Komentari

Rezolucija Freda Matića o abortusu uznemirila je europsku desnicu, biskupe i HDZ. Što u njoj točno piše?

Europski parlament u četvrtak glasa o prijedlogu eurozastupnika i bivšeg ministra Freda Matića

FOTO: Telegram ilustracija

Karlo Ressler iz HDZ-a već u Jutarnjem najavljuje da će oni biti protiv. Nema nikakve sumnje da je to instrukcija Andreja Plenkovića: na riječima uvijek uz najrazvijenije zemlje EU, a na djelu uz najzaostalije

Stvarno velike stvari prihvatio se hrvatski eurozastupnik iz SDP-a Fred Matić, a u četvrtak ćemo vidjeti kako će se o njoj glasati u Europskom parlamentu. Nakon što je europski Odbor za prava žena prošlog mjeseca podržao njegov opsežni izvještaj o stanju seksualnih i reproduktivnih prava žena u državama članicama Europske unije, Fred Matić sutra izlazi pred EU zastupnike kao čelni autor rezolucije na istu temu koju je, na naš zahtjev, dostavio Telegramu.

Njezin je cilj da sve zemlje u EU – kao zajednički standard – omoguće svojim državljankama zakonit i dostupan pobačaj na zahtjev, kontracepciju i slobodno odlučivanje o planiranju vlastitih obitelji.

Premda su danas u EU ostale samo dvije države koje u ovoj domeni drastično gaze ženska prava – Malta koja generalno zabranjuje abortus i Poljska gdje je dopušten samo iznimno – Matićev izvještaj pokazuje kako stanje zapravo nije sjajno ni u nizu drugih zemalja gdje se ženama, do određenog termina, formalno jamči pravo da prekinu neželjenu trudnoću.

I u Hrvatskoj krajnje otežana dostupnost abortusa

Pobačaj je, naime, u dosta država i dalje otežan raznim paketima za ženu ponižavajućih uvjeta, sve manje izvediv zbog prava na priziv savjesti koje široko konzumiraju liječnici u javnim bolnicama te za mnoge parove nedostižan jer je skup. Tako je i kod nas gdje ultrakonzervativne snage godinama vode ”preventivnu” kampanju oko novog Zakona o pobačaju kojega još uvijek nema na vidiku tražeći niz restrikcija pa i totalnu zabranu.

No u Hrvatskoj je već i bez toga dostupnost abortusa krajnje otežana jer u nekim državnim bolnicama već gotovo svi ginekolozi odbijaju obavljati te zahvate. Prema izvještaju koji je još 2005. godine objavila Ženska mreža Hrvatske, pobačaji su se već onda bili prestali raditi u KBC Zagreb i zagrebačkom Svetom Duhu, u bolnicama u Kninu, Požegi, Našicama, Vinkovcima, Pakracu, Slavonskom Brodu i Novoj Gradiški. Istraživanje koje je lani provela i objavila poznata zdravstvena novinarka Nataša Škaričić dopisujući se s upravama hrvatskih bolnica, dalo nam je uvid u aktualno stanje.

Citiramo: U bolnicama u Požegi i Našicama i dalje nema nijednog ginekologa koji pristaje raditi pobačaje. Priziv savjesti u KBC-u Osijek izjavilo je 21 liječnik od 24 zaposlena ginekologa i tri specijalizanta. U zagrebačkoj Petrovoj bolnici pobačaje ne radi 40 od 45 ginekologa, u KBC-u Split 32 od 34, u Šibeniku šestero od osam, u Virovitici četvero od pet, u Dubrovniku četvero od šest, a u Zadru devet od 12. I tako redom.

Dodatne barijere koje sve otežavaju ženama

Iz ovih podataka je jasno kako se opće zakonsko pravo na pobačaj do desetog tjedna trudnoće u realnosti može zakomplicirati i osujetiti. I o tome potanko govori izvještaj Freda Matića na temelju koga je, zajedno sa suradnicima, formulirao i prijedlog Rezolucije.

I u nekim zemljama gdje je pobačaj legalno dostupan, često postoje dodatne barijere koje ženama otežavaju ostvarivanje tog prava, konstatira se u Rezoluciji, a kao metode odvraćanja uočeni su kratki rokovi, nametanje savjetovanje i dana za ”razmišljanje”, manjak ginekologa koji su voljni raditi pobačaje, širenje dezinformacija na koje sustav ne odgovara svojim edukativnim kampanjama, skupoću postupka itd.

Zato mnoge žene zbog abortusa ili putuju u liberalnije zemlje, ili ih rade na crno u privatnoj praksi ili, što je najgore, kod lokalnih nadriliječnika gdje riskiraju zdravlje pa čak i život.

Rezolucija traži siguran pobačaj u državama EU

U Rezoluciji se citira egzaktni uvid Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) koji kaže da zabrane i restrikcije nigdje nisu smanjile broj abortusa te Guttmacher Instituta koji navodi da mjera učestalosti pobačaja u zemljama koje ga ili posve zabranjuju, ili ga dopuštaju samo iznimno, iznosi 37 na tisuću stanovnika, a 34 na tisuću u državama koje su ga sasvim liberalizirale.

Zato se u Rezoluciji apelira na sve države EU da zajamče svojim građankama siguran pobačaj na zahtjev po važećim standardima medicinske znanosti. Temelj za to predlagač nalazi u nizu poimence navedenih međunarodnih i europskih konvencija i dokumenata – uključujući i Istanbulsku konvenciju – koji zagovaraju ženska prava na dostojanstvo, fizički i mentalni integritet, pravo na poštivanje privatnosti i osobne autonomije te seksualne orijentacije i identiteta.

Znanstveno utemeljena seksualna edukacija

Stoga Matićeva Rezolucija poziva da se ženama u svim zemljama EU osigura da autonomno odlučuju hoće li biti seksualno aktivne, kada i s kim, hoće li se udavati ili neće, za koga i kada, hoće li imati djecu, koliko djece i kada, te pravo na servise i podršku mehanizama države potrebne da ta svoja prava ostvare bez suočavanja s ekspoloatacijom, nasiljem i diskriminacijom.

Posebne preporuke posvećene su pravu na široku dostupnost kontracepcije i znanstveno utemeljenu seksualnu edukaciju u školama, a od Europske komisije traži se imenovanje specijalnog izvjestitelja za seksualno i reproduktivno zdravlje žena u EU. Kako će pojedini eurozastupnici i njihovi klubovi primiti ovaj dokument, vidjet ćemo u srijedu, no Karlo Ressler iz HDZ-a već u Jutarnjem najavljuje da će oni biti protiv.

Nema nikakve sumnje da je to instrukcija Andreja Plenkovića: na riječima uvijek uz najrazvijenije zemlje EU, a na djelu uz najzaostalije.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu