjeljak pridružila nizu zemalja koje rusko priznanje dviju ukrajinskih odmetnutih regija smatraju “besramnim kršenjem međunarodnog prava” i namjerava odgovoriti na taj potez. Njemačka ministrica vanjskih poslova Annalena Baerbock priopćila je da se Njemačka konzultira sa saveznicima o odgovoru na ruski potez.

“Današnje priznanje dviju separatističkih, samoproglašenih narodnih republika na istoku Ukrajine besramno je kršenje međunarodnog prava i težak udarac svim diplomatskim naporima za mirno rješenje krize”, kazala je Baerbock.

“Njemačka stoji uz Ukrajinu i njezine međunarodno priznate granice. Reagirat ćemo na ovo kršenje međunarodnog prava. O tome se savjetujemo s našim partnerima”, poručila je.

Macron traži ‘ciljane europske sankcije’

Emmanuel Macron je u ponedjeljak osudio odluku Vladimira Putina da prizna neovisnost proruskih separatističkih regija na istoku Ukrajine i zatražio da se Moskvi uvedu “ciljane europske sankcije”, priopćila je Elizejska palača.

Francuski predsjednik je zatražio “izvanredan sastanak UN-ova Vijeća sigurnosti”, osudivši “jednostrano kršenje međunarodnih obveza Rusije i povredu ukrajinskog suvereniteta”, navodi se u priopćenju.

Macron je također sazvao hitnu sjednicu nacionalnog vijeća sigurnosti na temu najnovijeg razvoja događaja povezanog s Ukrajinom.

Javio se i hrvatski MVEP

Ministarstvo vanjskih i europskih poslova u ponedjeljak je navečer osudilo rusko priznanje samoproglašenih ruskih republika na istoku Ukrajine.

MVEP u objavi na Twitteru navodi da takav potez ruskog predsjednika Vladimira Putina “krši ukrajinski teritorijalni integritet, međunarodno pravo, Sporazume iz Minska i potkopava diplomatsko rješenje” krize. “Čvrsti smo u podršci ukrajinskom suverenitetu”, naglašavaju u MVEP-u.

Hrvatska je u nizu zapadnih zemalja koje su u ponedjeljak snažnom osudom reagirale na rusko priznanje i optužile Vladimira Putina za kršenje međunarodnog prava i ukrajinskog suvereniteta.

Reakcija iz Ujedinjenih naroda

Glavni tajnik Ujedinjenih naroda Antonio Guterres rekao je u ponedjeljak u priopćenju da rusku odluku o priznanju neovisnosti ukrajinskih separatističkih teritorija smatra “povredom teritorijalne cjelovitosti i suvereniteta Ukrajine”.

Ona je “nespojiva s načelima Povelje UN-a”, dodao je UN-ov glavni tajnik u tekstu.

“UN u skladu s rezolucijom Opće skupštine i dalje u cijelosti podupire suverenitet, neovisnost i teritorijalnu cjelovitost Ukrajine u međunarodno priznatim granicama”, dodao je Antonio Guterres.