Politika & Kriminal

Reuters tvrdi da je libanonska vlada 2 tjedna prije eksplozije u Bejrutu upozorena na opasnost tih kemikalija

U pismu su sažeti nalazi sudske istrage pokrenute kojom je zaključeno da kemikalije treba odmah osigurati

FOTO: Screenshot/Twitter

Libanonski sigurnosni dužnosnici prošlog mjeseca upozorili su premijera i predsjednika da 2750 tona amonijevog nitrata pohranjenih u luci u Bejrutu predstavlja sigurnosni rizik i može uništiti glavni grad u slučaju eksplozije, doznaje Reuters.

Nešto više od dva tjedna poslije, 4. kolovoza, eksplozija se i dogodila, a u njoj je poginulo više od 220 ljudi, dok se 110 građana i dalje vode kao nestali. Više od šest tisuća stanovnika je ozlijeđeno, domove je izgubilo više od 300 tisuća ljudi, a ukupna šteta procjenjuje se na oko 15 milijardi dolara.

Upozorenje u pismu predsjedniku i premijeru

Reuters je imao uvid u izvješće Glavne uprave državne sigurnosti o događajima koji su doveli do eksplozije, a u kojem je pažnja skrenuta i na pismo, upućeno 20. srpnja predsjedniku Michelu Aounu i premijeru Hassanu Diabu.

Iako sadržaj pisma nije bio u izvješću, visoki libanonski sigurnosni dužnosnik za tu je novinsku agenciju izjavio da su u pismu sažeti nalazi sudske istrage pokrenute u siječnju, kojom je zaključeno da je kemikalije potrebno odmah osigurati. Izvješće o državnoj sigurnosti, koje je potvrdilo slanje pisma predsjedniku i premijeru Libanona, prethodno nije objavljeno.

Opasnost od uništenja Bejruta

“Postojala je opasnost da ovaj materijal, u slučaju krađe, bude iskorišten u terorističkom napadu”, rekao je službenik Reutersu. Taj dužnosnik, koji je želio ostati anoniman, sudjelovao je u pisanju pisma, a kaže da je vlasti upozorio da bi eventualna eksplozija mogla uništiti Bejrut.

Reuters nije mogao samostalno potvrditi sadržaj pisma, a uredi premijera i predsjednika nisu odgovorili na zahtjeve za komentar oko zaprimanja pisma.

Ostavka vlade

Inače, libanonski premijer Hassan Diab u ponedjeljak navečer objavio je ostavku vlade nakon posljedica katastrofalne eksplozije, za što je okrivio “endemsku korupciju” u zemlji.

Osudio je korupciju koja je, po njemu, dovela zemlju do “ovog potresa sa svim humanitarnim, socijalnim i ekonomskim posljedicama”. Reuters ocjenjuje da bi saznanje o pismu moglo potaknuti daljnje kritike i bijes javnosti.

Nastavite čitati