Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pupovac drži presicu: 'Sutra će biti istaknute zastava srpske manjine i hrvatska zastava'

Govorio je i o popisu stanovništva

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac danas se obratio medijima povodom sutrašnjeg dana koji se u Srbiji obilježava kao ‘Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave’.

Srpski predsjednik Aleksandar Vučić je prije nekoliko dana pozvao narod Srbije i sve Srbe širom svijeta da na Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave istaknu srpsku zastavu. Taj poziv je komentirao predsjednik Zoran Milanović koji je rekao kako smatra da na takvu provokaciju ne treba reagirati. “Besposlen pop i jariće krsti”, rekao je hrvatski predsjednik.

‘Važno je da Srbi u Hrvatskoj poštuju hrvatske zakone’

Pupovac je na presici rekao da je danas organiziran sastanak srpskih organizacija koje surađuju sa SNV-om te dodao da će iznijeti zaključke sa sastanka koji zanimaju javnost. Govoreći o međunarodnim i domaćim normama koje reguliraju povezanost nacionalnih manjina s matičnim zemljama, pa i povezanosti is nekim važnim datumima i simbolima poput zastave, rekao je da je to nešto što pripada i Srbima u Hrvatskoj, kao i Hrvatima u Srbiji.

“To treba reći jer postoje neki koji to ne razumiju i vide to kao problem. Drugo, svaka povezanost s matičnom zemljom i datumima koji su važni za nacionalnu manjinu van granica matične zemlje se treba odvijati u skladu sa zakonima zemlje u kojoj se živi. To vrijedi sa Srbe u Hrvatskoj i Hrvatsku prema srpskoj zajednici.

Hrvatska ima propisana pravila korištenja zastava drugih zemalja koji to strogo propisuje u službene i poslovne svrhe, a sto važi i za Srbiju. Od velike je važnosti da svi razumijemo da je neophodno, da Srbi u Hrvatskoj poštuju hrvatske zakone i da Hrvati u Srbiji poštuju srpske”, dodao je.

‘Sutra će biti istaknute zastava srpske manjine i hrvatska zastava’

Potom je dodao da to treba strogo razlučiti od korištenja zastava koje su priznate kao službene zastave nacionalnih manjina od strane nadležnih tijela. “U našem slučaju od strane savjeta za nacionalne manjine”, rekao je. “Srpska zajednica u Hrvatskoj kao službenu ima narodnu zastavu Srba, to je trobojnica koju vidite ovdje”, kazao je pa pokazao na zastavu za sebe. Kraj nje je pokazao hrvatsku zastavu koja je, kaže skupa sa srpskom trobojnicom i zastavom EU uvijek u prostorijama SNV-a.

“Sutra će u skladu sa zakonima, kao i danas, biti istaknute ove zastave. Razlika je samo u tome što su u nekim općinama istaknute na pročeljima srpskih institucija ili općina, a u nekima su u ovakvim službenim prostorima i to nikome ne treba smetati niti ikoga plašiti”, kazao je.

Kaže da nije došao polemizirati s Vučićem

Milodrad Pupovac je dodao kako je SNV-u jako važno da popis stanovništva prođe u najboljem redu, te da im je to prvi prioritet. Potom je ispričao kako je duh tolerancije jako važan, ali da je on u zadnje vrijeme narušen nakon ustoličenja mitropolita u Crnoj Gori. “To se proširilo kao antipravoslavno i antisrpsko raspoloženje bez, kako kaže, adekvatnih reakcija.

“Učinit ćemo sve da sutrašnji datum ne poremeti odnose u Hrvatskoj kao ni odnose Srbije i Hrvatske”, rekao je. Potom su počela pitaja novinara, a na pitanje polemizira li s Vučićem je rekao kako nije došao polemizirati ni s kim nego poslati svoju poruku koju trebaju čuti svi jer, kako kaže, svi imaju ponešto za naučiti o pripadnicima srpskoga naroda koji žive van Srbije.