Radikalna desnica hara Mađarskom (i upravo slavi svoj najveći uspjeh)

Lajos Rig novopečeni je zastupnik ekstremno desničarske stranke Jobbik

ZADNJA IZMJENA: tra 16, 2015
Foto: AFP/AFP

Protivnici opisuju to kao mrlju na Mađarskoj, alarmantni odraz rastućeg nacionalizma i ksenofobije. No, za Jobbik, stranku krajnje desnice, pobjeda njihova prvog ikada izravno izabranog parlamentarnog zastupnika predstavlja znak kako će izgledati budućnost.

Jobbikov kandidat Lajos Rig tijesno je pobijedio u nedjelju na izborima u Tapolci, zapadna Mađarska, raspisanim nakon što je parlamentarni zastupnik konzervativnog Fidesza Jenö Lasztovicza preminuo u siječnju.

Prekretnica u političkoj povijesti stranke

Ta pobjeda predstavlja “prekretnicu u političkoj povijesti stranke”, rekao je zamjenik šefa kluba stranke Marton Gyöngyösi za Vice. “Fidesz i Socijalistička partija predstavljaju 20. stoljeće, a mi predstavljamo 21.”, rekao je Gyöngyösi. Stranka je osnovana 2003. godine, a poznata je po svojim antisemitskim i pro-Putin stavovima te nultoj toleranciji prema tzv. ciganskim zločinima.

Iako Jobbik već ima 23 parlamentarca, svi su u parlament ušli preko stranačke liste; ovo je prvi put da je njihov kandidat izravno izabran. Premijer Viktor Orban više ne može svoj oslabljeni Fidesz koristiti kao tampon-zonu za ekstremizam Jobbika. Nakon godina napadanja mađarskih ljevičara, Fideszovi političari tek su ove godine počeli javno kritizirati Jobbik, opisujući ga kao opasnu neonacističku stranku.

Nastojanja za poboljšanjem imidža

Ironično, ta je promjena došla nakon što je Jobbik usvojio politiku izbjegavanja ekstremističkih izjava. Čelnik stranke Gabor Vona rekao je da će “izrezati rasističke stavove” iz stranačkih redova, pa čak i pozirao fotografu držeći štence.

Šef Jobbika Gabor Vona pozirao je sa štencima ne bi li poboljšao imidž stranke
Šef Jobbika Gabor Vona pozirao je sa štencima ne bi li poboljšao imidž stranke Tumblr

Fideszova vlada stoji sve lošije, zemlju potresaju afere, pa je Jobbik ugrabio mogućnost da ispuni prazninu nastalu zbog razočarenja Orbanom. Po Gyöngyösiju, Jobbik je jedina mađarska stranka koja nije diskreditirana. Od pada komunizma 1989. godine, tvrdi on, Fidesz i mađarski socijalno liberalni političari međusobno prikrivaju korupciju.

“To djeluje poput koalicije”, dodao je, pozivajući se na ugovor koji su navodno u tajnosti sklopili Fidesz i Socijalistička partija, a kojim novac od korupcije dijele u omjeru 70-30.

Neizbježni rasistički stavovi

Novopečeni parlamentarac Rig svoje je rasističke stavove izražavao tijekom cijele kampanje: u jednom je postu na Facebooku optužio Židove da koriste Rome kao biološko oružje ne bi li istrijebili ostatak Mađarske. Također, izašlo je na vidjelo da ima tetovažu slogana sličnog onome njemačkih SS trupa: “Moja čast je odanost”. Mađarski mediji u Tapolci ustvrdili su da je Rig pobijedio samo zato što je bio jedini lokalni kandidat.

No, bez obzira na sve, jedno je jasno: mađarski birači više ne zaziru od Jobbika, što toj stranci pruža goleme mogućnosti za širenje. Važan faktor je i nesposobnost lijevih stanaka da se ujedine i sačuvaju glasove te spriječe Jobbik da ih oduzima Fideszu.

Putin od početka financira Jobbik?

Stoga trenutno, što je možda i jedinstven slučaju u EU-u, Mađarska ima dvije stranke koje otvoreno podupiru Vladimira Putina. Orban je u zadnjih nekoliko godina promijenio ploču pa sad hvali Putinovu politiku, a čelnici Jobbika već uobičajeno lete u posjete u Moskvu. Članovi te stranke čak su bili i promatrači na izborima u Donjecku lani. Postoje naznake i da Putin financira Jobbik od najranijih dana, tvrde analitičari.

Jačanje Jobbika ostale će mađarske stranke moći spriječiti samo konsolidiranjem vlastitih redova i zajedničkim djelovanjem, a hoće li im to i uspjeti, s obzirom na dosadašnju nesklonost ikakvoj suradnji, vidjet će se vrlo brzo.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program