Politika & Kriminal

Ravnatelj KB Dubrava upravo je izjavio: 'Imamo lijekova za još pet do šest dana'

Ivica Lukšić bio je gost HRT-ovog dnevnika

Ivica Lukšić, ravnatelj KB Dubrava, gostovao je danas u Dnevniku HRT-a gdje je najprije prokomentirao današnju objavu EMA-e o cjepivu AstraZenece, a potom i stanje s lijekovima u toj bolnici, rekavši kako KB Dubrava, citiramo, “ima lijekove za još pet do šest dana”.

Na pitanje o današnjoj odluci EMA-e kaže kako moramo vjerovati regulatornim agencijama. “Ipak, korist je veća od rizika i važno je da se što više ljudi cijepi”, rekao je pa dodao kako bismo se trebali okrenuti drugim cjepivima, ako to bude bilo moguće. “To je pitanje povjerenja građana u cjepivo i, ako skepsa bude veća, trebat će nam drugo cjepivo da cijepimo što više ljudi”, rekao je.

Kada se radi o stanju s bolesnicima u KB Dubrava kaže kako imaju kontinuirani rast pacijenata te kako danas imaju nešto više od 280 bolesnika od kojih su 52 na respiratoru. “Imamo četiri jedinice intenzivne i pripremamo petu. Tri ih držimo mi, jednu kolege iz Vinogradske, a kolege s Rebra će nam doći sutra i pomoći otvoriti još jednu intenzivnu”, kaže Lukšić.

Pacijenti u KB Dubrava su sve mlađi

Potom je govorio o kliničkim slikama pacijenata, rekavši kako sada na odjelima imaju sve više mlađih ljudi. “Činjenica je da imamo 23-godišnjaka bez komorbiditeta. Imamo pacijente u četrdesetim, pedesetim i šezdesetim kojima se stanje brzo pogorša i zahtijevaju respirator”, kaže pa dodaje kako se oni ipak brzo oporavljaju te da ima manje mrtvih nego u prvom valu.

Kada se radi o potencijalnom aktiviranju Arene rekavši kako zasad misle da za time neće biti potrebe. “Sve je spremno ako bude potrebno. Imamo iskustvo iz prethodnih valova, i nove respiratore koje smo nabavili preko zime i imamo više iskustva nego prije”, rekao je.

KB Dubrava ima lijekova za pet do šest dana

Kada se radi o stanju s lijekovima u Dubravi s obzirom na probleme s veledrogerijama, kaže kako do sada nisu imali problema i dodaje da lijekova za određeno vrijeme imaju.

“Tu se radi o pet do šest dana lijekova, prema tome vjerujemo da će se naći načina da se ova situacija premosti”, kaže i dodaje kako bi, ako ova situacija potraje bili u delikatnoj situaciji.

Zasad nisu imali situaciju da nekom pacijentu kažu kako nemaju lijekova ali dodaje da su svjesni kompleksnosti problema. Upitan za rješenje tog problema kaže da cijeli sustav treba jednu ozbiljnu reformu. “Očigledno ovaj način nije dobar jer imamo isti problem koji rješavamo na isti način. Trebamo pristupiti stvarnom restrukturiranju sustava, pitanje je kompleksno”. zaključio je za HRT.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu