Pupovac na komemoraciji za ubijene Srbe u Uzdolju: ‘Mir se ne može graditi zanemarujući stradanja, bez empatije’

Slične komemoracije slijede na mnogim mjestima u široj okolici Knina i u Dalmaciji

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Foto: Screenshot N1

Nakon što je potpredsjednik Vlade iz redova SDSS-a Boris Milošević jučer nazočio obilježavanju 25. godišnjice Oluje u Kninu, njegov stranački kolega Milorad Pupovac danas je otišao na komemoraciju u čast civilnim žrtvama stradalim u toj akciji. Manifestaciju je u Uzdolju organiziralo Vijeće srpske nacionalne manjine općine Biskupija, a Pupovac je kazao da će se slični skupovi narednih dana dogoditi na mnogim mjestima šireg područja Knina i Dalmacije.

Povod za okupljanja je želja da se komemoriraju civilne žrtve s ciljem da se njihovo stradanje ne zaboravi, ali i zato da se gradi mir između Hrvata i Srba, dodao je Pupovac. U Uzdolju je 6. kolovoza 1995. godine ubijeno osmero starijih Srba, a Pupovac je govorio o tom zločinu. „Svatko tko misli da država može biti opravdanje za ovakve zločine, teško griješi. Da se sloboda može graditi ostavljajući takvu vrstu tragova iza sebe. Još više griješi onaj tko misli da se mir u zemlji može graditi da se zanemaruju ovakva stradanja i da se ne pokaže empatija”, kazao je Pupovac, prenosi N1, i dodao kako je jedan od razloga za današnje okupljanje u Uzdolju i to da se nadležne potakne da otkriju krivce za nedjelo.

Slijede novi skupovi

U nastavku govora predsjednik SDSS-a kazao je kako su slični skupovi nužni za normalizaciju odnosa između Hrvata i Srba. „Okupljat ćemo se s još jednim ciljem – da stradali ne budu povod za mržnju, za bilo koju lošu misao o ljudima koji to nisu zaslužili. Okupljat ćemo se u najboljoj vjeri da ćemo poštujući stradanje kroz koje su prošli naši sunarodnjaci Hrvati i sunarodnjaci Srbi, stvoriti društvo mira, društvo u kojem ćemo zatvoriti ratnu knjigu, društvo u kojem će se ljudi živjeti u miru i moći se okrenuti budućnosti”, poručio je Pupovac s komemoracije.

Na kraju govora rekao je da će uslijediti novi, slični skupovi, s ciljem “da se ne zaboravi, da se osudi, da se gradi mir – mir u odnosu sa susjedima, mir Hrvata i Srba kao ono što je potrebno i jednima i drugima.” Jedan takav skup bit će održan 24. kolovoza u Gruborima, kamo će otići hrvatski ministar branitelja Tomo Medved. Najavljeno je da će Medved ondje položiti vijenac za stradale srpske civile. Prema pisanju medija, nakon toga bi ministar branitelja i Boris Milošević trebali obići ruralna područja na kojima živi pretežno srpsko stanovništvo, kako bi počeli raditi na rješavanju problema te populacije.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1996 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program