Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Q groznica potvrđena u Mavrincima kod Rijeke. Prenosi se s domaćih životinja na ljude, simptomi slični covidu

Inkubacija traje dva do tri tjedna, a najčešće Q groznicu na čovjeka prenose ovce, koze ili krave

27.03.2020., Rijeka - Djelatnik Dezinsekcije dezinficira vozila Zavoda za hitnu medicinu u dvoristu KBC-a Rijeka. Photo: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Q groznica, akutno febrilno oboljenje koje se prenosi s domaćih životinja na ljude, potvrđena je kod devet mještana sela Mavrinci na Grobnišćini pokraj Rijeke, potvrđeno je u petak iz Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Kako je rekla epidemiologinja Danijela Lakošeljac, vjerojatno je oboljelih i više, s obzirom na to da inkubacija traje dva do tri tjedna.

Simptomi su visoka temperatura, opća malaksalost i kašalj, pa se bolest može zamijeniti s gripom ili covidom-19. Q-groznicu često prati i upala pluća, a polovica zaraženih razvija simptome, rekla je Lakošeljac.

Ovce, koze, krave

Najčešće Q groznicu na čovjeka prenose ovce, koze ili krave. Najvjerojatnije je tako i u ovom slučaju jer su u blizini mjesta gdje žive oboljeli tri tora u kojima je po 60 do 70 ovaca i koza.

Uzročnik bolesti se često širi u razdobljima janjenja, preko izlučevina životinja, a ljudi se zaraze udisanjem. Q groznica se uspješno liječi antibioticima. Preporuka mještanima je da izbjegavaju odlazak u blizinu torova i pojačaju osobnu higijenu.