Rejting Vlade nešto je malo rastao zbog nogometa, Živi zid i dalje pada

Dnevnik Nove TV večeras je objavio rezultate Crobarometra za srpanj

ZADNJA IZMJENA: srp 26, 2018

Unatoč nogometnoj euforiji, optimizam se nije prelio na političke rejtinge. HDZ u srpnju ima 27,1 posto potpore birača, a SDP 18,3 posto, čime su manje više ostali na istoj razini kao i mjesec ranije. Živi zid, međutim, nastavlja trend pada. U odnosu na prošlomjesečnih 13,8 sada im ispitanici daju podršku od 12,3 posto. Podjednako kao i prošli mjesec stoji i MOST sa 7,8 posto podrške ispitanika.

 

Stranka Milana Bandića može računati na 3,7 posto potpore, Pametno je na 3,1 posto, a HSS na 3 posto. IDS na nacionalnoj razini uživa potporu od 2,7 posto birača, dok je HSU na 1,9 posto. Reformiste Radimira Čačića podržava 1,6 posto birača, Neovisne za Hrvatsku 1,5 posto, a HNS 1 posto. Stranka Glas srpanj završava potporom od 0,8 posto, Hrast je na 0,5 posto, a ostale stranke zajedno imaju 5,1 posto podrške birača. Neodlučnih je 9,6 posto.

Lagano je rastao i rejting Vlade

Iz ovomjesečnog istraživanja očito je ipak da je opći pozitivni dojam o kretanju zemlje porastao. Tako 21 posto ispitanika smatra da je smjer dobar, u odnosu na prošli mjesec kada se pozitivno izrazilo 18 posto anketiranih. Međutim, iako je veći broj optimista u odnosu na lipanj, i dalje je izrazito visok postotak ispitanika koji misle da zemlja ne ide u dobrom smjeru – njih 72 posto. Ne zna njih 7 posto.

Lagani rast ima i rejting Vlade, ali i dalje su dosta daleko od 31 posto podrške u veljači, kada govorimo o ovoj godini. Poteze Banskih dvora uglavnom odobrava 27 posto ispitanika, što je 3 postotna boda više nego prošli mjesec, uglavnom ne odobrava njih 65 posto, dok ne zna 8 posto. Da će se vladajuća koalicija održati na vlasti od kraja 2020. godine misli 76 posto građana. Suprotnog je mišljenja njih 18 posto, dok 6 posto ne zna.


Istraživanje je provela agencija Ipsos od 1. do 20. srpnja ove godine, na slučajnom uzorku od 984 punoljetnih građana iz cijele Hrvatske. Maksimalna pogreška uzorka iznosi +/ -3,3%, a za rejtinge stranaka +/ -3,6%.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program