Politika & Kriminal

Reportaža Drage Hedla: Slavonski HDZ-ovci otvorili bio-ekološki centar od 25 milijuna kuna. Sadržaj septičke jame puštaju u šumu

Obišli smo Bioekološko-edukacijski centar Virovi, na pola puta između Grada Otoka i Općine Bošnjaci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji

Za još članaka ovog autora pretplatite se na newsletter autora.

Dva tjedna pred lokalne izbore, 30. travnja, otvoren je Bioekološko-edukacijski centar Virovi, na pola puta između Grada Otoka i Općine Bošnjaci, u Vukovarsko-srijemskoj županiji. Investiciju od 25 milijuna kuna otvorili su ministar obrane Mario Banožić i gradonačelnik Otoka i saborski zastupnik HDZ-a, Josip Šarić. Kako su mediji izvijestili, Šarić na otvorenju ”nije krio svoje emocije” jer se radilo o ”najvećem projektu u povijesti Grada Otoka”, na čijem je čelu Šarić već 30 godina, a na lokalnim izborima u nedjelju računa na još jedan mandat.

Tjedan dana kasnije, u petak 7. svibnja, novinar Telegrama posjetio je novotvorene Otočke Virove i kao jedini gost na velikoj terasi uz Bioekološki-edukacijski centar Virovi, osjetio intenzivan smrad koji se širio uokolo. Iz septičke jame, nekoliko metara od ugostiteljske terase, izlazile su dvije gumene cijevi iz koje se sadržaj ispumpavao u šumu, nekih 20-ak metara od Bioekološkog-edukacijskog centra. Sve u skladu s najvišim ekološkim standardima s kojima se diče zaslužni za izgradnju ”najvećeg projekta u povijesti Grada Otoka”.

Poklopac septičke jame uz terasu

Problem je nastao, rekli su nam naši sugovornici, zbog loše izvedene septičke jame koja se zbog podzemnih voda brzo puni pa je jedino rješenje stalno pumpanje njenog sadržaja. No, u Otočkim su Virovima to učinili na nevjerojatan način: sadržaj septičke jame ulijeva se u šumu, Spačvansku šumu, najveću europsku šumu hrasta lužnjaka, čiji je hrast, vrhunske kvalitete, kako se govori, upotrijebljen za gradnju znamenitih zdanja, poput Windsora, zgrade parlamenta u Budimpešti ili vijećnice u Beču.

Septička jama nije jedini problem

U tu šumu, koja okružuje Otočke Virove, dakle, slijeva se sadržaj septičke jame, u neposrednoj blizini ugostiteljskog objekta sa smještajnim kapacitetima i terasom, povezanom sa zgradom Bioekološkog-edukacijskog centra. Ondje će se, između ostalog, održavati radionice za stjecanje teoretskih i praktičnih znanja o prirodnim i kulturnim znamenitostima tog područja, osnovama eko i cikloturizma, veslanja i drugih aktivnosti.

Zgrada centra

Gradonačelnik Otoka, Josip Šarić, naložio je lokalnoj komunalnoj tvrtki Vranjevo da otkloni problem, no kako će to učiniti, nepoznato je. Za sada rješenje je nađeno tako što su, rekli smo, u septičku jamu gurnuli dvije gumene cijevi kojima sadržaj pumpaju u šumu. Inače, gradonačelnik Otoka i saborski zastupnik HDZ-a, Josip Šarić, koji si pripisuje najveće zasluge za izgradnju Otočkih Virova, nazivajući to ”novom stranicom razvoja gospodarstva i turizma” u tom kraju, već je u gradskom proračunu osigurao 1,5 milijuna kuna kako bi Otočki Virovi mogli nesmetano djelovati bar do kraja ove godine. Za ključnu osobu Otočkih Virova gradonačelnik Šarić postavio je svog nećaka, Tomislava Šarića, na mjestu voditelja službe za marketing i financije.

Problem sa septičkom jamom u novotvorenom Bioekološko-edukacijskom centru Otočki Virovi, nije jedini. Brodić namijenjen za vožnju posjetitelja za kojeg kažu da je na solarni pogon, dakle u skladu s najvišim ekološkim standardima, ne može, zbog visine, proći ni ispod jednog od dva obližnja mosta, pa mu je kretanje ograničeno na oko kilometar. Ali, još je veći problem sam pristup Otočkim virovima. Dva su puta kojima se može doći – jedan iz pravca Otoka, drugi iz Bošnjaka.

Plenković nije došao na otvorenje zbog makadamske ceste?

Da biste iz jednog do ta dva mjesta stigli u Virove morate računati na vožnju od desetak kilometara neasfaltiranom cestom i oblake prašine. Samo stotinjak metara ispred i iza Otočkih Virova sloj je asfalta, sve ostalo je makadam. Telegramov izvor u Otoku kaže kako je upravo ta makadamska cesta razlog zašto se na otvorenju nije pojavio i premijer Plenković, mada je tog dana bio u Vinkovcima, nekih 20-ak kilometara dalje.

Terasa za posjetitelje

Njegov izaslanik na otvorenju tog ”najvećeg projekta u povijesti Grada Otoka”, bio je ministar obrane, Mario Banožić. Zanimljivo, na otvorenju nije opažena Gabrijela Žalac, bivša HDZ-ova ministrica regionalnog razvoja, koja živi u obližnjim Vinkovcima, a za koju se priča da je preko reda ugurala Otočke Virove među projekte koji su sufinancirani novcem Europske unije.

Asfaltiranje ceste je u planu, no s obzirom na to da bi to koštalo oko 30 milijuna kuna, dakle više nego što je stajala izgradnja cijelog kompleksa ”najvećeg projekta u povijesti Grada Otoka” Bioekološko-edukacijskog centra Virovi, pitanje ja kada će se to dogoditi. Do tada posjetitelji moraju računati na vožnju kroz oblake prašine, ili blata, ovisno o vremenskim uvjetima.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu