Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Pupovac progovorio o incidentu u Vukovaru: 'U svoje, i u ime SDSS-a, želim izraziti ispriku obitelji dječaka'

Progovorio je potom o političkim piromanima i prozvao Ivana Penavu

FOTO: N1

Predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac održao je konferenciju za medije na temu napada iz mržnje na dječaka u Vukovaru. Podsjetimo, tamo je 30-godišnjak, za kojeg su mediji ranije pisali da je navijač beogradskog Partizana, u pekarnici tjelesno napao 13-godišnjeg dječaka zadavši mu udarce rukom u glavu i nogom u tijelo. Razlog napada, prema službenim navodima policije, bila su hrvatska nacionalna obilježja na masci koju je dječak nosio na licu.

“Jednog dječaka koji je imao masku s obilježjem koje se jednoj odrasloj osobi nije sviđalo. Takav događaj je za svaku osobu. Napad na maloljetnu ili odraslu osobu samo zato što netko na komadu odjeće ima obilježje koje se nekome ne dopada predstavlja alarmantan čin agresivnosti, netolerancije i nepoštivanja razlika koje mora postojati kada su posrijedi navijačke, političke ili neke treće razlike i simboli koje one manifestiraju”, rekao je Pupovac.

U ime svoje stranke je obitelji dječaka izrazio ispriku zbog toga što je njihovo dijete doživjelo u svakodnevnom poslu koje je obavljalo, a to je kupovina peciva ili kruha. “Ne postoji nikakvo opravdanje za ovaj nasilnički čin, neovisno o tome što osoba koja je posegla za nasiljem proživljavala ili njegova obitelj tijekom ratnih godina. To ne pripada u ponašanje koje se može bilo čime opravdati”, kaže.

Govori potom o političkim piromanima u Vukovaru

Pupovac je potom progovorio i o političkim piromanima u Vukovaru i na drugim mjestima koji SDSS ili njega osobno prozivaju da reagiraju na vatru koja nastaje kao rezultat njihova piromanstva. “Oni moraju shvatiti da su oni ti koji potpiruju i kod navijača i kod pripadnika različitih opcija tu vrstu netolerantnih radnji. Krajnje je vrijeme da oni shvate da se političkim piromanstvom ne može upravljati gradom kao što je Vukovar, a ni rješavati međuetničke nesporazume koji postoje, ne samo u Vukovaru nego u cijeloj Hrvatskoj”, kaže.

Dodaje kako za to treba pristup poput onoga za vrijeme mirne reintegracije s politikom pomirenja. Potom proziva Ivana Penavu. “Utoliko smo zabrinuti da ponovo izabrani gradonačelnik kao i njegov zamjenik najavljuju ukidanje manjinskih škola jer se to njima ne sviđa ili jer oni u tome vide problem. Problem ne vide u sebi ni svom političkom piromanstvu, nego u nečemu što su međunarodno zajamčeni standardi političkih manjina, unazad nekoliko stoljeća”, kaže.

Dodaje kako spada u tradicije Austro-Ugarskog ili Otomanskog carstva, a kamoli danas. “Sada čujemo da će se u ime gradske vlasti u Vukovaru loviti to mogu li postojati manjinske škole. Neki najavljuju da to ni u jednom dijelu ne bi trebalo postojati, bez ikakvog znanja i svijesti zašto su osnovane, koja je njihova potreba i što znače za Hrvatsku”, kaže.

Je li ovo najteži incident do sad?

Pupovac kaže kako, nakon ovog političkog piromanstva, pa i ćirilice u Vukovaru, sada gradonačelnik i suradnici kao motiv nalaze manjinske škole kao glavnu temu kojom će se baviti. “To za nas predstavlja motiv brige, hoće li se događaji, nasilni događaji među mlađom populacijom koja ne razumije o čemu se radi, opet događati. Nadam se da drugačiji ljudi mogu ponuditi koncept multikulturalne škole i reći ne i u gradskom vijeću i u Saboru”, dodaje.

Novinari su ga pitali je li ovo najteži ovakav incident do sada. “Mi znamo da osoba koja je napala to dijete ima dijete te dobi. Nepojmljivo mi je kao ocu i kao djedu da se poseže za time. To samo pokazuje koliko posla imamo i što trebamo napraviti da se to ne događa. Neovisno o tome kakav je profil osobe, izgrednik i napadač. To je nepojmljivo, posebno prema djetetu koje dolazi iz jedne uljuđene obitelji vukovarske koja zaslužuje svako poštovanje sugrađana”, kaže.

Ne zna bi li izmjena zakona nešto promijenila, ali zna da je osuda ovakvih događaja potrebna kao i zaštita djece.

‘Ova godina je 80. godišnjica od pogroma’

Upitan o tome što misli o prijedlogu da se Oluja proslavi u Glini, kaže da nije bitno gdje ju se slavi nego kako ju se slavi pa progovara o jednom drugom događaju.

“Ova godina je 80. godišnjica od pogroma u Maju 1941. godine. Tada su pripadnici ustaških snaga pozvavši ljude na prelazak na katoličku vjeru, što su stanovnici kotara Vrgin most prihvatili i popeli se na seoske kočije i zaprege s ustaškim grbom krenuli prema Glini. Tamo su dočekani i pobijeni. Volio bih da predsjednik Republike i Vlade imaju tu činjenicu u svijesti. Volio bih da moje kolege imaju svijest o tome, neovisno o razlici u broju i okolnostima u kojima su se dogodile strahote imaju u svijesti što se dogodilo pripadnicima hrvatskoga naroda u Glini.

I da se tome posvetimo, ja sam spreman otići na mjesta stradanja hrvatskog naroda, ne uvjetujem ali bih volio da ne budem sam ispred glinske crkve, niti da svećenik pravoslavne crkve ili možda patrijarh bude sam u sjećanje na stradanja Srba, isto nedužnih ljudi”, kaže.

‘Ljudima treba olujna obnova’

“Ljudima treba olujna obnova. To građanima Banije, znači i Siska i Petrinje i Kostajnice to treba, a nama svima je potrebno da se drugačije počnemo odnositi prema ratu. Da rat bude povod za to da nam djeca ne odlaze i da nitko tko živi u ovoj zemlji neovisno o nacionalnosti, nije viška. A politički piromani iz Vukovara smatraju da ipak tamo ima višak ljudi.

Jer to je smisao njihove poruke, ne samo parazitiranje na vlasti, njima smeta činjenica da tamo žive pripadnici srpskog naroda koji nisu dovoljno tiho po njihovoj mjeri i ne koriste svoja prava onako kako oni misle da bi trebali. Zamislite nekoga tko bi rekao da Hrvatima treba uskratiti prava na škole i medije. Ja bi rekao da su protivnici Srba. Jer će nastradati Hrvati tamo gdje im je pomoć najviše potrebna, u Bosni i Srbiji i drugim mjestima”, kaže.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu