Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Rektor Boras je hodajući skandal, uspio je ugroziti anonimnost žrtve zlostavljanja. Pravobraniteljica: ‘To je nedopustivo’

Potez rektora Borasa za Telegram analizira Višnja Ljubičić

U jučerašnjem skandaloznom priopćenju medijima, rektor Damir Boras je, osvrćući se na slučaj seksualnog uznemiravanja na Filozofskom fakultetu s kojim je bio upoznat, optužio je žrtvu uznemiravanja da je izmislila skandal. Telegram je, pak, optužio za komplot sa žrtvom i bivšom dekanicom Filozofskog.

Međutim, rektor je u svom priopćenju medijima učinio još nešto; djelomično je otkrio identitet žrtve seksualnog uznemiravanja.

Eksplicitno o nekadašnjoj studentici koja je sastavila izjavu

Iako je, naravno, Telegramu bio poznat identitet nekadašnje studentice, pišući o skandalu rektora Borasa, maksimalno smo štitili njezinu anonimnost, u skladu s pravilima struke te poštujući HND-ov Kodeks časti hrvatskih novinara. Rektor Boras u svom jučerašnjem priopćenju, međutim, nije mario za apsolutnu zaštitu identiteta žene koja je u izjavi zabilježila da ju je seksualno uznemiravao njegov kandidat za počasno zvanje.

U nekoliko je navrata u priopćenju, implicitno i eksplicitno, precizirao njeno točno radno mjesto. Tim neshvatljivim potezom, rektor Boras utjecao je na mogućnost otkrivanja identiteta nekadašnje studentice Filozofskog fakulteta, kazala nam je danas Višnja Ljubičić, Pravobraniteljica za ravnopravnost spolova.

Ljubičić: ‘Boras je potencijalno otkrio ime žrtve’

“Time je potencijalno otkrio ime žrtve”, ističe Ljubičić o problematičnosti Borasovog priopćenja. Pravobraniteljica u izjavi za Telegram posebno naglašava da se osoba koja se bilo kada prituživala na nečije spolno uznemiravanje ili osoba koja je tome svjedočila, ne smije dodatno dovoditi u nepovoljan položaj. “Odavanje njezinog identiteta može je dovesti do eventualnog javnog linča i negativnog radnog okruženja, pri čemu govorimo o sekundarnoj viktimizaciji žrtve seksualnog uznemiravanja, iz članka 2 stavka 1 Zakona o ravnopravnosti spolova”, kaže Ljubičić.

Nedopustivo je, dodaje zaključno Pravobraniteljica, u bilo kojem kontekstu posredno ili neposredno otkrivati identitet žrtve ako je o seksualnom uznemiravanju anonimno progovorila. Iako je nekadašnja studentica izjavu o seksualnom uznemiravanju potpisala te dala svoj pristanak da se izjava dostavi rektoru Borasu, on prema široj javnosti nije smio utjecati na mogućnost da identitet nekadašnje studentice možebitno bude otkriven. Svojim je neshvatljivim priopćenjem upravo to učinio.