Politika & Kriminal

Rezultati istrage: za ubojstvo malteške novinarke koja je pisala o korupciji odgovorna je država

Javna istraga ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. utvrdila je da je za njezinu smrt odgovorna država, objavio je u četvrtak BBC. U izvješću koje prenose malteški mediji stoji da država nije uočila ni prepoznala da postoji rizik po život novinarke i nije poduzela odgovarajuće korake da bi ga izbjegla.

Caruana Galizia poginula je u napadu automobilom bombom nedaleko od svojeg doma u listopadu 2017. godine. Istraga je rezultirala ostavkom premijera Josepha Muscata 2019., pošto je ustanovljena upletenost njegovih bliskih suradnika. No premijer je tada negirao optužbe o korupciji.

Veza velikih poduzeća i vlade

Caruana Galizia, koju su nazivali “Wikileaks žena” razotkrila je koruptivne mreže u zemlji i inozemstvu. Njezina je obitelj zatražila pokretanje neovisne javne istrage novinarkina ubojstva. Muscat ju je odobrio nekoliko mjeseci prije nego što je podnio ostavku.

U posljednje dvije godine u sklopu istrage saslušani su deseci svjedoka, među kojima su bili istražitelji, političari i novinari. U zaključku izvješća na 437 stranica stoji da je država “stvorila ozračje nekažnjivosti koje kreiraju najviši ešaloni” i da je postojala “neopravdana bliskost” između velikih poduzeća i vlade.

Dosad je optužena tek nekolicina pojedinaca. U veljači je jedan od trojice optuženih za ubojstvo Caruane Galizije priznao krivnju i osuđen je na 15 godina zatvora. Ostalima suđenje tek predstoji.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu