Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Puljak i zamjenici formalno podnijeli ostavke. 'Nismo htjeli mutiti vodu i dijeliti plijen kao HDZ'

Split na nove izbore vjerojatno ide krajem lipnja

FOTO: Screenshot N1

Gradonačelnik Splita Ivica Puljak i njegov zamjenik Bojan Ivošević prošlog su četvrtka rekli da podnose ostavke i da Split ide na nove izbore, a danas su to i službeno učinili. Povlači se i drugi dogradonačelnik Antonio Kuzmanić, koji je prvotno trebao ostati na čelu grada kao povjerenik. Ostavkama je prethodilo podizanje optužnice protiv Ivoševića zbog prijetnji novinarki Slobodne Dalmacije.

“Nismo htjeli većinu u Gradskom vijeću sklapati u kafićima i trgovati foteljama”, rekao je Puljak. “Danas je ostavku podnio i Antonio Kuzmanić. Znajući da smo u pravu kada smo govorili da on može ostati zamjenik, nismo htjeli da beskonačno diskutiramo o pravnim smicalicama s HDZ-om. Jer to je njihov teren”, kazao je.

“Njihov teren je teren u kojem zamute vodu, izdaju ilegalno mišljenje, lupe pečat Ministarstva, dijele plijen svojim stranačkim kolegama i poslušnicima”, dodao je.

Vjeruje da će opet dobiti povjerenje birača

“Nismo htjeli biti taoci političkog procesa”, poručio je Puljak. “Sada od ostalih gradskih vijećnika, prvenstveno HDZ-ovih, očekujem ono što su obećavali, a to je da i oni podnesu ostavke nakon sljedeće sjednice Gradskog vijeća”, rekao je. “Živjeti za Split, a ne od Splita, to je moto koji želimo podijeliti s građanima”, dodao je.

“Ponedjeljak će bit novi dan u kojem ćemo se vratiti svojim poslovima i životima. Ja ću se vratiti poslu znanstvenika na fakultetu. Nastavit ćemo tražiti podršku građana da nastavimo tamo gdje smo stali”, rekao je. Što se tiče novih izbora, na Gradskom vijeću predložit će se datum 26. lipnja.

Kaže, uvjeren je da će ovo biti prvi put da jedan gradonačelnik i njegov tim u Splitu ponovno osvoje povjerenje birača.

‘Pravne smicalice’ HDZ-a

Ponovio je da nije želio konfrontacije oko pravnih tumačenja, kada je u pitanju postavljanje Vladinog povjerenika u Split do novih izbora. Istaknuo je da je “tumačenje zakona na njihovoj strani”. “Ostavkom gospodina Kuzmanića pokazali smo da nam je interes građana na prvom mjestu, a ne pravne smicalice kojima se služi HDZ”, kazao je Puljak.

Kaže, s ljudske strane oproštaj od kolega je bio težak. “Ovo su bila vremena koja su bila zanimljiva za sve nas. Ja sam na neki način, moram priznati, promijenio mišljenje o javnoj upravi na bolje”, rekao je i zahvalio se svim suradnicima.

“Sad idemo prošetat gradom”, kazao je na kraju.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više