Politika & Kriminal

Rastuća moć kineskog predsjednika mogla bi promijeniti smjer vladavine u Kini. Xi bi mogao biti novi Putin

Xi Jinping u borbi za svoj drugi mandat uklanja sve svoje protivnike

Chinese President Xi Jinping attends the third plenary session of the National People's Congress at the Great Hall of the People in Beijing on March 13, 2016. 
China's leaders are meeting this week for the annual rubber-stamp National People's Congress, where Premier Li Keqiang set a growth target of 6.5-7.0 percent for this year. / AFP PHOTO / FRED DUFOUR
FOTO: AFP

Izborom Xi Jinpinga za kineskog predsjednika 2012. godine, Komunistička partija Kine ostvarila je svoju želju da na čelnoj poziciji ponovno imaju čvrstog lidera. Tijekom prošlog desetljeća, mandat predsjednika Hu Jintaoa obilježile su frakcijske borbe i korupcija, piše Wall Street Journal.

Četiri godine kasnije, gospodin Xi je osobno preuzeo odgovornost za gospodarstvo, vojsku i većinu drugih poluga moći, mijenjajući na taj način sustav kolektivnog vodstva koji je uspostavljen nakon smrti Mao Zedonga 1976. kako bi se izbjegla velika količina moći u rukama jednog čovjeka.
Razbivši takve tabue, Xi je počeo brusiti paternalističku javnu sliku kao Xi Dada, ili Big Papa Xi, zahtijevajući odanost od svih 89 milijuna članova stranke.

Želi ostati na vrhu još dugi niz godina

Sada, kada se bliži kraj njegovog petogodišnjeg mandata, mnogi stranački insajderi uvjereni su kako Xi pokušava blokirati promociju svog potencijalnog nasljednika iduće godine, što ujedno sugerira na to da želi ostati na vlasti i nakon što mu istekne drugi mandat. Bit će to 2022. godine, kada će imati 69 godina.

No, Xi, koji je predsjednik države, lider stranke i vojni zapovjednik, “želi nastaviti” i nakon 2022. i istražiti modele vladavine “baš kao i Putinov”, smatra jedan stranački dužnosnik, koji se redovito susreće s najvišim čelnicima stranke. I nekoliko ostalih koji su povezani s vodstvom Komunističke partije uvjereni su da Xi želi ostati na vrhu države još dugo.

Iz vladinog ureda za odnose s javnošću odbili su komentirati takve navode za WSJ, a ni sam gospodin Xi nije bio dostupan za komentar. Napori gospodina Xia da osigura veće ovlasti mogli bi ujedno osigurati i političku stabilnost u kratkom roku, i to baš u periodu kada je ekonomski bum znatno usporio. No, isto tako, ovakve Xieve namjere označavaju i svojevrstan rizik koji je postignut nakon Maove smrti i kojim je osigurana redovita i uredna tranzicija vlasti i postignuta veća razina fleksibilnosti u Vladi.

Službeno nazvan “glavnim vođom”

Zabrinutost zbog straha da nacija kreće u smjeru krutog oblika autokracije raste među kineskom elitom. “Njegova dilema je da ne može ništa napraviti bez moći”, kaže Huang Jing, stručnjak za kinesku politiku na Nacionalnom sveučilištu u Singapuru. “On osjeća potrebu za centralizacijom, ali u tom slučaju riskira i potkopavanje institucija koje su osnovane za prevenciju snažnog vođe da postane diktator.”

S druge strane pak, pristaše kineskog predsjednika kažu kako se on još uvijek suočava s otporom unutar stranke, te treba modernizirati samu strukturu vodstva kako bi se uspješno suočio s usporavanjem rasta gospodarstva i neprijateljkim Zapadom. Na susretu 348 stranačkih lidera u listopadu, Xi je prvi put službeno nazvan “glavnim vođom.” Istovremeno, mnogi stranački dužnosnicii protjerani su i kažnjeni zbog nediscipline, pod optužbama da žude za moći i stvaraju stranačke frakcije. Od listopadskog skupa, mnogi čalnonvi stranke su potpisali “apsolutnu odanost” Xiu.

Putinov model vladavine

Nekoliko sati prije nego je u Sjedinjenim Državama Donald Trump pobijedio na predsjedničkim izborima, Kina je službeno pokrenula svoj proces za izbor članova nacionalnog vodstva Komunističke partije. Pet od sedam članova Stalnog odbora Politbiroa odlaze u mirovinu i iduće jeseni bit će poznati njihovi nasljednici. Samo Xi i premijer Li Keqiang će ostati ako se stranka bude pridržavala pravila iz 2002. prema kojem lideri koji imaju više od 67 godina moraju odstupiti. Zamjene obično biraju aktualni i bivši članovi Stalnog odbora. Prema običaju ustanovljenom 2007. dvoje od izabranih moraju biti dovoljno mladi da ostanu u odboru dok šef stranke ne završi svoj drugi mandat.

Neki stranački insajderi mišljenja su da Xi želi u Stalni odbor imenovati svoje saveznike, pa čak i zadržati Wanga Qishana, svoga antikorupcijskog stručnjaka, u odboru iako je navršio 68 godina. Smatraju da Wanga možda želi i na mjestu premijera. Postoje čak i glasine o ukidanju ili marginalizaciji uloge Stalnog odbora i usvajanja sustava koji bi bio više predsjednički, kao što je onaj u Rusiji, gdje Vladimir Putin, koji već odrađuje svoj treći mandat, ima široku izvršnu vlast i mogao bi vladati sve do 2024. godine.

Cilj prekrojiti stranku da ojača svoju poziciju

Iako, prema mišljenju određenog dijela javnosti, suparnici kineskog predsjednika još uvijek mogu osujetiti njegove ambicije, a neki i vjeruju da bi mogao promijeniti smjer svoje vladavine tijekom drugog mandata, sve više prevladava osjećaj da bi Xi mogeo uvesti novu eru tvrde autoritarnosti. “Najjači kineski lideri trebaju najmanje 20 godina za postizanje rezultata. Xi Jinping će biti isti”, kaže jedan umirovljeni visoki dužnosnik blizak stranačkog vodstvu. “Mao je izgradio naciju, Deng Xiaoping je učinio bogatom. Mi smo sada u doba Xia, koji će je učiniti snažnom.” Cilj gospodina Xia, kako se čini, je prekrojiti stranku kako bi potvrdio svoju dominantnu ulogu u društvu i gospodarstvu.

Vjeruje da može vladati donoseći odluke zajedno s malim krugom savjetnika. Jedan od njegovih odbora tako je ove godine izdao čak 86 edikta, što je znatno više u odnosu na 65 od prošle godine i samo 37 još godinu ranije. Predsjednik Xi je pridobio veliku podršku u borbi protiv korupcije i mobilizacijom vojske, te zaštitom kineskih interesa diljem svijeta, dok istodobno govori o planu za infrastrukturne veze između istoka i zapada. S druge strane, gospodarski rast je usporio, a mnogi dužnosnici su napustili vladu. Jedan od sudaca u jednom velikom kineskom gradu kaže da je dao ostavku zbog pravila koja su uključivala da mora predati svoju putovnicu, izvješća o svom obiteljskom životu i sudjelovati na političkim mitinzima na kojima nadređeni čitaju službene dokumente, koji su već objavljeni u državnim medijima.

Antikorupcijska kampanja kao metoda obračuna

Dosta onih koji rade u području umjetnosti, obrazovanja i zakonodavstva mišljenja je kako kampanja protiv onih koji se ne slažu s njim i zapadnog utjecaja u medijima, guši kreativnost i otvorenu raspravu. Liberalni ekonomist Mao Yushi, 88-godišnjak koji se zalaže za znatno smanjenje državne uprave, kaže kako je i dalje optimističan što se tiče situacije za Kinu, ali samo u slučaju “nakon Xi Jinpinga.”

Do dolaska Xia na vlast, Komunistička partija bila je u krizi. Korupcija i podijeljenost unutar stranke eskalirale su nakon skandala u koji je bio uključen Bo Xilai, član Politbiroa koji je u konačnici osuđen za zloupotrebu ovlasti nakon što je njegova žena osuđena za ubojstvo britanskog biznismena. Gospodin Xi uživa veliko povjerenje u Wangu, s kojim je prijatelj već nekoliko desetljeća. Dvojac je, iskoristivši slučaj Boa kao opravdanje, pokrenuo veliku antikorupcijsku kampanju na čijem se nišanu često nalaze potencijalni protivnici gospodina Xia i njegovoj vlasti. Ovo je, zapravo, postala metoda obračuna sa stranačkim oponentima.

Kojim će putem krenuti?

Šef osoblja Xiovog prethodnika Hua, jedan od njegovih najviših generala i šef sigurnosti, kao i i mnogi nižerangirani dužnosnici povezani s njim, bili su osuđeni za korupciju. Na taj način znatno je ograničen utjecaj mreže okupljenih oko Xiovog prethodnika. On antagonizira mnoge ljude koji mu se nađu na putu. “Dakle, mnoge grupe su sada njegova meta, i moglo bi biti opasno za njega, ako Wang ode u mirovinu 2022.”, kaže Zhang Lifan, politički komentator iz Pekinga. “To je također razlog zašto on želi da Wang Qishan ostane.” Neki stoga, s razlogom, očekuju da će Wang dogodine umjesto mirovine, zasjesti na premijersku poziciju. To bi ojačalo Xiov položaj i vjerojatno mu olakšalo put do novog mandata. Iako Xi želi opstati i nakon 2022. godine.

Ne smije se zanemariti ni ustavno ograničenje dva predsjednička mandata. I u skladu sa stranačkim pravilima, vodeći dužnosnik ne može ostati na vrhu stranke dulje od 10 godina, kao ni na istoj poziciji u stranci više od 15 godina. No, stranački insajderi kažu da se pravila vezana za stranačku funkciju ne primjenjuju na Stalnom odboru. Drugi pak vjeruju da bi Xi svakako mogao krenuti u izmjene, ili samo zamijeniti uloge, kao što je napravio i Putin 2008. godine.

Nastavite čitati