Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Razbuktava se rat u HDZ-u za kasicu prasicu kroz koju stižu EU milijarde. Uključio se i premijer, poniženjem vlastite ministrice

Priča o Vladinom forsiranju novog šefa SAFU-a priča je o starom sukobu u HDZ-u

Na prvi pogled, stvar djeluje potpuno bizarno. Čovjek koji je imenovan za privremenog (v.d.) ravnatelja državne agencije, javno se zahvaljuje predsjedniku Vlade na iskazanom povjerenju. Resorna ministrica koja Vladi treba predložiti (stalnog) ravnatelja iste agencije, na temelju natječaja koji još formalno nije završen, šuti.

Stari ravnatelj agencije je, pak, lani uhićen pod sumnjom za korupciju. Ovaj koji je sad imenovan za v.d.-a, pak, posljednjih je godina bio jedan od najbližih suradnika trojice ministara i jedne ministrice. Osim jednog aktualnog ministra, ostalih troje su bivši. I svo troje su na – optužnicama Uskoka.

Mjesto radnje – Hrvatska

Okej, sad je valjda već jasno da je mjesto radnje Hrvatska. Agencija o kojoj se priča nije neka nabrzinu sklepana, “za istraživanje ruda i gubljenje vremena”, već Središnja agencija za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU). Ukratko, ključno tijelo u krvotoku EU milijardi u Hrvatskoj.

No, ovdje se ne radi samo o neobičnom kadroviranju u neobično važnoj agenciji. Ovdje je riječ i o novoj epizodi neobične sudbine ministrice regionalnog razvoja i europskih fondova Nataše Tramišak, koja već mjesecima zapravo pleše na rubu odlaska iz Vlade i preko koje se prelamaju bremeniti odnosi unutar vladajuće stranke.

Tri propala natječaja

SAFU je već godinu dana bez stalnog ravnatelja. Tri natječaja za to mjesto su propala, a četvrti još traje. Prvi natječaj je raspisan u siječnju, pa je u ožujku poništen. Odmah je raspisan drugi, koji je poništen u travnju. Potom je u lipnju propao i treći pokušaj, a država je odmah raspisala novi natječaj.

No, na stranicama SAFU-a nema informacije je li taj zadnji natječaj završen ili ne. Stoga smo pitali SAFU i Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU. Međutim, zasad nismo dobili službeni odgovor.

Telefonska sjednica, Facebook zahvala

Kad natječaj bude gotov, Upravno vijeće SAFU-a, koje vodi resorna ministrica Nataša Tramišak, predlaže Vladi kandidata za ravnatelja. No, tog prijedloga, barem do jučer, prema neslužbenim informacijama, još nije bilo.

Zato je iz Vlade u ponedjeljak stigla odluka – s telefonske sjednice – da v.d. ravnatelj ključne državne agencije bude Dragan Jelić, čovjek koji je u posljednjih nekoliko godina bio pomoćnik ministrice Gabrijele Žalac, Tomislava Tolušića, te državni tajnik u ministarstvu rada u vrijeme Josipa Aladrovića i aktualnog ministra Marina Piletića. I koji se sad osobno premijeru Andreju Plenkoviću, preko Facebooka, zahvaljuje na ukazanom povjerenju.

Tramišak ga nije htjela

Kako je Jelić jedan od sedam kandidata za ravnatelja SAFU-a na aktualnom natječaju, njegovo imenovanje za v.d.-a očito predstavlja i najavu konačnog ishoda cijele priče. Uostalom, s tim su se već pomirili i krugovi bliski ministrici, koja je navodno uporno inzistirala na drugom kadrovskom rješenju, točnije, na Berislavu Marojeviću koji je vodio Službu za kontrolu postupaka nabave u Hrvatskim vodama.

Kako se može doznati, a što se i vidi iz raspleta s odabirom v.d. ravnatelja, premijer Plenković je, međutim, inzistirao na Jeliću. Stoga se ovaj kadrovski odabir, koji će vjerojatno uskoro biti potvrđen i bez v.d. prefiksa, treba gledati u kontekstu neuobičajeno burnih odnosa premijera i ministrice regionalnog razvoja i EU fondova, posebno tijekom ove godine.

“Bit će krvi do koljena”

Ministricu Tramišak se, naime, obično doživljava kao kadar osječko-baranjskog HDZ-a, stranačkog ogranka koji s priličnim uspjehom na lokalnim i državnim izborima posljednjih godina vodi potpredsjednik HDZ-a Ivan Anušić. Stoga je jasno da je priča o odnosima Plenkovića i Tramišak ujedno i priča o odnosima predsjednika i potpredsjednika HDZ-a.

A ta priča je ovog proljeća eskalirala u – dramu. Tjednik Nacional je objavio da je ministrica bila izložena ozbiljnim pritiscima zbog namjere da prekine suradnju s tvrtkom koja je dotad održavala sustav EU fondova. Navodno su joj čak stizale poruke da će “biti krvi do koljena”, ako ne odustane. Prijetnje nije prijavila premijeru, nego policiji.

Rekonstrukcija i rušenje Vlade

Plenkovića je činjenica da je o prijetnjama ministrici, članici njegove Vlade, doznao iz novina prilično razljutila, pa nije čudno da su vrlo brzo krenule špekulacije da bi Tramišak lako mogla biti zahvaćena rekonstrukcijom Vlade koja se ionako pripremala. Protuudar je također bio iz neslužbenih izvora – pričalo se da bi, u tom slučaju, dio saborskih zastupnika HDZ-a otkazao poslušnost zagrebačkoj centrali i – srušio Vladu.

Uglavnom, rekonstrukcija je prošla, a Tramišak je i dalje ostala ministrica. No, jasno je bilo da su pričom o prijetnjama i prijavom policiji (stvar je došla na Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu koje još nije donijelo nikakvu odluku) odnosi maksimalno zahladili.

Nova epizoda starog sukoba

Radi se o, valja ponoviti, odnosima između predsjednika Vlade u zemlji čiji se razvoj dobrim dijelom temelji na sredstvima iz EU fondova. I ministrice EU fondova.

U svjetlu tog zahlađenja je priča o Vladinom forsiranju Dragana Jelića, čovjeka kojeg Tramišak nije htjela na mjestu ravnatelja SAFU-a, tek nova i logična epizoda starog sukoba. Koji bi, prije ili kasnije, po svemu sudeći mogao svom silinom buknuti i unutar Vlade i unutar vladajuće stranke.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više