Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Regionalni Me Too pokret rastura. Deset studentica zagrebačke Akademije prijavilo zlostavljanje: ‘Da, dobili smo imena’

U manje od 24 sata Zagrebačka je akademija zaprimila je puno konkretnih prijava

Val otkrića o zlostavljanju koji je prije nekoliko dana krenuo iz Srbije stigao je i do Hrvatske. Kako doznaje RTL, u manje od 24 sata Zagrebačka je Akademija dramske umjetnosti zaprimila više od 10 prijava studentica o nasilju od strane njihovih profesora.

“Imamo naravno imena, imamo ih. Javljaju se i kolegice koje su završile akademiju s nekim svojim iskustvima od prije”, rekla je Franka Perković Gamulin, dekanica Akademije za dramske umjetnosti Sveučilišta u Zagrebu, prenosi portal RTL televizije. “Ja osjećam kao dekanica i kao nastavnica koja je zaposlena ovdje preko 10 godina odgovornost jer to nisam vidjela, jer to nisam znala”, dodala je Perković Gamulin.

Štitit će se anonimnost žrtava

Iz povjerenstva koje će se na Akademiji baviti takvim slučajevima žrtve pozivaju da se bez straha jave. “Ono što je najvažnije za reći, i cure trebaju znati da se njihova anonimnost apsolutno zaštićuje na sve moguće načine. Imena od tih cura nikad neće izaći i sve će se napraviti da se anonimnost zaštiti”, rekla je studentica filmske i televizijske režije Martina Marasović, članica povjerenstva.

Sankcije za krivce najavio je i Zvonimir Jurić, prodekan za nastavu Akademije za dramske umjetnosti. „To može završiti otkazom, suđenjem, ukorom – nemam pojma, teško mi je unaprijed reći bilo što”, rekao je.

Svjedočanstvo jedne studentice glume pojavilo se na Facebook stranici Nisam tražila, gdje žene svakodnevno prenose svoja mučna iskustva sa zlostavljačima koji su zlorabili svoj položaj i autoritet. „Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me je udarao svojim dlanom po guzici i govorio da mučem kao krava. Znam da nisam bila jedina kojoj je to radio“, napisala je studentica čija je objava na različitim profilima pokrenula lavinu.

Na prijamnom ispitu na Akademiji dramske umjetnosti u Zagrebu, rečeno mi je da stanem četveronoške. Tadašnji profesor me…

Posted by Nisam tražila on Wednesday, January 20, 2021

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više