Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

RAT U UKRAJINI

RAT U UKRAJINI Putin prijeti atomskim oružjem, SAD uvodi sankcije, ali astronauti na ISS-u sasvim normalno surađuju

Američki i ruski tim razgovaraju i rade baš kao i prije tri tjedna

Međunarodna svemirska stanica (ISS) koja radi zahvaljujući suradnji Sjedinjenih Država i Rusije, zasad ne trpi zbog krajnje napetosti koja vlada između dviju zemalja nakon ruske invazije na Ukrajinu, priopćila je u ponedjeljak NASA. No američka svemirska agencija ipak radi na rješenjima koji će omogućiti da ISS ostane u orbiti bez ruske pomoći, izvijestila je.

“Trenutačno mirno radimo u svemiru”, rekla je Kathy Lueders, pridružena administratorica NASA-e u času kada je Rusija uvelike izolirana na međunarodnoj pozornici. “Na operativnoj razini nemamo nikakvih naznaka da naši kolege ne bi sudjelovali u nastavku operacija koje se vode na ISS-u”, istaknula je, odgovarajući na pitanje na tiskovnoj konferenciji.

Astronauti uredno surađuju

Američki i ruski tim “i dalje razgovaraju”, “i dalje surađuju” i “rade baš kao i prije tri tjedna”, istaknula je. No dodala je da NASA nastavlja “pratiti situaciju”. Rusija je potrebna za dobar rad ISS-a jer se njegov pogonski sustav koji omogućuje podešavanje putanje oslanja na ruske rakete.

“Gledamo kako bismo mogli dodati druge kapacitete”, rekla je ipak Lueders, podsjetivši da Northrop Grumman trenutačno pregovara sa SpaceX-om, čije rakete već putuju na ISS. “Razmišljali smo o tome kako bismo postigli operativnu prilagodljivost”, rekla je. No “trenutačno bi nam bilo veoma teško da radimo sami” i takva bi mogućnost bila za nas “tužan dan”, istaknula je.

Javio se i Elon Musk

Prošlog tjedna u nizu provokativnih objava na Twitteru ravnatelj ruske svemirske agencije Dmitrij Rogozin optužio je Washington da želi “uništiti” suradnju na ISS-u. Bez Rusije “tko bi spasio ISS od nekontroliranog skretanja s putanje i od njezina pada na SAD ili na Europu?”, upitao se, prijeteći.

Vlasnik SpaceX-a Elon Musk uzvratio je tek objavom slike s logom svoje kompanije. Budući da je Moskva pogođena i europskim sankcijama, ruska svemirska agencija Roskozmos priopćila je tijekom vikenda da će odgovoriti obustavom lansiranja iz baze Kouroua u Francuskoj Gvajani.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više