Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Pupovac o optužnicama za pilote: 'Ako Hrvatska sama nije poduzela ništa oko zločina, ne može prigovoriti Srbiji'

'Najbolji način pomoći države je se obnovi sporazum o suradnji između dvije zemlje, da se izbjegne da nevini budu osuđivani'

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac komentirao je danas za televiziju N1 optužnice iz Srbije protiv hrvatskih pilota kao i najavu optužnice protiv dvojice hrvatskih generala. Kazao je da Hrvatska i Srbija umjesto političkog sporenja trebaju stati na put prava i pravednosti.

Kaže da bi taj put donio mir i izmirenje između dvije države, što je ocijenio uzajamnim, europskim i u krajnjoj liniji interesom ljudi koji se “okupljaju na ovakvim mjestima i na drugim mjestima gdje nisu stradali Srbi, na mjestima gdje su stradali Hrvati”. Rekao je to nakon što je u Plavnom i Gruborama sudjelovao na komemoraciji za civilne žrtve rata ubijene tijekom VRO Oluja.

Pupovac se osvrnuo i na izjavu predsjednika Zorana Milanovića koji je rekao da Srbija nema pravo podizati optužnicu protiv hrvatskih vojnih zapovjednika. “Ako Hrvatska nije sama poduzela ništa da se zločini poput onih koji nisu procesuirani, a najveći broj nije procesuiran ili nije utvrđeno tko su počinitelji, onda je teško prigovarati onima koji imaju interesa da to urade. Teško je prigovarati zašto su to drugi uradili u skladu sa svojim razumijevanjem pravde i pravednosti”, rekao je.

‘Ovaj način sada je štetan’

Vlada je poručila da će obraniti hrvatske pilote na što je Pupovac rekao da se to može samo preko pravosuđa. “Najbolji način da se to napravi je da se obnovi sporazum o suradnji između dvije zemlje, da se izbjegne da nevini budu osuđivani”, rekao je. Dodao je da je potrebno da svatko za koga se utvrdi da ima neku odgovornost ima fer i pravedno suđenje.

“To bez suradnje između Hrvatske i Srbije, na osnovu iskustva iz ovih 30 godina, nije bio slučaj, nije se moglo raditi sve dok ta suradnja nije počela”, rekao je. Dodao je da je suradnja trajala kratko pa prekinuta 2011.-2012. godine, a sada bi se trebala obnoviti. “Ovaj način sada je štetan”, zaključio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više