Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Riječanin pijan divljao centrom grada i ubio dvoje ljudi. Nepravomoćno je osuđen na 9 godina zatvora

U obrazloženju presude sud navodi kako osuđeni ni s čim nije pokazao da se iskreno kaje

23.02.2021., Rijeka - Aleksandar Cupac, optuzen za smrt dvojice pjesaka koje je pregazio u centru grada 2014., dolazi na Zupanijski sud na raspravu. rrPhoto: Goran Kovacic/PIXSELL
FOTO: Goran Kovacic/PIXSELL

Riječanin Aleksandar Cupać koji je prije sedam i pol godina skrivio smrt dvije osobe divljački vozeći pijan kroz centar Rijeke, nepravomoćno je osuđen na ukupno devet godina zatvora. Nakon presude Županijskog suda u Rijeci Cupać, koji se branio sa slobode, prebačen je u riječki pritvor, s obzirom na to da je dosuđena zatvorska kazna dulja od pet godina. Uz kaznu zatvora određena mu je i zabrana upravljanja motornim vozilima na pet godina, a snosit će i troškove sudskog postupka.

Cupać, inače vlasnik fast food objekta u centru Rijeke, nesreću je izazvao 12. srpnja 2014. godine u Adamićevoj ulici u oko 2 sata ujutro. Kroz središte grada Cupać je u Audiju A6 jurio najmanje 95 kilometara na sat, gotovo dvostruko brže od dopuštenog, s koncentracijom alkohola od 1,48 promila.

Naletio je na pješake koji su prelazili zebru i kojima je bilo upaljeno zeleno svjetlo. Na licu mjesta su poginuli 50-godišnjak iz Opatije i 48-godišnji Riječanin. Cupać je pobjegao s mjesta nesreće i oštećeni automobil parkirao na drugoj lokaciji u blizini zgrade Lučke uprave. Policiji se prijavio nekoliko sati kasnije.

‘Ni s čim nije pokazao da se kaje’

Kako navodi Novi list, u obrazloženju presude sud je istaknuo kako poginulim muškarcima nikakva pomoć ne bi spasila život. Sud navodi kako je Cupaćeva obrana tvrdila da je alkohol konzumirao nakon nesreće i osporavali su da je prošao kroz crveno svjetlo. Međutim, sud se oslonio na iskaze svjedoka koji su bili suprotni i na nalaze vještaka.

Kao olakotne okolnosti sud je u obzir uzeo da Cupać ima dvoje malodobne djece o kojima skrbi i to što nije prije osuđivan, a kao otežane okolnosti ocijenili su kršenje čak tri odredbe zakona i to što su poginule dvije osobe. “Nakon nesreće se nije zaustavio i pokušao pomoći već je nastavio voziti. Ni s čim nije pokazao da se iskreno kaje, a navodi da pomaže sinu jedne od žrtava nisu ničim dokazani. Sud je smatrao da je zatvorska kazna od 9 godina u potpunosti prigodna”, stoji u obrazloženju suda.

Suđenje Cupaću je počelo 2016. na Općinskom sudu, a pri kraju suđenja došlo je do izmjena Kaznenog zakona kojima se povećava kazna za ovakva djela te je Cupaćev slučaj prebačen na Županijski sud. Trenutnim zakonom maksimalna kazna za ovakva djela je 12 godina, a Cupać je, s obzirom na to da izmjene zakona nisu stupile na snagu kada je 2014. izazvao nesreću, dobio maksimalnu kaznu predviđenu tadašnjim zakonom – 9 godina. Cupać ima pravo žaliti se na ovakvu presudu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu