Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Britansko ministarstvo obrane objavilo kartu: ‘Rusi mogu napasti svakog trenutka’

Pratimo današnja događanja na relaciji Rusija – Amerika – Ukrajina.

Image grab of footage released by Ukraine Armed Forces on Wednesday Feb 16, 2022 shows a code-named Blizzard 2022 command-staff military exercise in Rivne Region, Ukraine, near the border with Belarus amid fears of a possible Russian invasion. Across the border, Russia and Belarus are holding their own joint military drills. Russia has massed about 150,000 troops east, north, and south of Ukraine. Moscow denies planning an attack or invasion but says it could take unspecified military action if a list of demands is not met, including a promise from NATO never to admit Ukraine.
Ukraine Military Drill near Belarus, Rivne, Ukraine - 17 Feb 2022,Image: 663102397, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia
FOTO: Profimedia

Nastavlja se kriza na granici Rusije i Ukrajine. Kijev je jutros optužio separatiste na istoku zemlje, koje podržava Rusija, za granatiranje vrtića u jednom selu, dok su ti pobunjenici ranije optužili ukrajinsku vojsku za četiri napada teškim naoružanjem u posljednja 24 sata. Neki upozoravaju da bi navodno granatiranje separatističkih regija, čije priznanje nezavisnosti od Vladimira Putina traži ruski parlament, mogao biti izlika za intervenciju Rusije.

Rastu i napetosti između Zapada i Moskve, koja je danas protjerala američkog diplomata. Predsjednik SAD-a Joe Biden, kao i drugi zapadni čelnici, ne vjeruje Moskvi kada kaže da povlači svoje snage. Zapad je uvjeren kako Rusija zapravo i dalje gomila vojsku uz ukrajinsku granicu, a sam Biden je rekao kako vjeruje da će se invazija na Ukrajinu dogoditi u idućih nekoliko dana. U nastavku donosimo pregled današnjih događanja na relaciji Rusija – Amerika – Ukrajina.


21:38 Kina je u četvrtak optužila Sjedinjene Države, ne imenujući ih, da potiču napetost u vezi s Ukrajinom za koju je, po ocjeni Pekinga, odgovorno širenje NATO-a “koje je protivno našem vremenu”. “Kina misli da sve zainteresirane strane trebaju dopustiti da razum prevlada i da teže političkom rješenju suzdržavajući se od bilo kakvog postupka koji bi mogao povećati napetost i zaoštriti krizu”, rekao je kineski veleposlanik u UN-u Zhang Jun.

“Ništa se ne događa bez razloga. Širenje NATO-a je pitanje koje se ne može izbjeći dok u Ukrajini vlada napetost. Neprestano širenje Saveza nakon hladnog rata protivno je našem vremenu i očuvanju zajedničke sigurnosti”, redao je kineski diplomat. “Regionalna sigurnost ne može se jamčiti širenjem vojnog bloka. To vrijedi za Europu i za druge dijelove svijeta”, dodao je Zhang Jun.

Diplomat je istaknuo da u svijetu ima “zemlja koja se ne želi odreći hladnoratovskog načina razmišljanja, koja jedno govori, a drugo radi kako bi ostvarila vojnu nadmoć”. To se osobito vidi, rekao je, “na području Azije i Pacifika, gdje se stvaraju omanji trilateralni krugovi koji žele poticati sukobe”. SAD je nedavno zaključio dogovor s Australijom i s Velikom Britanijom u toj regiji.


20:49 Glasnogovornica ruskog ministarstva vanjskih poslova Maria Zakharova komentirala je posljednje izjave Joea Bidena da će Rusija uskoro napasti Ukrajinu pri čemu je istaknula kako su takve najave uzrokovale probleme jer su ih Ukrajinci, kako je kazala, tražili da ih povuku jer gospodarstvo njihove zemlje zbog toga pati.

“Možda američki dužnosnici misle da je normalno iskoristiti ovakvu situaciju za neku vrstu osvete – nešto je pošlo po zlu, i trebaju gurnuti zemlje… da osude ljude na muke, da opet pate, samo da pogaze vlastiti ego, i između ostalog, spremni su ići toliko daleko da vlastitom predsjedniku daju tako iskrivljene, krivotvorene obavještajne podatke”, rekla je.

“Kakva je ovo sramota? Izvještaji da je invazija neizbježna ili da će se dogoditi”, nastavila je. “Sljedeće minute ispada da nema potpune sigurnosti da je neizbježno, ali ipak već postoji datum: za 48 sati, od 24 sata, možda 15. ili 16., možda u 1 ujutro, možda u 4 ujutro .”


20:30 Američka veleposlanica pri UN-u Linda Thomas-Greenfield rekla je da su SAD “duboko zabrinute” što je Rusija izabrala put sukoba s Ukrajinom, umjesto deeskalacije. “Drugi put u dva tjedna, ostatak Vijeća sigurnosti dostavio je jasnu, nedvosmislenu poruku Rusiji da nastavi diplomatskim putem. Nemojte slijediti put sukoba. Nažalost, duboko smo zabrinuti što je to put koji je Rusija odabrala”, rekla je Thomas-Greenfield.


