Politika & Kriminal

Puno je nejasnoća nakon jučerašnjih prepucavanja oko Cijepise. Evo što zasad znamo o nastalim problemima

Mjesecima poručuju kako je cijepljenje glavni izlaz iz pandemije, a platforma za cijepljenje im šepa

Kako je danas objavio Nacionalni stožer civilne zaštite, u posljednja 24 sata od posljedica covida preminulo je 39 osoba. Iako mjesecima od Vlade i Stožera slušamo kako pandemiju može zaustaviti samo cijepljenje, jučerašnji dan protekao je u prepucavanju između Ministarstva zdravstva, ministra zdravstva i vodećeg čovjeka Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Grada Zagreba. Problem je platforma Cijepise, projekt Ministarstva opterećen financijskim aferama koje je na svijetlo dana izvukao Telegram.

Kako je otkriveno jučer, problem nisu samo sumnjive dodjele poslova na izradi platforme. U medijima su se pojavile informacije kako su lokalne zdravstvene institucije, koje podnose najveći teret akcije cijepljenja, tu platformu smatraju nefunkcionalnom. Mnogi među njima Cijepise potpuno zaobilaze, pa cijepljenje građana za koje su odgovorni organiziraju preko ordinacija obiteljske medicine. Teško je bilo pohvatati koja je institucija jučer što priopćila, pa smo ovdje donosimo sažet pregled otkrivenih problema.

1. Šostar objavio da Zagreb neće koristiti Cijepise

Šef Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Zvonimir Šostar, potvrdio je jučer Telegramu kako se građane u Zagrebu poziva na cijepljenje samo preko CEZIH-a, ne preko za to dizajnirane platforme Cijepi.se.

“Nismo preko nje cijepili ni do sada. I do sad smo cijepili samo preko CEZIH-a, naše čekaonice su punili samo liječnici obiteljske medicine”, rekao nam je Šostar. Osim toga, Zvonimir Šostar nam je rekao i kako je isti sustav i u drugim županijama. “Vidi se da sve županije imaju problema s platformom”, kaže. Potvrdio je kako će se do daljnjeg građane Zagreba cijepiti kao i do sada, naručivanjem preko Ceziha.

2. ‘Svi prijavljeni na Cijepise će dobiti termin’

Iz Ministarstva su se nakon Šostarove izjave oglasili prvim priopćenjem dana u kojem su poručili kako će svi prijavljeni u sustav Cijepise dobiti svoje termine za cijepljenje. “Ukoliko neka županija želi puniti punktove samo preko obiteljskih liječnika, može povući sve one koji su se prijavili u platformu cijepise.zdravlje.hr i naručiti ih”, poručili su, i dodali kako do danas već imaju 489 upita iz ordinacija obiteljske medicine koje su povukle sve svoje zainteresirane pacijente iz platforme.

“S druge strane, liječnici obiteljske medicine su upisali 14.637 građana u platformu cijepise.zdravlje.hr. Prema tome, ovaj kanal prijave obostrano funkcionira”, ustvrdili su.

3. Ministarstvo priznaje manjkavosti

Iz Ministarstva zdravstva su se potom oglasili još jednim priopćenjem u kojem je ministar Vili Beroš objavio kako je postupak za platformu Cijepise bio prema propisima, referirajući se, očito, na Telegramova otkrića. U priopćenju su nadalje priznali kako je platforma do sada pokazala određene manjkavosti, ali i istaknuli da je njihovo uklanjanje žurno zatraženo.

Ministarstvo u istom priopćenju proziva obiteljske medicine, pa i koordinaciju Zavoda za javno zdravstvo na županijskoj razini. “Uz to, izostala je i puna suradnja pojedinih liječnika obiteljske medicine glede ažurnog unošenja podataka na platformu, kao i koordinacija županijskih zavoda za javno zdravstvo, od kojih su neki izradili posebne baze podataka samo za vlastite potrebe”, kažu.

4. U trećem priopćenju napadaju Šostara

Ministarstvo zdravstva je jučer medijima poslalo i treće priopćenje u kojem su se referirali na izjave Zvonimira Šostara. “Potaknuti medijskim izjavama ravnatelja NZ Dr. Andrija Štampar Zvonimira Šostara koji tvrdi da platforma Cijepise.zdravlje.hr nije funkcionalna, Ministarstvo zdravstva ističe da su ordinacija obiteljske medicine na području Grada Zagreba do sada preuzele 19.844 prijava građana iz platforme”, pišu, te dodaju kako su od 21. travnja, kada je “počelo masovno naručivanje građana s platforme na Zagrebački Velesajam”, iz NZJZ-a Štampar preuzeli iz te platforme svega 2.682 termina.

5. Zagrepčani ipak mogu preko Cijepise

Ministarstvo je objavilo i kako se građani Zagreba ne trebaju javljati obiteljskim liječnicima za termine za cijepljenje. “U slučaju grada Zagreba, ponovo ističemo da se građani koji su se prijavili u platformu Cijepise.zdravlje.hr ne moraju ponovo prijavljivati kod svojeg obiteljskog liječnika budući da su njihovi obiteljski liječnici povezani s platformom Cijepise putem e-Naručivanja koji je upravo integralni dio planiranog rješenja za upravljanje procesom cijepljenja, u kojem je platforma cijepise.zdravlje.hr samo frontend prema građanima za iskaz interesa”, stoji u priopćenju.

6. Samo 5 tisuća cijepljeno preko platforme

Portal Index jučer je doznao od Ministarstva zdravstva kako se preko platforme za cijepljenje prijavilo 198.274 građana. Od toga je cijepljeno njih 45.416, ali tu se nalazi jedna kvaka: svega njih 5.358 pozvano preko platforme Cijepise, dok su ostale na cijepljenje poslali njihovi obiteljski liječnici. Za Index su iz Ministarstva potvrdili da su pozivi dosad samo korišteni za popunjavanje mjesta koja su ostala upražnjena zbog odbijanja poziva koje su uputili obiteljski liječnici.

7. KoHOM: ‘Cijepise je debakl i sramota’

Jučer su se oko platforme Cijepise oglasili i iz KoHOM-a, Koordinacije hrvatske obiteljske medicine. Predsjednica te organizacije Nataša Ban Toskić za Jutarnji list rekla kako je platforma Cijepise debakl i sramota. “Ne mogu shvatiti da ministarstvo od tvrtke koja je napravila platformu ne može zatražiti da je dovedu u red i da profunkcionira”, poručila je.

Rekla je kako od početka govore da je potrebna jedinstvena platforma i call centri na razini zemlje. “Ako već Ministarstvu nije uspjela platforma, mogli su zatražiti od Međimurske županije da im pomogne u vezi s tim. Oni već dugo imaju platformu koja je izvrsna i koja jako pomaže onima koji se prijavljuju na cijepljenje, ali i liječnicima obiteljske medicine”, dodala je.

8. Beroš: ‘Platforma funkcionira, možda ne onako kako bismo željeli…’

Ministar Beroš je danas održao presicu na kojoj se osvrnuo i na probleme platforme Cijepise. Rekao je kako je angažirao firme koje imaju ugovore o održavanju CEZIH-a na izradi novih funkcionalnosti, odnosno platforme i dodao kako je taj posao išao određenim tijekom.

“Moram reći da nije istina da platforma ne funkcionira, ona funkcionira, možda ne onako kako smo željeli u potpunosti, ali dovoljno da zadovolji izazove cijepljenja u ovom trenutku”, kazao je. “Isto tako, čitam da došlo do kraha cijepljenja u RH. To nije točno, kao što svjedočite podižemo broj cijepljenih osoba u jednom danu. Danas je on otprilike 23 tisuće, što je sjajna brojka”, zaključio je Beroš.

9. Kako je počela afera Cijepise?

Za sumnjive poslove pri izradi platforme javnost je doznala kada je Telegram objavio da je za rad na njoj angažirana tvrtka poznanika ministra zdravstva Vilija Beroša. Telegram je uskoro predočio javnosti brojne pokušaje da od Ministarstva zdravstva dobije odgovore na jednostavna pitanja tko je izradio problematični web Cijepise, i koliko je on koštao? Iz Ministarstva su ignorirali i direktne upite o tome je li autor weba tvrtka Cuspis, a mi smo do odgovora došli sami kada je naš programer otkrio potpis u kodu stranice.

 

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu