Radnici Uljanika štrajkaju, zavarili su vrata brodogradilišta

Radnici su jutros tražili da Vlada danas donese odluku o budućnosti Uljanika

ZADNJA IZMJENA: ožu 21, 2019
Foto: PIXSELL

Radnici brodogradilišta Uljanik danas su u 13 sati započeli štrajk te su u meuđuvremenu zavarili vrata brodogradilišta, simbolično ga zauzevši, javlja N1. Radnici, između ostalog, bjesne jer još nisu dobili nikakve informacije o tome što je o Uljaniku rečeno na današnjoj sjednici Vlade. Mogućnost štrajka mogla se naslutiti jutros, kada je predsjednik Jadranskog sindikata Boris Cerovac rekao da će se radnici, ukoliko Vlada ne donese odluku o restrukturiranju brodogradilišta, sastati s predsjednikom Uprave Uljanika, te onda vidjeti što će dalje.

“Želimo da se danas donese odluka o Uljaniku i da ona bude pozitivna jer želimo nastaviti graditi brodove. Brodove gradimo već 162 godine, i ne vidim razloga zašto bi Vlada sada uništila najbolje brodogradilište koje je oduvijek radilo najbolje brodove na svijetu. Ne želimo dozvoliti gašenje Uljanika. Uljanikovi radnici su hrvatski porezni obveznici i žele ista prava kao i svi ostali. Ako su druga brodogradilišta prošla restrukturiranje, pitam se zašto Uljanik ne bi doživio restrukturiranje”, rekao je Cerovec na konferenciji za novinare.

Zavarili vrata brodogradilišta

Cerovec je najavio da će štrajkaši “zavariti dvije kapije”, a na jednu će postaviti članove štrajkaškog odbora koji će u brodogradilište puštati samo radnike koji su potrebni, što se u međuvremenu i dogodilo. Time su, po riječima Cerovca, simbolično stavili “ključ u bravu” pulskog brodogradilišta. Sada čekaju da Vlada objavi hoće li podržati plan restrukturiranja i radnicima isplatiti šest plaća.

Premijer Andrej Plenković rekao je u četvrtak da u pokušaju rješavanja problema u brodogradilištima Vlada vodi računa o brodogradnji, ali i učincima bilo koje od mjera na politiku fiskalne konsolidacije, na radnike i regije u kojima se brodogradilišta nalaze. Dodao je kako Vlada razmatra sve scenarije i opcije razgovarajući s novoodabranim strateškim partnerom, upravom Uljanik grupe i ministarstvima gospodarstva i financija, te nastoji dobiti što jasniju sliku implikacija bilo koje od odluka koja se u dogledno vrijeme trebaju donijeti. Dodatne konzultacije, rekao je Plenković, uključuju i razgovore s Europskom komisijom, s obzirom na eventualne državne potpore.

Vedran Vrabec
Telegram autor
2024 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program