Riječki liječnik o Berošu: ‘Dopustio je da politika uvjetuje neke stvari’

Ocjenjuje i kako je problem bio u lošem upravljanju kriznom situacijom od strane Nacionalnog stožera

ZADNJA IZMJENA: kol 6, 2020
Što se upravo događa s koronavirusom:

Riječki liječnik obiteljske medicine Leonardo Bressan, ujedno i predsjednik koordinacije hrvatske obiteljske medicine (KoHOM) za Primorsko-goransku županiju, u istupu za N1 televiziju oštro se osvrnuo na poteze resornog ministra Vilija Beroša. Ocjenjuje kako je problem bio u lošem upravljanju kriznom situacijom od strane Nacionalnog stožera.

“U nas se politika nije petljala u organizaciju zdravstvenog dijela sustava i imali smo dobre rezultate. Nećete vidjeti da se epidemiolozi u Primorsko-goranskoj županiji posebno žale. Uspjeli smo iskontrolirati sve, u realnom vremenu”, rekao je. Na pitanje o tome znači li to da ministar Beroš nije položio ispit u svim dijelovima, Bressan je odgovorio potvrdno. “Da. Dopustio je da politika uvjetuje i ucjenjuje neke stvari koje su bile politički oportune u nekom trenutku”, kazao je riječki liječnik.

Na limitu ljudske izdržljivosti

Dodaje i kako očekuje da Beroš ne dira u primarnu medicinu koja je, tvrdi Bressan, na staklenim nogama. “Dosegnuli smo limit ljudske izdržljivosti. Ako bude dirao, urušit će se sustav”, ističe. Pojasnio je kako se mnogi pacijenti suočavaju s nemogućnošću dobivanja liječnika na telefon, ali i da pacijenti često ne znaju drugu stranu priče. “Imamo dvije ruke, dvije noge, jedna usta…”, govori liječnik obiteljske medicine, dodajući da pacijenti često zovu i za važne i nevažne stvari.

Pritom, kaže, liječnici ne mogu prekinuti pregled, previjanje ili bilo koji drugi zahvat zbog telefona. “Ako ćemo se javljati na telefon, nećemo uzimati ljude, raditi administraciju, to je lanac događaja”, pojašnjava Bressan i dodaje kako su otvorili sve komunikacijske kanale prema pacijentima – telefonsku sekretaricu, upite primaju i e-mailom, a neki liječnici komuniciraju s pacijentima putem Vibera, WhatsAppa. “Svatko tko nas zaista treba će nas dobiti”, kaže on.

Obim posla povećali na 110-115 posto

Na pitanje reportera N1 o tome kako je ministar Beroš optužio obiteljske liječnike, i privatne, za nepripremljenost, Bresson je rekao da mora demantirati tvrdnje da se privatni liječnici nisu dobro snašli.

“Uspjeli smo filtrirati 90 posto opasnosti za bolnički sustav. Bolnice su smanjile u jeku epidemije obim posla za 70 posto, 50 posto liječnika je znalo biti u smjenama doma, nisu ništa radili, mi nikad nismo prestali raditi, znali smo biti u smjenama od doma. Obim posla povećali smo na 110-115 posto, prekoračili smo ljudske mogućnosti i ne znamo dokad ćemo moći, to bi i ministar trebao znati”, kaže Bresson.

Ističe i kako je problem za primarnu medicinu u HZZO-u koji je, kako je rekao liječnik, veći dio svog administrativnog posla prebacio u njihove ordinacije. “Mi moramo brojati trakice, udaljenost, tko je napunio 18 godina, to oduzima prosječno dva sata dnevno. HZZ ne želi objaviti podatke o našem radu iz kojih bi se vidjelo da prosječno ordinacija obiteljske medicine obavi 67 poziva. U tom trenutku nema pregleda, nema administracije”, zaključuje.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program