Politika & Kriminal

Putin zbog masovnog širenja korone odobrio neradni tjedan

Vlasti su već uvele izvanredne mjere kako bi usporile pandemiju, u vrijeme kada se građani nerado cijepe

Russian president-elect Vladimir Putin at the cabinet prior to his inauguration ceremony at the Kremlin in Moscow on May 7, 2018. (Photo by Alexey NIKOLSKY / SPUTNIK / AFP)
FOTO: AFP

Ruski predsjednik Vladimir Putin danas je odobrio vladin prijedlog da se na tjedan dana, počevši od studenoga, tvrtke zatvore radi borbe protiv razbuktale pandemije koronavirusa. Broj smrtnih slučajeva povezanih s koronavirusom je u posljednja 24 sata dosegao rekordnih 1028 umrlih uz 34.073 novozaraženih.

Govoreći na sastanku s državnim dužnosnicima koji je prenosila televizija, Putin je rekao da “neradni dani” od 30. listopada do 7. studenoga koji će biti plaćeni, mogu početi i ranije, a u nekim regijama mogu se produžiti. “Epidemiološka situacija je različita u različitim dijelovima zemlje. U tom smislu, čelnici regija imaju pravo uvesti dodatne mjere”, rekao je Putin.

Stariji, necijepljeni, moraju ostati u kućama

Vlasti su već uvele izvanredne mjere kako bi usporile pandemiju, u vrijeme kada se građani nerado cijepe ruskim cjepivom Sputnjik V. Gradonačelnik Moskve je u utorak odredio da necijepljene osobe starije od 60 godina četiri mjeseca ne smiju izlaziti iz kuća i stanova.

Ministar zdravstva Mihail Muraško rekao je da je zdravstveni sustav prenapregnut. Za liječenje oboljelih angažirano je 650.000 medicinskih profesionalaca, izjavio je Muraško agenciji Interfax.

Rusija je s cijepljenjem počela u lipnju, među prvima, ali Putin još nije primio drugu dozu, objavio je Kremlj u srijedu. “Predsjednik se još nije docjepio”, izjavio je glasnogovornik Dmitrij Peskov. “To će učiniti kada mu kažu liječnici i specijalisti”, dodao je.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu