Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pula zabranila prodaju pića u kioscima. Odluku još ne provode, kažu da je u fazi prilagodbe

Iz Gradske uprave objašnjavaju kako im je cilj zaštititi kafiće

24.02.2021., Zagreb - Dok se ugostitelji uglavnom zale da mjera dozvole prodaje pica za van kaficima nije donijela ocekivani promet, alternativni kanali prodaje poput kioska nemaju problema sa prodajom. Photo: Patrik Macek/PIXSELL
FOTO: Patrik Macek/PIXSELL

Premda je odluka o zabrani prodaje pića u kioscima u Puli donesena još 16. studenoga prošle godine na sjednici Gradskog vijeća, još uvijek traje razdoblje prilagodbe, potvrdio je to u nedjelju u izjavi Hini pulski gradonačelnik Filip Zoričić koji je najavio sastanak s vlasnicima kioska u siječnju.

Na sjednici pulskog Gradskog vijeća prije mjesec i pol dana prihvaćena je nova Odluka o komunalnom redu, kojom se praktički zabranjuje prodaja pića u kioscima, no ta je odredba tada promakla javnosti jer je na dnevnom redu bilo važnijih tema. Iako je odluka na snazi, pridržavanje njezinih odredbi Grad do sada nije nadzirao niti sankcionirao, izvijestili su iz pulske Gradske uprave te dodali kako će, nakon roka prilagodbe, izdavati nova rješenja koja će biti u skladu s novom odlukom.

Iz Grada kažu da žele zaštititi ugostitelje

Na pitanje zbog čega je donesena takva odluka kojom je Pula postala prvi grad u Hrvatskoj koji zabranjuje da se u kioscima prodaje piće, iz Gradske su uprave odgovorili da je “Grad Pula, pri utvrđivanju zabrane prodaje pića i kave u sklopu lokacija kioska za obavljanje djelatnosti prodaje duhanskih proizvoda, vodio računa o tome da navedena prodaja u kioscima ne bi trebala ugrožavati rad u ugostiteljskim objektima u čvrstim građevinama, odnosno poslovnim prostorima u kojima se obavlja ugostiteljska djelatnost”.

“Intencija Grada bila je da se obavljanje ugostiteljske djelatnosti usmjerava na kvalitetniju razinu, u okviru odgovarajuće opremljenih poslovnih prostora, čije funkcioniranje podrazumijeva i ulaganje znatnih sredstava u odgovarajuću ponudu te plaćanje propisanih pristojbi, poput spomeničke rente”, izvijestili su.

Slijedom toga, dodali su iz Gradske uprave, Grad Pula se pri donošenju navedenih odredbi “prvenstveno rukovodio potrebom da se osiguraju preduvjeti za postizanje adekvatne kvalitete ugostiteljske ponude te zaštitom poslovnih subjekata u fiksnim objektima”.