Politika & Kriminal

Reutersovi novinari, koje je vlada Mjanmara zatvorila zbog izvještavanja o etničkom čišćenju, pušteni su na slobodu

Dvojica novinara bili su osuđeni na sedam godina zatvora, sad ih je predsjednik amnestirao

Reuters journalists Wa Lone (L) and Kyaw Soe Oo gesture as they walk to Insein prison gate after being freed in a presidential amnesty in Yangon on May 7, 2019. - Two Reuters journalists who had been jailed for their reporting on the Rohingya crisis in Myanmar walked out of prison on May 7, freed in a presidential amnesty after a global campaign for their release. (Photo by ANN WANG / POOL / AFP)
FOTO: AFP
Za još važnih vijesti, istraga i analiza pretplatite se na Dnevni Telegram newsletter.

Dvojica novinara novinske agencije Reuters, koji su zbog izvještavanja o izbjegličkoj krizi naroda Rohingya završili u zatvoru u Mjanmaru 2015. godine, napokon su pušteni na slobodu. Wa Lone i Kyaw Soe Oo oslobođeni su nakon što ih je predsjednik Mjanmara Win Myint amnestirao. U zatvoru na rubnom dijelu glavnog grada Yangona proveli su preko 500 dana, piše Reuters.

Dvojica novinara su osuđeni na sedam godina zatvora prošlog rujna temeljem Official Secrets Acta, zakona kojim se štite državne tajne i službene informacije, poglavito zbog nacionalne sigurnosti. Njihovo hapšenje novinari, političari i javnost diljem svijeta su osudili kao napad na slobodu govora i novinarstva, prozivajući tamošnju vladu.

Za svoj rad su dobili Pulitzera

Predsjednik nije samo oslobodio dvojicu novinara, već i 6520 drugih zatvorenika, što je običaj u Mjanmaru u vrijeme tradicionalne Nove godine, koja počinje 17. travnja. Na izlasku iz zatvora ih je dočekalo mnoštvo ljudi koji su ih došli pozdraviti, a većina njih je držala podignut palac. U kratkoj izjavi, Wa Lone je rekao da nikada neće prestati biti novinar, te da je zahvalan svim međunarodnim naporima za njihovo oslobođenje.

Prije uhićenja, dvojica novinara su istraživali ubojstvo desetorice Rohingya muslimana koje su izvršile sigurnosne službe i budistički civili u zapadnom dijelu Mjanmara. Genocid Rohingya je započeo u kolovozu 2017. godine, a od tada oko 730.000 Rohingya je prebjeglo u Bangladeš, tvrdi UN. Izvještavanje novinara, koje je sadržavalo svjedočanstva žrtava, svjedoka ubojstava te obitelji žrtava, dobilo je i međunarodnu novinarsku nagradu Pulitzer ovoga svibnja.

Otkrijte još članaka kao ovaj u Telegramovim newsletterima

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu