Politika & Kriminal

Revizija je još 2011. Bandiću prigovarala zbog najma automobila. Provjerili smo što ih je točno mučilo

Tada nije napravljena usporedna analiza je li isplativije kupiti vozila ili unajmiti

FOTO: Pixsell

Zagrebački holding krenuo je u nabavu 312 automobila, a vrijednost ugovora iznosi oko 19 milijuna kuna. Odluka je revoltirala građane, koji smatraju da se radi o nepotrebnom rasipanju novca, pogotovo ako se uzme u obzir da se namjerava nabaviti i nekoliko luksuznih vozila.

Radi se zapravo o najmu vozila, a takav model iz Grada pravdaju nižim troškovima, u odnosu na onaj u kojem bi gradske tvrtke kupovale vozila i tako formirale vlastiti vozni park.

Zamjenica gradonačelnika Zagreba Olivera Majić, danas je, kako prenosi Hina, rekla da im taj model omogućava kontrolu troškova. “Taj model pokriva sve troškove osim troškova goriva i omogućava da troškove pratimo transparentnije i mi bismo za sada ostali na tome”, rekla je Majić.

Nije napravljena analiza

Državni ured za reviziju još se 2011. godine bavio nabavkama vozila, tada ne u Holdingu nego u Gradu, te se tada također postavilo pitanje zašto Grad unajmljuje vozila, jer tada nije napravljena usporedna analiza je li isplativije kupiti vozila ili unajmiti.

Grad je u srpnju 2010. zaključio ugovor o nabavi 66 automobila putem operativnog lizinga. Ugovoren je najam automobila na rok od 36 mjeseci za cijenu od 1,36 milijuna eura u kunskoj protuvrijednosti, bez PDV-a.

Također, prema ugovoru utvrđena je obveza davatelja najma da snosi sve troškove vezano za registriranje vozila, osiguranje, tehničke preglede, poreze i pristojbe, te održavanje vozila.

Što je revizija problematizirala

S druge strane obveza Grada kao primatelja najma bila je dati garanciju banke u visini 10 posto ugovorene cijene vozila i plaćanje najma do desetog u mjesecu, te vraćanje vozila davatelju najma nakon isteka 36 mjeseci.

“Prema ponudbenoj dokumentaciji vrijednost svih vozila je iznosila 1.254.524,66 EUR, dok je ugovorena cijena koju Grad kao primatelj najma treba isplatiti za vrijeme trajanja najma od 36 mjeseci je za 105.346,06 EUR veća od vrijednosti vozila u vrijeme nabave, navodi se u nalazu revizije iz 2011. godine.

Revizija je tada tražila pojašnjenje zašto se Grad odlučio za najam vozila, a ne za neki drugi oblik nabave. Na to su iz Grada odgovorili da bi im kupnja vozila povećala troškove jer bi za održavanje i nabavku guma i sličnog trebali provoditi postupke javne nabave.

Priznali da nisu provjerili isplativost

“Prema obrazloženju Grad se nije odlučio za kupnju vozila ili za nabavu vozila primjenom financijskog lizinga već za najam primjenom operativnog lizinga jer bi za pojedine rashode koji se javljaju svake godine (registracija, tehnički pregledi, osiguranje, servisiranje i održavanje vozila, nabava guma, zamjenskih vozila za vrijeme trajanja popravaka i servisa) bilo potrebno provodite postupke nabave što bi stvorilo nove troškove”, stoji u nalazu Revizije.

Također, Grad se tada očitovao da nisu radili usporednu analizu koja bi pokazala isplativost najma automobila.

“U očitovanju se također navodi da prije nabave spomenutih vozila nije napravljena usporedna analiza financijske isplativosti odabranog načina nabave u odnosu na neke druge načine nabave (financijski lizing ili drugi način nabave)”, stoji u nalazu Revizije.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu