Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Podaci Eurostata: U Hrvatskoj je zabilježen najsnažniji rast cijena od ulaska u EU

Inflacija u Hrvatskoj u travnju je prema Eurostatu iznosila 2,3 posto

09.12.2020., Zagreb - Ministar Zdravko Maric odrzao je konferenciju za medije prije sjednice Vlade Republike Hrvatske. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Inflacija u Europskoj uniji i eurozoni dosegnula je u svibnju najvišu razinu u dvije i pol godine, a u Hrvatskoj cijene su porasle najsnažnije od ulaska u EU, pokazalo je u četvrtak izvješće Eurostata. Na razini EU-a godišnja stopa inflacije mjerena harmoniziranim indeksom potrošačkih cijena (HICP) porasla je u svibnju na 2,3 posto, najvišu razinu od listopada 2018. godine, utvrdio je europski statistički ured. U travnju iznosila je 2,0 posto.

U eurozoni cijene su porasle dva posto, također najsnažnije od listopada 2018. U travnju uvećane su 1,6 posto. U svibnju prošle godine, kada su gospodarske aktivnosti i društveni život gotovo stali zbog suzbijanja pandemije covida 19, inflacija je u EU iznosila 0,6 posto, te 0,1 posto u zoni primjene zajedničke europske valute.

Podaci za eurozonu pokazuju da su u prošlom mjesecu najviše poskočile cijene energenata, za 13,1 posto u odnosu na svibanj 2020. U travnju porasle su nešto više od 10 posto. Udio energenata u stopi inflacije iznosio je 1,19 posto, izračunao je Eurostat.

U Hrvatskoj nije ovako bilo od 2013.

Među zemljama EU-a najsnažnije su u svibnju na godišnjoj razini porasle cijene u Mađarskoj, za 5,3 posto. Slijede Poljska i Luksemburg sa stopama inflacije od 4,6 odnosno 4,0 posto. Hrvatska je u skupini s Njemačkom, Španjolskom i Švedskom s godišnjom stopom inflacije mjerenom HICP-om od 2,4 posto, najvišom od kolovoza 2013. godine, prema podacima Eurostata. U travnju iznosila je 2,1 posto.

U svibnju prošle godine cijene su u Hrvatskoj na godišnjoj razini pale 0,7 posto. Najblaži rast cijena bilježili su u prošlom mjesecu Portugal i Malta, za 0,5 odnosno 0,2 posto, pokazuje Eurostatovo izvješće. Pad cijena na godišnjoj razini bilježila je samo Grčka, za 1,2 posto.