Pupovac potvrdio da je Mirko Rašković istupio iz SDSS-a, kaže da je zapravo riječ o organiziranoj pljački mandata

Svaka upotreba toga mandata za parlamentarnu većinu bit će ilegalna, kaže on

ZADNJA IZMJENA: tra. 6, 2018
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac potvrdio je večeras da je izabrani saborski zastupnik te stranke Mirko Rašković istupio iz SDSS-a. “Istupio je jutros u 8.01 sati, dopisom predsjedniku i Predsjedništvu SDSS-a.”

Istaknuo je kako smatra da Raškovićev mandat pripada SDSS-u i očekuje da ga Rašković vrati stranci, “posebno zbog toga što postoje indicije da je riječ o organiziranoj pljački jednog mandata jedne male stranke. Indicije ćemo još jednom provjeriti i ako se utvrdi da za njih ima osnova, obratit ćemo se mjerodavnim državnim tijelima”, izjavio je Pupovac, javlja HRT.

Nisu se uspjeli čuti s Raškovićem

“Što se s njim dogodilo, mislili smo da ćemo čuti danas. Nismo uspjeli čuti. Kada se već to dogodilo s njim, nećemo dopustiti da se to dogodi s mandatom. On još nikoga nije prijavio, no mi svoj mandat – zbog naših birača, zbog naše stranke, zbog posla koji radimo, zbog politčkih okolnosti u kojima se to dogodilo, moramo zaštititi. Mjerodavne državne institucije u tome nam moraju pomoći. U suprotnom svaka upotreba toga mandata u formiranju parlamentarne većine smatrat će se ilegalnim”, kazao je.

Upitan je li se s Raškovićem u hotelu sastao Božidar Kalmeta, Pupovac je odgovorio da on to nije rekao niti je spreman to danas reći. Predsjednik SDSS-a Vojislav Stanimirović kazao je: “Ovo nije raskol u SDSS-u; imat ćemo jedan mandat manje i nastaviti raditi”.

Mirko Rašković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović
Mirko Rašković i predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović Sanjin Strukić/PIXSELL

Podsjetimo, iako su stranačka tijela odlučila da će podržati lijevu koaliciju Hrvatska raste u sastavljanju Vlade, o čemu je Pupovac izvijestio predsjednicu Republike Kolindu Grabar-Kitarović, Rašković je zatražio odvojen prijem kod predsjednice i nakon tog sastanka u četvrtak, 26. studenog, rekao novinarima kako je od nje zatražio političku zaštitu zbog pritisaka iz njegove stranke u pogledu davanja potpore mandataru Vlade.

Do mandata s 8000 glasova

Novinarima je rekao da ga više osoba pritišće i traži da učini ono što njegova “savjest ne prihvaća” te da će svoj potpis dati onog trenutka kada kao manjinac “osjeti da netko ima većinu”. Nakon toga Pupovac ga je javno pozvao da kaže tko ga pritišće i s kime se sastao dan prije konzultacija na Pantovčaku.

Večernji list je prenio je danas Stanimirovićevu izjavu da SDSS nije imao namjeru Raškovića isključiti iz stranke, nego razgovarati s njim i pitati ga tko mu je prijetio i ucjenjivao ga. Taj list prenosi i izjavu Pupovca da je Rašković u Kninu dobio nešto više od 2000 glasova, a u cijeloj Hrvatskoj oko 8000, i to zahvaljujući SDSS-u.

Karamarko je sve znao

Kako je pisao Telegram, predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko već je izjutra prošlog četvrtka, prije nego što su tog popodneva na Pantovčaku počele konzultacije sa čelnicima stranaka, znao ono što će hrvatska javnost saznati tek nekoliko sati kasnije, kada će se kod predsjednice Kolinde Grabar-Kitarović manjinski zastupnik iz SDSS-a Mirko Rašković pojaviti sam, mimo predstavnika svoje stranke.

Rašković je tada novinarima rekao ono što je predsjednik HDZ-a već znao, a što je tog jutra, odgovarajući na novinarski upit o potpori manjinaca koaliciji Hrvatska raste, Tomislav Karamarko izrekao pomalo ezopovskim jezikom.

”To je mala obmana zbog koje će gospodin Milorad Pupovac morati objasniti kako se to radi da jedan čovjek potpisuje za tri osobe”, rekao je Karamarko, što potvrđuje da je bio upoznat kako će Mirko Rašković popodne na Pantovčaku reći da još nikome nije dao potpis potpore za sastavljanje Vlade.

Dubravka Blaško
Novinarka
1511 članak Više o autoru