Rekonstrukcija: Kako je bivši hrvatski policajac postao diler s Kariba koji je na švercu kokaina zaradio milijune

Nikola Katić bio je desna ruka Miroslavu Aničiću koji je vodio grupu dilera s Kariba

ZADNJA IZMJENA: pro 12, 2019

U Gibraltaru je na osnovu Europskog uhidbenog naloga, koji je izdala Hrvatska, uhićen Nikola Katić, bivši policajac osuđen na deset godina zatvora zbog sudjelovanja u krijumčarenju ukupno 180 kilograma kokaina iz srednje Amerike u Europu. Katić je, prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Zagrebu, bio član skupine koju je predvodio Miroslav Aničić. Cijela grupa kolokvijalno je prozvana ‘dileri s Kariba’, jer su upravo s tog otočja avionima do Europe švercali kokain. Od ukupnog iznosa uspjeli su prodati nešto više od 60 kilograma, za oko 2,2 milijuna eura.

Za Katićem je od početka ove godine na snazi bio Europski uhidbeni nalog upravo zbog izdržavanja te kazne. Na osnovu njega uhićen je još 9. prosinca, a sud u Gibraltaru trebao bi uskoro donijeti odluku o njegovom izručenju.

‘Nisam švercao drogu’

Ovaj bivši policajac tijekom procesa u Hrvatskoj negirao je optužbe za krijumčarenje kokaina. Objašnjavao je kako je zapravo prije desetak godina poželio pokrenuti vlastiti avionski biznis. Preko jednog djelatnika Zračne luke Zagreb, koji će kasnije također biti uhićen kao pripadnik krijumčarske grupe, povezao se s Aničićm za kojeg je znao da se bavi ulaganjima. Zajedno su zato putovali po svijetu, a Katić je Aničiću služio kao tjelesna zaštita.

Naime, Aničić, inače Kanađanin hrvatskog porijekla u jednom se trenutku tijekom 2010. našao u ozbiljnim problemima. Na sudu je pričao kako ga je grupa ulagača iz Dominikanske Republike smatrala odgovornim za gubitak četiri milijuna kanadskih dolara iz vremena dok je u Torontu radio u Hrvatskoj kreditnoj zadruzi. Kako bi ga natjerali na prljave poslove Dominikanci su ga navodno oteli, prijetili mu ubojstvom djeteta i žene. Zato mu je trebala pomoć bivšeg policajca.

Dogovor s narko-bossom

“Aničić je bio u strahu pa me molio da za njega obavljam neke poslove. Mahom se radilo o uplatama i isplatama gotovine”, opisivao je Katić. Cijelo to vrijeme Aničić mu je, tvrdi, pomagao kod otvaranja tvrtke za charter letove. Bili su stoga i u nekoliko zračnih luka u Europi gdje su pregledavali hangare u koje bi mogli smjestiti avione.

No, dok Aničić i Katić tvrde da su pokretali prijevozničke poslove, prema USKOK-ovoj optužnici u to su vrijeme organizirali šverc droge u Europu. Upravo dok su bili na Bahamima i Dominikanskoj Republici Aničić i Katić su s izvjesnim Davidom Molinom dogovorili nabavku kokaina.

Kasnije je Katić dogovarao prihvat zrakoplova s drogom u nekoliko europskih zračnih luka. Na kraju je i uhićen u Sloveniji, gdje je s još dvojicom suradnika bio prethodnica vozilu kojim su Aničić i njegova djevojka prevozili iz Austrije 101 kilogram kokaina. U međuvremenu su uspjeli preprodati onih 60-ak kilograma za 2,2 milijuna eura.

Policijska operacija Spider web

Aničić i njegovi suradnici, među kojima je bio i Katić, uhićeni su u svibnju 2011. u policijskoj akciji kodnog naziva Spider web. USKOK je optužnicu protiv njih podigao u travnju 2012. godine. Od tada su provedena dva sudska postupka, budući da je Vrhovni sud Republike Hrvatske u travnju 2014. ukinuo prvu, osuđujuću presudu. Na kraju je u rujnu prošle godine Vrhovni sud ipak potvrdio presudu kojom je Aničić kažnjen s 11 godina zatvora, Katić s 10, dok su ostali okrivljenici, među kojima je i Aničićeva djevojka Marina Gašpar dobili kazne niže od pet godina.

Duljina ovog kaznenog procesa bitna je, jer su u međuvremenu svi okrivljenici pušteni na slobodu budući da je, prema stavu Vrhovnog suda RH, istekla maksimalna dužina istražnog zatvora. Izašli su iz zatvora prije nego što je donijeta pravomoćna presuda, te u tom trenutku više nisu bili dostupi hrvatskom pravosuđu.

Tko će im oduzeti ilegalnu zaradu?

Zato pomalo utopistički izgleda dio pravomoćne presude prema kojem su Aničić i Katić uz zatvorsku kaznu dobili i obvezu vraćanja državi ukupno 14,5 milijuna kuna. Toliko su, naime, ilegalno zaradili na prodaji kokaina, a niti jedan okrivljenik ne može zadržati novac koji je nezakonito zaradio.

Uz to, Županijski sud u Zagreb nedavno je donio i rješenje prema kojem Aničić i suokrivljeni moraju platiti desetke tisuća kuna sudskih troškova. I to je prilično uzaludan potez budući da su okrivljenici zapravo u bijegu.

Može li Katić ponovno pobjeći?

U ovim trenucima sud u Gibraltaru, gdje je Nikola Katić uhićen, odlučuje hoće li ga izručiti Hrvatskoj, odnosno udovoljiti Europskom uhidbenom nalogu. Katićeva uloga u krijumčarskom lancu bila je iznimno značajna. Upravo je on s Aničićem putovao na Bahame i u Dominikansku Republiku gdje je s izvjesnim Davidom Molinom dogovorio nabavku kokaina.

Zatim je dogovarao prihvat zrakoplova s drogom u nekoliko europskih zračnih luka. Na kraju je i uhićen u Sloveniji, gdje je s još dvojicom suradnika bio prethodnica vozilu kojim su Aničić i njegova djevojka prevozili iz Austrije 101 kilogram kokaina.

Međutim, ako Gibraltar i pristane izručiti Katića Hrvatskoj moguće je da će on iskoristiti svoje pravo da zatraži ponovno suđenje. Naime, kako je pobjegao prije izricanja pravomoćne presude, ona mu je izrečena u odsutnosti, te zato sada ima mogućnost zatražiti obnovu postupka. Dok o tome sud ne donese odluku Katić neće smjeti biti u istražnom zatvoru, jer je istekao maksimalni rok za to. Zato se opravdano postavlja pitanje hoće li tu situaciju ovaj bivši policajac iskoristiti da ponovno pobjegne.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program