19:58 Rusi tvrde da su naredili protjerivanje zamjenika američkog veleposlanstva u Moskvi kao odgovor na američko protjerivanje visokog dužnosnika iz ruskog veleposlanstva u Washingtonu. Ranije su SAD protjerivanje svog visokog diplomata Barta Gormana nazvale “ničim izazvanim” i “eskalacijskim korakom”.

Rusko ministarstvo vanjskih poslova objavilo je priopćenje kao odgovor na, kako je rečeno, medijska izvješća u kojima se to predstavlja kao “gotovo namjerna eskalacija na ruskoj strani”. U priopćenju se kaže: “Američkom diplomatu doista je naređeno da napusti Rusiju, ali strogo kao odgovor na nerazumno protjerivanje ministra-savjetnika našeg veleposlanstva u Washingtonu, unatoč njegovom statusu vodećeg dužnosnika”.


19:26 Britansko ministarstvo obrane objavilo je kako Rusi mogu napasti svakog trenutka i bez upozorenja iznoseći uz svoje informacije i kartu s mogućim smjerovima napada.


18:52 Europska unija smatra da je ključno dati prostor pregovorima za rješavanje krize oko Ukrajine kako bi se izbjegao sukob, a ako do njega ipak dođe Rusija će dobiti nove sankcije, izjavio je u četvrtak premijer Andrej Plenković. “Ključna je poruka dati prostor pregovorima, težiti deeskalaciji napetosti, izbjeći sukob i eventualnu agresiju na Ukrajinu. To je zajednički stav svih”, izjavio je Plenković nakon neformalnog jednosatnog samita čelnika EU-o sigurnosnoj situaciji na istoku Europe.

Konzultacije o paketu sankcija protiv Rusije traju cijelo ovo vrijeme i ako dođe do situacije koja bi zahtijevala takav odgovor, onda će biti usvojen, rekao je hrvatski premijer novinarima. Na pitanje kako bi na Hrvatsku utjecale eventualne sankcije protiv Rusije, Plenković je rekao da je Hrvatska zabrinuta kao i svi.

“Više od 43 posto plina koji se troši u EU-u dolazi iz Rusije i sigurno je da bi eskalacija, pa i eventualni odgovor sankcijama, uzrokovala poteškoće u opskrbi plinom i zato se radi na alternativnim rješenjima. Svi mi, ljudi dobre volje, koji žele mir i sigurnost u Europi, koji žele da se Ukrajina razvija i da surađujemo s njom, zagovaraju da ne dođe do takve situacije”, rekao je Plenković.


18:40 Zamjenik ruskog ministra vanjskih poslova rekao je na sastanku Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak da se ukrajinska vlada ne pridržava svojih obveza prema sporazumu iz Minska, te da su pokušaji da se okrivi Rusija “uzaludni i neutemeljeni”. “Sve više mislimo da provedba sporazuma iz Minska nije nešto što je u planovima naših ukrajinskih susjeda”, rekao je Sergej Veršinjin. “Sedam godina kasnije, jasno je da Ukrajina nije u potpunosti provela nijednu od odredbi paketa mjera, počevši od prve – prekida vatre.”

Sjedinjene Države i druge zemlje poručile su da je Rusija kriva za neuspjeh pune provedbe sporazuma iz Minska. Veršinjin je opovrgnuo tvrdnje da se Rusija nije pridržavala vlastitih obveza, rekavši da za to “apsolutno nema osnova”, s obzirom da se Rusija ne spominje u tekstu sporazuma. “Pokušaji da se okrivi Rusija su uzaludni i neutemeljeni. A to samo skriva cilj prebacivanja krivnje s Ukrajine. Moram reći da smo jako razočarani… pozicijom naših zapadnih kolega koji se trude ne vidjeti očite stvari”, rekao je te ostalim govornicima poručio da ne rade “cirkus” i da ne iznose “neutemeljene optužbe da će Rusija navodno napasti Ukrajinu”.

“Davno smo sve razjasnili i objasnili. A najavljeni datum ove takozvane invazije je iza nas, pa stoga… moj vam je savjet da se ne stavljate u neugodnu situaciju”, zaključio je.


18:30 Izjave o planovima Moskve da napadne Ukrajinu, uključujući one američkog predsjednika Joea Bidena, eskaliraju situaciju, rekao je za RIA Novosti glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov. Podsjetio je kako zapadni diplomati i mediji stalno ističu kako će Rusija napasti Ukrajinu, a da se to nije dogodilo. Peskov je istaknuo da je takve objave teško shvatiti ozbiljno. Savjetovao je ukrajinskoj strani da “postavi alarm” kako bi se uvjerila da nema “ofenzive”.

Ria Novosti također navode da je ministar obrane Sergej Šojgu u ponedjeljak izvijestio Vladimira Putina da se “neke vježbe privode kraju, a da će neke biti dovršene u bliskoj budućnosti”. “Južni i zapadni vojni okrug počeo je vraćati vojnike, rekao je glasnogovornik Ministarstva obrane general bojnik Igor Konašenkov.


18:21 Britanski ministar za Europu James Cleverly kazao je pred Vijećem sigurnosti UN-a da Rusija koristi “sve veće dezinformacije” kako bi “izmislila izgovor” za invaziju na Ukrajinu. Tkođer je kazao kako su zapadni saveznici upozorili da bi nedavna izvješća o granatiranju u ukrajinskom jugoistočnom Donbasu mogla biti dio ruske operacije kojom bi se iscenirala invazija.

Prema njegovim riječima “Rusija je rasporedila snage potrebne za invaziju Ukrajine i sada ih je pripremila za akciju”. “Rusija očito ne ispunjava međunarodne obveze koje je preuzela u vezi s vojnom transparentnošću odbijajući adekvatno objasniti svoju vojnu izgradnju ili pružiti potrebnu transparentnost za izgradnju povjerenja ili deeskalaciju situacije”, dodao je.


17:51 Na sastanku Vijeća sigurnosti UN-a rečeno je kako su napetosti oko Ukrajine trenutno veće nego u bilo kojem trenutku 2014. godine. “Špekulacije i optužbe oko potencijalnog vojnog sukoba su sve prisutnije”, upozorila je šefica UN-a za politička pitanja Rosemary DiCarlo koja je dodala kako je UN u potpunosti angažiran na svim područjima u rješavanju problema i da smatra da diplomacija nema alternative.


17: 37 Govoreći pred Vijećem UN-a Blinken je poručio: “Ja sam danas ovdje, ne kako bih pokrenuo rat, nego kako bih ga spriječio.” Potom je nastavio: “Informacije koje sam ovdje iznio potvrđene su onim što smo mjesecima gledali i što se odvijalo pred našim očima. I zapamtite da, iako je Rusija u više navrata naša upozorenja smatrala melodramom i besmislicom, ona stalno skuplja više od 100.000 vojnika na ukrajinskim granicama”. Blinken je također rekao kako i dalje poziva na diplomatsko i mirno rješenje te je izvijestio da je Lavrovu uputio pismom u kojem ga poziva na sastanak u Europi idući tjedan.


17:24 Američki državni tajnik Antony Blinken obraćajući se Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda u četvrtak u New Yorku kazao je kako je ukrajinsko-ruska kriza “trenutna opasnost”. “Najneposrednija prijetnja miru i sigurnosti je nadolazeća agresija Rusije na Ukrajinu. Ulozi idu daleko izvan Ukrajine. Ovo je trenutak opasnosti za živote i sigurnost milijuna ljudi, kao i za povelju Ujedinjenih naroda i međunarodni poredak utemeljen na pravilima koja čuvaju stabilnost u cijelom svijetu”, rekao je Blinken. Također je dodao kako obavještajni podaci jasno ukazuju da gomilanje ruskih snaga te da je napad na Ukrajinu izgledan u “narednim danima”.

Još jednom je ponovio kako su i dalje uvjereni da će Rusija iscenirati nekakav incident kako bi imala opravdanja za napad. Prema Blinkenovim riječima to bi mogao biti “izmišljeni takozvani teroristički bombaški napad unutar Rusije, izmišljeno otkriće masovne grobnice, inscenirani napad dronom na civile ili lažni, čak i napad kemijskim oružjem”


17:16 Zapadni dužnosnici iznijeli su informacije kako kako se skoro polovica ruskih borbenih jedinica nalazi se unutar 50-ak kilometara od ukrajinske granice. Ondje je, navode, premješteno 14 borbenih jedinica, a Rusi su gradili i pontonski most. Zabilježen je i dolazak tri nova vojna broda u luku na Krimu, te dolazak vojnih vozila i helikoptera u Valyiuki u jugozapadnoj Rusiji.


16:50 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij posjetio je vojnike u blizini Donjecka, jedne od regija koju su separatisti proglasili nezavisnom. Vojnicima je poručio da ne treba paničariti i da je sve pod kontrolom, javlja reporter Bilda Paul Ronzheimer.


16:40 Britanska šefica diplomacije Liz Truss u Kijevu se sastala s ukrajinskim kolegom Dmytrom Kulebom. Oboje su pohvalili britansko-ukrajinsko partnerstvo te smatraju da se još može pronaći diplomatske rješenje krize. Na pitanje o navodnoj “lažnoj operaciji”, koju bi Rusija mogla iskoristiti kao izliku za invaziju Kuleba je rekao kako su spremni za svaku situaciju, javlja BBC.

“Rusija mora ponovno razmisliti”, poručila je britanska ministrica Truss i dodala: “Unatoč njihovim tvrdnjama, nema naznaka da se usporilo nagomilavanje ruskih snaga. Trenutno nema dokaza da se njihova vojska povlači i Rusija mora odstupiti s ruba ponora. Moraju se odlučiti za diplomaciju.” U suprotnom Britanija je spremna uvesti sankcije, kazala je Truss, a Moskvi poručila da bi u slučaju njihovog napada cijenu platio ruski narod i da bi Rusija potvrdila svoj status “međunarodnog izopćenika”.

Na pitanje je li vjerojatnije da će doći do ruske ofenzivne operacije ili odužene pat pozicije, Truss je odgovorila: “Postoji značajna mogućnost da dođe do ruske ofenzivne akcije, zašto bi inače imali 100.000 vojnika na granici s Ukrajinom?”


16:10 Rusija je danas odgovorila na sigurnosne prijedloge SAD-a, koje je Washington Moskvi poslao krajem siječnja kao odgovor na ruske zahtjeve iz prosinca. Zaprijetila je da će reagirati, uključujući vojno, ako Sjedinjene Države odbiju njezine glavne sigurnosne zahtjeve, ponovivši da traži da se američke snage povuku iz središnje i istočne Europe i baltičkih zemalja.

“Ako američka strana ne bude spremna na dogovor u pogledu čvrstih pravnih jamstava za našu sigurnost (…) Rusija će biti prisiljena reagirati, u prvom redu provedbom mjera vojnog i tehničkog karaktera”, poručilo je rusko ministarstvo vanjskih poslova u svojem odgovoru na američke prijedloge da pregovaraju o europskoj sigurnosti. Moskva inzistira na “povlačenju svih američkih snaga i oružja raspoređenih u središnjoj i istočnoj Europi, u jugoistočnoj Europi i u baltičkim zemljama” i očekuje također prijedloge Zapada u pogledu zahtjeva da se “odrekne svakog budućeg proširenja NATO-a”.

Šef moskovskog ureda Financial Timesa Max Seddon je istaknuo kako je ovo pismo oštrije od originalnih zahtjeva koje je Moskva uputila Washingtonu u prosincu. “Uopće nisu ustupili nego su naveli još detaljnije zahtjeve i uputili prijetnje. Istovremeno su odbacili sve američke prijedloge ako SAD ne usvoji njihove zahtjeve”, napisao je Seddon.

Neki od tih zahtjeva su: prekid opskrbe oružjem Ukrajini, povlačenje dostavljenog oružja i svih instruktora; povlačenje svih američkih snaga iz centralne i istočne Europe te Baltika; Rusi poručuju i kako su spremni pregovarati o kontroli naoružanja samo ako je s druge strane stola cijeli NATO.


16:00 Američki State Department se oglasio o izbacivanju zamjenika američkog ambasadora iz Rusije. Nazvali su to korakom eskalacije i dodali da taj potez nije bio ničim izazvan. Tvrde i da razmišljaju o odgovoru.

“Pozivamo Rusiju da prekine s ovim neosnovanim izbacivanjem američkog diplomata i osoblja. Sada, više nego ikada, ključno je da naše zemlje imaju diplomatsko osoblje na terenu koje bi omogućilo komunikaciju između naših vlada”, priopćili su.


15:56 Europska unija spremna je predstaviti paket sankcija Rusiji čim to bude bilo potrebno rekao je danas Josep Borell, visoki predstavnik EU za vanjske poslove. “Već smo pripremili paket sankcija uz potporu Europske komisije”, rekao je.

Poručio je da i dalje vjeruje u diplomatsko rješenje ali dao do znanja da će EU reagirati čim dođe do agresije. “Siguran sam da će ga Vijeće odobriti”, poručio je.


15:50 Američki predsjednik Joe Biden je danas izjavio kako vjeruje da će napad Rusije na Ukrajinu početi u sljedećih nekoliko dana. “Sve indikacije koje imamo pokazuju da su spremni napasti Ukrajinu. Vjerujem da će se to dogoditi u sljedećih nekoliko dana”, rekao je. Optužio je Rusiju da je pokrenula lažnu operaciju koja bi joj mogla dati izgovor za napad.

Dodao je da je Kremlj, iako tvrdi da se povlači s granice, onamo zapravo poslao još vojnika. Novinari su ga pitali i planira li razgovarati s Putinom na što je Biden jasno odgovorio: “Ne planiram zvati Putina.”


15:21 State Department je potvrdio da su nakon tri tjedna dobili odgovor Rusije na sigurnosne prijedloge koje su im poslali. Prijedlozi su složeni u suradnji NARO saveza i Amerikanaca, a bavili su se Ukrajinom i pitanjem sigurnosti u Europi. Bili su odgovor na zahtjeve Kremlja za sigurnosnim garancijama.

Kremlj je odgovore predao ambasadoru SAD-a u Moskvi Johnu Sullivanu. Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je i kako će odgovor biti objavljen. Dopisnici javljaju kako Rusija u odgovoru tvrdi da je SAD ignorirao njihove zahtjeve. Obećali su i ‘vojno-tehnički odgovor’ za koji tvrde da ne uključuje invaziju Ukrajine.


15:15 Britanski premijer Boris Johnson je komentirao razvoj situacije između Ukrajine i Rusije. Napad na vrtić na istoku Ukrajine opisao je ‘lažnom operacijom stvorenom kako bi se diskreditiralo Ukrajince’. “Bojimo se da ćemo ovakve stvari viđati sve više u danima pred nama”, kazao je.


14:58 Ruski mediji javljaju kako je Rusija odlučila izbaciti iz zemlje zamjenika američkog ambasadora Bartlea Gormana. Dodaju kako SAD, navodno, razmišlja o odgovoru na taj potez, prenosi RT.

Vijest su prenijele RIA Novosti i agencija TASS. Tvrde kako je Gorman zamoljen da ode iz Rusije. On je karijerni diplomat koji je ranije služio kao zamjenik tajnika ambasade, a bio je i sigurnosni dužnosnik za niz diplomatskih misija SAD-a. Među njima su one u Rusiji, Iraku, Jordanu, Kini i Armeniji.


14:10 Američki ministar obrane Lloyd Austin poručio je kako, unatoč tvrdnjama Rusije da povlače svoje snage nakon završetka vojnih vježbi, SAD to ne vidi na terenu, ponovivši tvrdnje NATO-a, EU i drugih saveznika. “Čak suprotno, vidimo da šalju dodatne snage na granicu. Vidimo da se neke od tih snaga približavaju granici s Ukrajinom i vidimo da iznad regije lete dodatni ratni i opskrbni zrakoplovi. Vidimo da povećavaju svoju spremnost na Crnom moru, a vidimo i da povećavaju svoje zalihe krvi”, kazao je Austin i zaključio:

“Bio sam vojnik ne tako davno i iz prve ruke znam da te stvari ne radiš bez razloga. I zasigurno ih ne radiš ako se planiraš spakirati i otići kući te ćemo zbog toga mi i naši saveznici ostati na oprezu.”


14:00 Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko, u čijoj zemlji se trenutno održavaju zajedničke vojne vježbe bjeloruskih i ruskih snaga, poručio je danas kako bi Bjelorusija mogla “držati nuklearno oružje”, ako će biti suočeni s vanjskim prijetnjama.

“Ako će biti potrebno, ako naši suparnici i protivnici poduzmu takve glupe i bezumne korake, rasporediti ćemo ne samo nuklearno oružje, već i supernuklearno i oružje koje će tek biti napravljeno kako bi zaštitili svoj teritorij”, poručio je Lukašenko, pa dodao: “Ali ako nema prijetnji Bjelorusiji od neprijateljskih zemalja, onda nuklearno oružje ovdje nije potrebno stotinu godina.”


13:47 Stoltenberg je rekao i kako je rusko nagomilavanje vojske na granici s Ukrajinom ‘novo normalno’ stanje po pitanju sigurnosti u Europi. “Rusija osporava osnovne principe europske sigurnosti, spremni su koristiti silu kao što su to napravili u Ukrajini Gruziji”, rekao je.

Ponovio je svoja upozorenja od jučer i prekjučer rekavši kako Rusija ima dovoljno vojnika i kapaciteta da pokrene invaziju praktički bez upozorenja. “To čini ovu situaciju tako opasnom”, opisao je.

“Ali ostaje da vidimo što će zaista napraviti. No, toliko vojnika oko Ukrajine ne izgleda kao normalna vojna vježba. Nikada nije kasno za deeskalaciju i za političko rješenje”, zaključio je i rekao da je savez od vojnih zapovjednika zatražio prijedloge za daljnje korake.


13:33 Stoltenberg je rekao da NATO i dalje ne vidi konkretne dokaze ruskog povlačenja s granice. “Pozivamo ih stoga da naprave ono što su rekli i povuku svoje snage. To će biti važan korak ka mirnom rješenju ove situacije”, objasnio je.

Kazao je i da su zabrinuti da Rusija pokušava ‘inscenirati izgovor za oružani napad na Ukrajinu’. Ipak, dodao je kako nije jasno je li to zaista namjera Rusije.

Potvrdio je i da NATO još uvijek čeka odgovor Rusije na sigurnosne prijedloge iz siječnja. Kremlj je obećao da će ga poslati sutra, a na upit vjeruje li da će odgovor tada zaista i stići nije odgovorio direktno. Rekao je tek da postoji prostor za pronalazak rješenja koje će az sve strane poboljšati sigurnosnu situaciju.


13:20 Glavni tajnik NATO saveza Jens Stoltenberg rekao je na konferenciji za medije da savez razmatra slanje vojnika u Rumunjsku i uz južnu granicu NATO-a. “Moramo odgovoriti kada vidimo agresiju Rusije” rekao je i još jednom pozvao Moskvu na dijalog. BBC-jev novinar ga je pitao o odluci zapadnih obavještajaca da objave kako je Rusija planirala početi invaziju 16. veljače.

Budući da se to nije dogodilo ruski dužnosnici su tu priliku iskoristili za ismijavanje te informacije. “Radimo sve da spriječimo napad u Ukrajini. To što smo opisali potencijalni rizik ne znači da smo bili 100 posto uvjereni kako će se to i dogoditi”, rekao je.


13:00 Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov odgovorio je na jučerašnje službeno priopćenje NATO-a nakon sastanka ministara obrane članica Saveza. Iz NATO-a su najavili raspodjelu dodatnih snaga na istok Europe, a Lavrov tvrdi da time NATO čini “točno ono za što nas optužuju”.

“Naravno da je najbolji dio tog priopćenja sam početak”, kazao je Lavrov, pa citirao početak NATO-vog priopćenja: “‘Duboko smo zabrinuti vrlo velikim, neisprovociranim i neopravdanim nagomilavanjem ruskih snaga kod Ukrajine i u Bjelorusiji’. Što mislite o tome? Znate, taj osjećaj osjećaj superiornosti i nepogriješivosti je, po mom mišljenju, već prešao granicu, i na žalost, naše kolege iz NATO-a jednostavno tu granicu niti ne vide”, ustvrdio je ruski šef diplomacije, prenosi Guardian.


12:55 Ukrajinski šef diplomacije Dmytro Kuleba je poručio na Twiteru kako je teškim naoružanjem granatirano selo Stanicija Luganska, u kojem je pogođen vrtić i pozvao je druge zemlje da odmah osude taj napad. Optužio je Rusiju za “ozbiljnu povredu” sporazuma iz Minska usred “već napete sigurnosne situacije”.

Iako je to selo u regiji Lugansk, koje su 2014. separatisti proglasili nezavisnom republikom, nalazi se u dijelu područja koje je još uvijek pod ukrajinskom kontrolom.

Ukrajinski predsjednik Zelenskij je pak poručio kako je o granatiranju, koje je nazvao provokacijom, razgovarao sa šefom Europskog vijeća Charlesom Michelom. Michel i 27 čelnika zemalja članica EU-a trenutno su u Bruxellesu i na neformalnom sastanku razgovaraju o ukrajinskoj krizi.

 


12:40 Albert Zinčenko, gradonačelnik sela u kojem je jutros granatiran vrtić, za BBC je rekao kako se troje ljudi nalazi u bolnici – zaštitar, radnik u praonici rublja i pomoćna nastavnica u jaslicama. Dodao je kako je u vrijeme granatiranja vrtića nekoliko djece bilo u zgradi, ali da su neozlijeđena. Istu vijest objavio je i dopisnik iz Moskve Oliver Carroll na Twitteru.

Ukrajinske vlasti optužile su separatiste za granatiranje sela koje se nalazi u dijelu regije pod ukrajinskom kontrolom. Iz Kijeva tvrde kako je time prekršen sporazum o prekidu vatre. Separatisti, koje podržava Rusija, pak su optužili Ukrajinu za granatiranje u više navrata u posljednja 24 sata.

Visoki dužnosnik u ukrajinskog vladi za Reuters je rekao kako granatiranje iz pobunjeničkog teritorija na istoku zemlje “nije tipično” i da “naliči na provokaciju”. Ranije je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS), koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini, poručila kako su zabilježili “više incidenata granatiranja na liniji sukoba u Istočnoj Ukrajini” rano jutros, javio je Reuters navodeći diplomatski izvor.


12:15 Šef ruske diplomacije Sergej Lavrov je poručio kako će Moskva odgovoriti na prijedloge Zapada oko europske sigurnosti kasnije danas. Govoreći na pressici s talijanskim kolegom Luigijem Di Maiom Lavrov je kazao da će Rusija svoj odgovor javno objaviti za nekoliko sati. Naglasio je kako je “nužno” da ti odgovori budu javno objavljeni.

Radi se o odgovoru Mosvke na prijedloge Zapada oko europske sigurnosti koje je Rusija dobila 26. siječnja. Ti zapadni prijedlozi su pak poslani nakon velikih zahtjeva Rusije iz prosinca, koji su i pooštrili krizu.

Naime, Moskva je tražila da se blokira ukrajinsko člannstvo u NATO-u i da se povuku zapadne vojne snage iz istočne Europe. Rusija je ranije kritizirala i SAD i NATO, jer svoje odgovore na ruske zahtjeve nisu javno objavili, prenosi Guardian.


12:00 Ukrajinski predsjednik Volodomir Zelenskij za BBC je govorio o ulasku Ukrajine u NATO poručivši kako je “dug put” do članstva u Sjevernoatlantskom savezu. Naglasio je kako je njemu, kao predsjedniku, najvažnije da na tom putu “ne izgubi svoju zemlju”. “NATO je jamstvo sigurnosti. Kako možemo izabrati drugi put? Za nas je to jamstvo da ne izgubimo svoju nezavisnost”, kazao je Zelenskij prenosi BBC.

Na pitanje o pritisku nekih europskih zemalja, koje, kao i Rusija, ne žele ulazak Ukrajine u NATO, Zelenskij je odgovorio: “Ne možemo zažmiriti i reći da samo Rusija ne želi da se pridružimo NATO-u. To nije istina”, poručio je. Odbacio je mogućnost nacionalnog referenduma o pridruženju NATO-u tvrdeći da je želja Ukrajine da se pridruži tom Savezu jasno izražena u Ustavu.

Optužio je Rusiju za poticanje krize oko mogućeg ukrajinskog NATO članstva kako bi opravdala prisutnost svojih snaga na granici. “Navodno štite vlastitu suverenost. To su sve iskrivljene informacije”, poručio je ukrajinski predsjednik dodavši da neke članice EU-a “udovoljavaju Rusiji”. “To je pogrešno”, zaključio je.


11:30 Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen je poručila kako će EU ostati na oprezu dok tvrdnje Moskve o povlačenju vojnih snaga ne bude reflektirano sa stanjem na terenu.

“Čujemo ruske tvrdnje da povlače svoje snage, ali za sada još nismo vidjeli znakove deeskalacije na terenu. Čak suprotno, vidimo da se nagomilavanje nastavlja”, kazala je von der Leyen uoči sastanka s češkim premijerom Petrom Fialom. Iste tvrdnje ovih su dana dolazile i iz SAD-a te NATO-a.

Von der Leyen je kazala kako smatra da se još uvijek može pronaći diplomatsko rješenje s Moskvom, ali da se EU, dok do toga ne dođe, “neće opustiti”. “Nadamo se najboljem, ali smo spremni za najgore”, poručila je šefica EK-a.


11:20 Peskov je navodno rekao i kako nema pregovora o zadržavanju ruskih snaga u Bjelorusiji nakon završetka zajedničkih vojnih vježbi s bjeloruskom vojskom koje bi trebale završiti 20. veljače.

Danas i jučer su iz Bjelorusije stigle oprečne informacije o prisutnosti ruskih snaga u toj zemlji nakon završetka vježbi. Bjeloruski šef diplomacije jučer je navodno rekao kako nakon kraja vježbi u Bjelorusiji neće ostati “niti jedan ruski vojnik ili niti jedan komad vojne opreme”.

Danas pak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko navodno tvrdi da ruske snage mogu ostati koliko žele i da će o njihovom ostanku odlučivati on i Putin sutra. Naveo je i kako će Minsk od Moskve tražiti osnivanje centra za obuku i da će Rusi ostaviti streljivo u Bjelorusiji nakon zajedničkih vježbi.


11:15 “Situacija u Donbasu eskalira”, poručio je danas glasnogovornik Kremlja Dimitrij Peskov, javlja Guardian pozivajući se na nezavisni moskovski radio Echo Moskvi. Navodno je Peskov komentirao “ogromni potencijal za napad ukrajinskih snaga”.

Peskov je kazao kako Vladimir Putin još nije odgovorio ruskom parlamentu, koji je od predsjednika tražio priznavanje nezavisnosti dviju ukrajinskih pokrajina koje čine Donbas – Donjeck i Lugansk. Zapad je naglasio kako bi Putinovo priznavanje suverenosti tih samoprozvanih republika uništio svaku nadu o postizanju mira preko sporazuma iz Minska.

Putinov glasnogovornik je također optužio NATO za vršenje “neprikrivene informacijske agresije protiv Rusije”. Poručio je i da će rusko ministarstvo vanjskih poslova Zapadu predati svoje prijedloge oko “problema za jamstva o sigurnosti”. Šef NATO-a Jens Stoltenberg jučer je poručio kako čekaju na te odgovore iz Moskve nakon što je NATO svoje prijedloge Rusiji poslao prošlog mjeseca.


11:05 Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij govorio je o ulasku Ukrajine u NATO, čemu se Rusija žestoko protivi. Dopisnica BBC-a Sarah Rainsford pitala ga je je li Ukrajina spremna žrtvovati svoje ambicije o ulasku u Sjevernoatlantski savez s obzirom na rastuće napetosti, a Zelenskij je odgovorio: “Ukrajini su potrebna jamstva o sigurnosti. NATO je naš – naše jamstvo da ne izgubimo svoju neovisnost.”

BBC je kasnije u detaljnije opisao što je Zelenskij rekao njihovoj dopisnici. Kazao je kako ulazak u NATO nije ukrajinska ambicija. “Izgubili smo 15.000 ljudi. To nije ambicija, to je naš život. Ne radi se o NATO-u nego budućnosti našeg naroda. Pitanje NATO-a nije pitanje članstva. Ako govorimo o NATO-u, EU-u, privremeno okupiranim teritorijima, govorimo o našoj nezavisnosti. To je to. Odlučili smo što želimo i što ćemo činiti u budućnosti”, rekao je Zelenskij.


10:45 Ministri obrane NATO članica i danas se sastaju u Bruxellesu, a pridružit će im se kolege iz Ukrajine i Gruzije. Britanski ministar Ben Wallace je uoči sastanka rekao kako je NATO “mrtav ozbiljan” o jačanju prisutnosti svojih snaga na istoku kao odgovor na prijetnju Ukrajini i sigurnosti Europe.

