Prvi tjedan škole je pri kraju, svaki dan je izletio neki ružan slučaj. Što se zbiva?

Donosimo pregled slučajeva koji su obilježili početak školske godine u Hrvatskoj

ZADNJA IZMJENA: ruj 13, 2019
Foto: PIXSELL

Pri kraju je prvi tjedan školske godine koji je, još jednom, ukazao na golemi problem hrvatskog školskog sustava. Mediji su svakodnevno izvještavali o ružnim, potresnim i duboko zabrinjavajućim slučajevima iz škola diljem zemlje.

Od dječaka s autizmom koji nije dobio obećanog asistenta u nastavi, preko srednjoškolaca koji moraju na nastavu subotom ako ne žele učiti vjeronauk nego etiku, do cijelog jednog razreda prvašića s posebnim potrebama koji nemaju učiteljicu, ova školska godina naprosto nije počela dobro. Ovdje donosimo pregled najeksponiranijih slučajeva.

Učenici koji ako žele etiku moraju subotom na nastavu

Mediji su prije dva dana izvijestili o ružnom slučaju iz Karlovca. Učenici tamošnje Tehničke škole, koji su umjesto vjeronauka odabrali etiku, morat će na nastavu dolaziti i subotom. Jutarnjem je to otkrila jedna mama čiji su sin i još dvoje djece jedini u razredu s 20 učenika koji ne idu na vjeronauk. O nastavi subotom razrednica ih je obavijestila prvog dana škole.

Cijelu stvar je za Jutarnji potvrdio i ravnatelj škole Ivan Janković koji jedini način da djeca koja su odabrala etiku ne idu na nastavu svake subote vidi u prelasku škole na rad u jednoj smjeni, što je zasad nemoguće. “To su vam vječni pothvati, to je misterij”, rekao je između ostalog ravnatelj. Nije objasnio zašto će u školu subotom, odnosno šest dana u tjednu, baš djeca koja uče etiku.

“Odgovorno tvrdim da ne ovisi o meni, deset godina sam radio kao satničar u toj školi. I ja bih volio vidjeti da netko to organizira da učenici ne moraju dolaziti subotom, ali baš me zanima kako bi izgledao radni dan tog profesora koji predaje još i politiku i gospodarstvo. Mogu se javno svima ispričati, ali ne zato što sam kriv, nego zato što mi je žao da su djeca zakinuta. Suosjećam i iskreno mi je žao, ali ne možemo drukčije organizirati”, zaključio je ravnatelj.


Dečkić s autizmom koji plače pred školom i čeka asistenta

Fotografija dječaka s autizmom koji prvog dana nastave sjedi pred školom i plače jer se njegov pomoćnik u nastavi nije pojavio potresla je cijelu zemlju. Ujedno je još jednom ukazala na duboki problem koji postoji u sustavu kad je u pitanju školovanje djece s posebnim potrebama. Filipa su u ponedjeljak u školu doveli roditelji, uvjereni da će prije početka nastave upoznati asistenta koji će im pomoći da se Filip snađe prvog dana nastave koji bi mu, znali su, mogao biti vrlo stresan.

Kako je Telegramu ispričao Hrvoje Kozmus, tata dječaka, tek su tog prvog dana od ravnateljice doznali da “asistenta nema, da je na obuci, i da bi se u školi trebao pojaviti sljedeći dan”. Filipove roditelje jednako je iznenadilo i saznanje da će njihov sin asistenta dijeliti s još dvoje učenika te da će sve troje djece s posebnim potrebama redovni dio nastave pohađati u istom razredu. „Kako će to doprinijeti njihovoj integraciji?”, pitao se Kozmus.

Da bi s asistentima u nastavi moglo biti problema najavili su iz Udruge roditelja OKO. Kako su objavili, Ministarstvo obrazovanja nije objavilo na vrijeme rezultate natječaja. “Tako su i ove godine naša djeca zakinuta za miran početak školske godine”, napisali su. Ministrica Divjak pravda se da se radi o “kompleksnom problemu” te da je za ovu školsku godinu Ministarstvo obrazovanja do sada odobrilo 800 pomoćnika više nego prošle godine kada ih je bilo oko tri tisuće, pa ih je tako sada odobreno već 3800.


