Politika & Kriminal

Reuters je objavio poduži tekst o aferi MOL, prenijeli su ih cijenjeni mediji, među ostalima i New York Times

I strani mediji raspisali su se o ovom slučaju, tekst je prenio i NYT

09.12.2015., Sibenik - Predstavnici HDZ-a na celu sa predsjednikom Tomislavom Karamarkom susreli su se sa celnicima Mosta koje je predvodio Bozo Petrov u prostorijama HDZ-a. Tomislav Karamarko. Photo: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

O ugovorima supruge prvog potpredsjednika Vlade Tomislava Karamarka s lobistom MOL-a Josipom Petrovićem raspisali su se i strani mediji. Reuters tako piše kako je oporba podnijela zahtjev za izglasavanje nepovjerenja prvom potpredsjedniku Vlade Tomislavu Karamarku, te kako je državno tijelo reklo kako će istražiti postoji li sukob interesa u poslu između njegove žene i “prijatelja lobista”.

U tekstu koji je prenio i New York Times podsjećaju kako je lobist angažirao tvrtku za odnose s javnošću koje vodi Ana Karamarko za posao vrijedan 60.000 eura u trajanju od više od dvije godine.

Kako nastaviti sa sporovima

Reuters objašnjava kako taj lobist radi za mađarski MOL, najveći dioničar hrvatske energetske tvrtke INA-e, a kako je drugi najveći dioničar hrvatska Vlade te su dvije strane u sporu oko upravljačkih prava i ulaganja. Sve je to, nastavlja Reuters rezultiralo s dvije međunarodne arbitraže.

Vladajuća koalicija raspravlja o tome kako nastaviti sa sporovima, a Karamarko se, piše Reuters, zalaže za napuštanje arbitraže zbog straha od financijskih gubitaka za Hrvatsku. Sam je Karamarko u više navrata rekao kako ovi poslovi ne predstavljaju sukob interesa.

I New York Times piše o Karamarku
I New York Times piše o Karamarku

Privatni i javni poslovi

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa najavilo je kako će pokrenuti istragu, piše Reuters i objašnjava kako ovo povjerenstvo može izreći novčane kazne dužnosnicima za koje odluče da su u sukobu interesa. Karamarko je novinarima kazao kako privatne i javne stvari uvijek drži odvojenima. “Nisam u sukobu interesa i očekujem da će se to dokazati”, kazao je Karamarko.

Reuters citira i političkog analitičara Davora Gjenera koji je rekao kako će opoziciji biti teško skupiti dovoljno glasova da prisile Karamarka na odlazak, no i kako su “iznenađenja uvijek moguća”.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu