Razgovarali smo s glavnim donatorom Mosta o tome kome će se Petrov i Prgomet prikloniti, HDZ-u ili SDP-u

Branko Roglić za Telegram govori o najvećem iznenađenju izbora

ZADNJA IZMJENA: stu. 11, 2015
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL

Branko Roglić najveći je donator Mosta i jedan od najbogatijih Hrvata.
Poznatom poduzetniku, vlasniku grupacije Orbico i počasnom konzulu Slovenije u Hrvatskoj, ovo nije prvi put da je financijski sudjelovao u kampanji neke političke opcije, podržavao je već i dvojicu bivših predsjednika, Stjepana Mesića i Ivu Josipovića.

Za Most se, kaže, odlučio jer nude reforme koje su spasonosne za Hrvatsku. Nagađanja oko toga hoće li se i pod kojim uvjetima Most prikloniti ljevici ili desnici, ne prestaju. Upravo o tome smo razgovarali s Brankom Roglićem, koji je dobro upućen u sve aktualnosti unutar Most-a.

Telegram: Gospodine Rogliću, kome je Most bliži, SDP-u ili HDZ-u?

Branko Roglić: Meni se čini da je izglednija varijanta SDP koji već ima uz sebe IDS i manjine, pa će lakše skupiti potrebne mandate. Ali, nisam siguran, teško je o tome nagađati.

Most će postaviti svoje zahtjeve objema stranama. Pitanje je što će staviti na stol i što će tražiti, tako da ne mogu isključiti ni jednu, ni drugu opciju. Već prije sam rekao da mi se SDP čini kao varijanta kojoj bi dao malu prednost, ali jako je teško to sa sigurnošću reći.

Danas je Nacionalno vijeće Mosta. Kao što je Telegram pisao, raspravljat će se o tri konačna prijedloga. Prvi je da Most iz Sabora podržava vladu opcije koja prihvati njihove reforme, drugi je da mandatar bude Drago Prgomet, a treći da premijer bude nestranački stručnjak, a pola ministara iz SDP-a i druga polovica iz HDZ-a. Koju opciju Vi podržavate?

Ja iznimno cijenim Dragu Prgometa i mislim da on ne bi bio loš premijer, pa se ta opcija s njim na čelu vlade meni nekako nameće. Ipak, u ovom trenutku su najbitnije reforme koje se moraju provesti i tako razmišljaju i ljudi iz Mosta. To i je glavni cilj Mosta, razlog zbog kojega je nastao. Da se ova država stabilizira jer inače nam ne gine grčki scenarij.

Ja sam Most financirao jer nude ono što sam u hrvatskoj politici priželjkivao. Znate, ja nemam tu nikakvih ambicija, imam dovoljno svoga posla, ali me uvijek vuče ta želja da pomognem da mojoj domovini bude bolje.

Neki iz Mosta, primjerice profesor Podolnjak, izašli su s idejom o vladi nacionalnog jedinstva. SDP-HDZ-Most, svi u istoj Vladi, je li to uopće održivo?

To bi bilo dobro. Uopće nije loša ideja. Država treba najpametnije ljude da dođu u vladu i provedu reforme, jer inače srljamo u propast. Stoga, zašto ne? Hrvatska je u teškoj situaciji i potrebni su joj stručnjaci.

Je li Most homogen? Stječe se dojam da postoje dva klana, jedan oko Prgometa koji bi želio sudjelovati u izvršnoj vlasti, a drugi oko Petrova koji bi samo u Sabor?

PXL_230915_11695560
U Mostu navodno postoje dva klana; jedan oko Prgometa, a drugi oko Petrova Goran Stanzl/PIXSELL

To i jest tako. Ja mislim da se treba i mora ući u izvršnu vlast. Most mora tražiti neke funkcije, ili potpredsjednika vlade, ili potpredsjednika Sabora, i svakako nekoliko ministarskih pozicija. A mogao bi tražiti i mjesto predsjednika Vlade, zašto ne? Svakako tu vidim kao jednu od ključnih osoba Prgometa. On ima iskustva, dugo živi s politikom i poznaje i jednu i drugu stranu.

Što se Petrova tiče, njega cijenim. Ono što je on napravio u Metkoviću, to isto treba napraviti u cijeloj državi. Petrov sada mora imati hrabrosti uhvatiti se u koštac sa svim, to je u interesu domovine.

Neki mediji pišu kako Crkva Petrova pokušava pritisnuti da podrži desnicu, on je pak to negirao i tvrdi da ništa ne može utjecati na njegovu odluku? Što Vi mislite?

Ne znam za njega, ali na mene to ne bi utjecalo. I ja sam vjernik, ali ova Crkva nije na tragu onoga što govori papa Franjo. Žao mi je zbog toga, ali moram reći da način na koji radi Crkva u Hrvatskoj nije dobar. Glavni u cijeloj ovoj priči mora biti interes naroda.

Prijeti li Mostu raspad? Stipe Petrina je jučer izrazio nezadovoljstvo i rekao kako je spreman izaći iz Mosta…

Most mora ostati kompaktan u svemu. Njegov raspad priželjkuju i rade na tome i lijevi i desni. Pokušavaju na sve moguće načine amortizirati ova događanja s Mostom.

Ako Most uspostavi vladu, onda je to problem i za Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka. Za Karamarka puno veći, jer ako on ne bude mandatar, mislim da će morati odstupiti i s mjesta predsjednika HDZ-a. On je ionako na tankom ledu tamo, što zbog svoje izobrazbe, što zbog toga jer je bio u tajnim službama. To nije dobar imidž čelnika jedne demokratske stranke. Ako ga istisnu mladi i obrazovani ljudi, to će biti dobro i za HDZ u krajnosti.

Stvar s Milanovićem je nešto drukčija, on je u boljoj poziciji, ima čvršću vlast u stranci. Ali nije ni on neko idealno rješenje, da i on odstupi, ne bi bilo loše. Jedni i drugi, i HDZ i SDP, trebaju novu vlast.

Hrvatska treba jaku ljevicu i desnicu, tako je to u cijelom svijetu.

Ne mogu ne primijetiti da ste prijašnjih godina donirali kampanje političara ljevičarskog svjetonazora, Stjepana Mesića, a onda Ivu Josipovića. Most je nešto drukčiji…

Nikad Vam ja to nisam gledao svjetonazorski. U Zagvozdu, gdje će biti jedna od mojih sljedećih investicija, podržavam načelnika koji je iz redova HDZ-a. Zašto? Jer me ne zanimaju SDP i HDZ podjele, zanima me tko radi u interesu Hrvatske. I tako odlučujem koga podržati.

A zbog čega je Josipović izgubio Vašu podršku?

Ja sam Josipovića upozorio na ljude kojima se ovaj put okružio, a to ga je naposljetku i stajalo ovakvog izbornog rezultata. Čim sam vidio da je u svoje redove primio i čovjeka koji je dugogodišnji političar, koji po meni ima jako loš imidž, znao sam što ga čeka. Najsretniji bih bio da se Josipović priključio Mostu.

Radio sam i na tome da Josipovića spojim s Prgometom. To bi bilo idealno, no nažalost nije uspjelo, nije bilo ostvarivo.

Tajana Vlašić
Telegram autor
3131 članak Više o autoru