Razred prvašića s posebnim potrebama koji nije dobio učiteljicu

Javnost je ovaj tjedan doznala i za slučaj učenika jednog razreda specijalne škole Slava Raškaj u Splitu koji još uvijek nemaju učiteljicu. Pet učenika s posebnim potrebama i njihove roditelje prvog dana škole dočekalo je tužno iznenađenje kad su doznali da učiteljicu tek treba pronaći i zaposliti.

“Čestitam svim prvašićima prvi dan škole, na žalost naš je prošao, ali ne sretno. Što kažete na situaciju kako 5 prvašića specijalne škole Slava Raškaj u Splitu nema učiteljicu , tj. Rehabilitacijskog edukatora. Jučer smo tako lijepo došli prvi dan škole (jer su i oni djeca jednako uzbuđena, ako ne i više zbog novog početka), da bi nam se nakon 2 sata roditeljskog sastanka obrazložilo kako će tek sada biti raspisan natječaj za osobu koja će biti dodijeljena našoj djeci….”, napisala je mama na društvenim mrežama.

Ravnateljica Centra za odgoj i obrazovanje Slava Raškaj u Splitu Željka Paleka za Splitski dnevnik je objasnila da škola nije dobila pisano odobrenje Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku, zbog čega natječaj za dodatnog rehabilitacijskog edukatora nisu mogli raspisati. Kada ministarstvo pošalje suglasnost, natječaj će biti raspisan, uvjerava. Dodala je i da bi djeca učiteljicu trebala dobiti do kraja rujna, a do tada su razmještena u druge grupe.


Nisu odobreni razredi ni svi pomoćnici za djecu s posebnim potrebama

Četvrtog rujna, svega pet dana prije početka nastave, Jutarnji je otkrio da 36 razreda za učenike s posebnim potrebama još nije dobilo odobrenje. Neki još i sada nisu odobreni. Ujedno, za novu školsku godinu Ministarstvo je primilo više od 4542 zahtjeva za odobravanjem pomoćnika u nastavi za učenike s teškoćama u razvoju. Zahtjeve su uputili osnivači škola te dio udruge. Postupak izdavanja suglasnosti za mnoge do prvog dana škole nije završen, unatoč požurnicama koje Ministarstvu šalju pojedini osnivači škola, kao i molbama roditelja.

Grad Zagreb od Ministarstva je još u veljači zatražio suglasnosti za pomoćnike u nastavi za 388 učenika s teškoćama. Do lipnja im je Ministarstvo izdalo suglasnosti za 59 učenika, tvrde u Gradskom uredu za obrazovanje, odnosno za samo 15-ak posto zahtjeva. Ured je zato poslao požurnicu u kojoj prozivaju Ministarstvo zbog tromosti, donosi dnevnik.


Pale su web stranice većine škola u Hrvatskoj

U tjednu prije početka školske godine web stranice većine škola u Hrvatskoj nisu radile. Roditelji su tako, umjesto preko interneta, morati zvati škole ili odlaziti do njih kako bi pročitali obavijesti na vratima i saznali kada njihovo dijete prvog dana mora doći na nastavu, kada je priredba za prvašiće, kada će se dijeliti udžbenici…

“Mi smo obavijest s informacijama o početku škole zalijepili na vrata, ali do bilo kakvih drugih informacija roditelji, osim ako ne nazovu, ne mogu doći. Osim toga, velik problem je i što nam mailovi ne rade, a oni su isto na CARNET-u”, rekla nam je prošli tjedan tajnica iz OŠ Matka Laginje, Nataša Maltar Babić.

Web stranice su se dosad uglavnom vratile, ali kako doznajemo u nekim zagrebačkim školama, sustav još uvijek ne radi dobro. Kako kažu, e-Dnevnik ne radi najbolje, a i stranice im još uvijek znaju štekati.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program