“Ovo nije šala ili neozbiljna stvar. Ovo je ozbiljan izazov za stabilnost Europe”, kazao je Wallace dodavši kako Rusija nastavlja nagomilavanje vojnika uz ukrajinsku granicu unatoč tvrdnjama iz Moskve da povlače svoje snage.

“Vjerovat ćemo im kad nešto kažu, ali ćemo Rusiji suditi po njihovim radnjama i trenutno se nagomilavanje vojske nastavlja”, poručio je Wallace.


10:35 Američka kompanija Maxar Technologies, koja već tjednima prati nagomilavanje ruskih snaga na granici s Ukrajinom, objavila je nove satelitske snimke koje navodno pokazuju veliku aktivnost ruske vojske blizu granice, navodi Reuters. Agencija dodaje kako nisu uspjeli potvrdi autentičnost tih snimki.

Snimke navodno pokazuju da je Rusija povukla dio svoje vojne opreme, ali da je stigla nova te da Moskva i dalje ima veliki broj vojnika i opreme u blizini Ukrajine.


10:25 Ukrajinske snage optužile su separatiste, koje podržava Rusija, da su granatirali vrtić u regiji Lugansku, koja je pod separatističkom kontrolom. Navode kako nije bilo ozlijeđene djece, a dvoje učitelja je navodno potreseno, prenosi Guardian.

Separatisti su ranije optužili Ukrajinu da su oni izveli četiri napada u 24 sata. Za sad još uvijek nema nezavisne potvrde tvrdnji i jedne i druge strane.

Granatiranje se moglo čuti oko zračne luke u Donjecku i sela Elenovka u istočnoj Ukrajini, svjedok je rekao Reutersu.

Amerika i zapadni saveznici već neko vrijeme optužuju Rusiju da traži, ili da će inscenirati, izgovor za invaziju Ukrajine. Napetosti oko ovih ukrajinskih regija traju već godinama te neki strahuju da bi upravo njih Moskva mogla iskoristi kao opravdanje za ulaz u Ukrajinu. Naime, Rusija već neko vrijeme tvrdi da se u Donbasu, pokrajini koju obuhvaća separatističke regije Donjeck i Lugansk, krše ljudska prava, a i Putin je ovog tjedna optužio ukrajinske vlasti za genocid.


9:40 Ruska vojska je poručila kako je deset vojnih konvoja s “velikim, teškim i opasnim teretom” napustilo Krim, javlja ruska agencija Interfax, a prenosi Guardian. Navodno do novog povlačenja dijela vojne opreme i snaga dolazi jer su završene vojne vježbe.

Zapad sumnja u vjerodostojnost ruskih tvrdnji o povlačenju snaga i jučer je glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg poručio kako se nagomilavanje ruskih snaga nastavlja.


9:35 Nije poznato koliko su ozbiljni incidenti, za koje su separatisti optužili vladu u Kijevu. Priopćenje o navodnom napadu ukrajinske vlade na separatiste objavio je predstavnik samoproglašene Luganske Narodne Republike. Navode da su tijekom četiri odvojena napada koja su se dogodila u četvrtak ukrajinske snage upotrijebile minobacače, granate i mitraljeze.

“Ukrajinske oružane snage grubo su prekršile režim prekida vatre, koristeći teško naoružanje koje bi prema sporazumima iz Minska trebalo biti povučeno”, naveli su separatisti u svom priopćenju. Ukrajinska vojska odbacila je optužbe separatista rekavši da je zapravo bilo obrnuto i da su separatisti granatirali vladine trupe. Slični incidenti nisu rijetkost posljednjih osam godina, međutim ovaj najnoviji sukob ukrajinskih separatista i vladinih snaga ima dodatni značaj jer se odvija u kontekstu aktualnih rusko-ukrajinskih tenzija.

Organizacija za europsku sigurnost i suradnju (OESS) koja prati situaciju u istočnoj Ukrajini je zabilježila “više incidenata granatiranja na liniji sukoba u Istočnoj Ukrajini” rano jutros, javlja Reuters navodeći diplomatski izvor.


9:25 Američke obavještajne službe smatraju da bi Rusija mogla izmisliti izgovor za invaziju na Ukrajinu, a kao primjer navode mogućnost objave snimke lažiranog napada. Rusija je i ova predviđanja također odbacila.

Rusija je ovog tjedna objavila da, nakon provođenja vojnih vježbi, povlači dio svoje vojske iz područja u blizini granice s Ukrajinom, no Ukrajina tvrdi da nema dokaza da je to uistinu napravljeno, a SAD izražava sumnje da je Moskva zapravo povećala svoje snage za čak 7000 vojnika.

Donji dom ruskog parlamenta u utorak je izglasao slanje zahtjeva predsjedniku Vladimiru Putinu da prizna neovisnost samoproglašenih proruskih separatističkih republika u istočnoj Ukrajini, Luganska i Donjecka. Kremlj je dao naslutiti da Putin to za sada ne planira napraviti.


Uskoro opširnije…