Politika & Kriminal

Rekonstrukcija tragične rute: Kako je 7 mladih migranata umrlo u kontejneru koji je iz Rijeke poslan u Paragvaj

Planirali su iz Šida ilegalno doći do Milana. Ukrcali su se u srpnju, pronađeni su krajem listopada

FOTO: AFP

Mediji već danima rekonstruiraju stravičnu sudbinu sedmorice mladića iz Afrike, čija su tijela pronađena u kontejneru koji je do Paragvaja stigao brodom iz Rijeke.

Mladići su bili skriveni među teretom, a računali su da će kontejner u koji su uskočili na željezničkoj postaji u Šidu biti otpremljen u Milano te da će u Italiji pronaći bolji život.

Ušli u rujnu, pronađeni u listopadu

Međutim, kontejner je preko Hrvatske vlakom stigao do Rijeke, gdje je ukrcan na brod za Južnu Ameriku.

Sve se to događalo ovog srpnja, da bi tek krajem listopada tijela mladih izbjeglica bila pronađena u Paragvaju. Tamo je teret dopremljen nakon što je s broda iskrcan u Argentini.

Nakon pronalaska tijela provedena je detaljna istraga, te je utvrđeno da se radi o izbjeglicama iz Afrike koji su u kontejner dospjeli na Balkanskoj ruti.

Nisu imali šanse preživjeti

Uz tijela mladića pronađene su kutije u kojima je bila hrana te po boca vode, a u ruksacima su imali odjeću i mobitele.

Istražitelji su sigurni da su se u skučenom prostoru između stijenki kontejnera i tereta, a radilo se o gnojivu, vrlo brzo ugušili. U svakom slučaju, putovanje od četiri mjeseca brodom preko Atlantskog oceana nisu mogli u tom prostoru preživjeti.

Žrtve iz Egipta, Alžira i Maroka

Kako su uz sebe imali osobe iskaznice identificirani su vrlo brzo. Potvrđeno je da se radilo o Alžircima Hamzi Zugaru i Sidahmedu Ouherheu, Marokancima Ahmedu Belmiloudiju, Saidu Rachiru, Rachidu Sanhajiu i Mohamedu Hadounu, te Egipćanu Aymenu Yessi.

Posted by Aracati Polícia 24hs on Tuesday, October 27, 2020

Ouherhe je, javljaju mediji, netom prije polaska iz Srbije poslao obitelji video u kojem opisuje strahote koje su ih snašle na izbjegličkoj ruti. “Sve što sam riskirao bilo je uzalud”, komentirao je ogorčen situacijom u kojoj se u tom trenutku nalazio, bez signala za mobitel, u okruženju, kako je opisao, ljudi koji nisu nimalo prijateljski raspoloženi.

Migrant koji nije krenuo s njima

Nakon što su fotografije stradalih objavljene u medijima, njihov poznanik, također Alžirac Smail Maouch, izjavio je da je s njima proveo godinu dana na migrantskoj ruti.

Prisjetio se da ga je Hamza Zugar tijekom lipnja zvao i pitao želi li s njim na 900 kilometara dugo putovanje do Milana. U to vrijeme Maouch je bio u Bosni, jer nije uspio prijeći hrvatsku granicu.

“Nakon što mi se danima nisu javljali znao sam da nisu stigli do Italije. Bio sam siguran da su mrtvi”, ispričao je novinarima.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu