Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Reporteri bez granica: 'Rusi su hladnokrvno pogubili ukrajinskog fotografa, prijatelja su mu živog spalili'

"Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska

A man films a destroyed car with a burnt body inside it after shelling in Donetsk, eastern Ukrane, on February 4, 2015. At least 12 people were killed in fighting between soldiers and pro-Russian separatists in east Ukraine, including four civilians who died when a hospital was hit in rebel stronghold Donetsk on Februry 4. AFP PHOTO / ANDREY BORODULIN (Photo by ANDREY BORODULIN / AFP)
FOTO: AFP

Ukrajinskog fotografa Maksima Levina ruske su snage “hladnokrvno pogubile” zajedno s njegovim prijateljem Aleksijem Černjišovim 13. ožujka sjeverno od Kijeva, objavili su Reporteri bez granica (RSF) u izvješću u srijedu.

“Dokazi protiv ruskih snaga su neoborivi“, kaže se u uvodu izvješća skupine za slobodu tiska koje zauzima 16 stranica. Rusko ministarstvo obrane nije još komentiralo upit Reutersa.

Levin (1981) je bio redatelj dokumentarnih filmova i povremeno je sudjelovao u izvještavanju Reutersa od 2013. Nestao je 13. ožujka, na dan kada je RSF objavio da je pogubljen.

Jedan živ spaljen, drugi smaknut

RSF je saopćio da je ispitao dokaze na mjestu događaja koji uključuju metke i Levinov izgorjeli automobil, kao i fotografije snimljenih Levinovih i Černišovljevih tijela kada su otkrivena 1. travnja.

U izvješću se navodi da položaj Černišova tijela i drugi dokazi ukazuju da je on možda bio živ spaljen, a Levin je vjerojatno ubijen s jednim ili dva hica iz neposredne blizine. Rečeno je da se na fotografiji njegova leša vide tri prostrijelne rane.

Ukrajinski tužitelji kažu da su Levina ubili pripadnici ruskih oružanih snaga s dva hica iz malokalibarskog oružja. Reuters nije mogao neovisno provjeriti ovu informaciju.