Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Riječki svećenik ima nove dokaze da je cjepivo protiv korone loše. Izvor mu je Glas Koncila

Ivan Dominik Iličić danas je ponovno imao zapažen istup na društvenim mrežama

FOTO: Screenshot/Facebook

Studentski kapelan Riječke nadbiskupije, dominikanac i svećenik Ivan Dominik Iličić nastavlja svoj križarski pohod protiv cjepiva na Facebooku. Popularni dominikanac Iličić, čija sljedba na Facebooku broji preko 49.000 ljudi, imao je nadrealan istup u četvrtak, kada je u videu kojeg je pogledalo 223.000 ljudi pozvao “vjernike da se ne cijepe”.

Iličić se javio jutros novom objavom, gdje se pozivao na Glas Koncila, inače crkveni list, citirajući “da je Oxfordsko cjepivo povezano sa stanicama abortirane djece”.

“Dragi prijatelji, evo i u Glasu koncila je potvrđeno da je Oxfordsko cjepivo povezano sa stanicama abortirane djece. Crkva dopušta primjenu takvog cjepiva kad ne postoji drugačije cjepivo i to samo u graničnim slučajevima, kada se vrednota ljudskog života stavlja ispred činjenice koja je i dalje za osudu, a to je korištenje stanica nerođene ljudske osobe u proizvodnji cjepiva. Kad postoji alternativa, izbor između više vrsta cjepiva za istu svrhu, tada su katolici dužni izabrati ono koje nije povezano sa stanicama abortirane djece. U ovom slučaju s koronom vjernici koji se odluče cijepiti trebali bi izabrati takvo cjepivo koje nema povezanost sa stanicama abortirane djece. Hvala dragom i hrabrom profesoru Valeriju Vrčeku na ovom važnom članku”, napisao je Iličić u svojoj objavi.

Dragi prijatelji, evo i u Glasu koncila je potvđeno da je Oxfordsko cjepivo povezano sa stanicama abortirane djece….

Posted by Ivan Dominik Iličić on Saturday, December 12, 2020

Teoretičar zavjere kao provjereni izvor

Valerije Vrček, na kojeg se poziva Iličić, jedan je od glasnijih antivaksera u Hrvatskoj. Vrček je imao zapažen istup u rujnu, kada je sa saborskom zastupnicom Karolinom Vidović Krišto, održao konferenciju o slobodi medija gdje mediji nisu smjeli postavljati pitanja. Uz Vrčeka, na toj konferenciji pričali su i drugi istaknuti teoretičari zavjera, poput Lidije Gajski, specijalistice interne medicine, te imunologa Srećka Sladoljeva.

Vrček je tada izjavio kako “situacija s pandemijom nije ozbiljna, ali je bolesna”. “Društvo je bolesno, poremećeno. Gdje je nestalo istraživačko novinarstvo. Gdje je nestalo otvoreno društvo?”, zapitao se tada Vrček pred kamerama. Potom je konstatirao da mediji izruguju svetinje, a epidemiju ne. Tvrdio je da mediji ukidaju sekularno društvo, te da je uvedena “institucija dogme, horor i pošast ove pandemije, to je proglašeno neupitnim”, rekao je tada Vrček, autor Glasa Koncila.

Iličić nije samo svećenik, već i farmaceut

Iilčić je u svom prošlotjednom videu rekao kako njegovi stavovi ne proizlaze samo iz njegovog svećeničkog poziva, već i iz toga što je on farmaceut. Iličić je prije svećeničke dužnosti prethodno završio Farmaceutsko-biokemijski fakultet u Zagrebu.

Iličić je u tom videu rekao kako je cjepivo neprovjereno, budući da nije bilo dovoljno vremena za testiranje. Potom je Iličić pričao o izradi Pfizerovog cjepiva “na osnovu stanica povezanih sa stanicama iz abortirane djece”, tada se još ne pozivajući na Glas Koncila. Tada je još baratao s pretpostavkama, budući da je rekao kako on osobno nije uspio otkriti je li ono povezano s takvim stanicama.

No, za Oxfordsko je bio sasvim siguran, pa je sve vjernike i ljude dobre volje “koji poštuju život od začeća” pozvao da ne uzimaju to cjepivo, čak i kad bi ono bilo sigurno. Na Iličićev video je brzo reagirao Marino Ninčević, svećenik iz Zadra, teolog, znanstvenik, profesor i misionar. Tada je poručio kako su tvrdnje pojedinih svećenika, poput Iličićevih tvrdnji, neodgovorne i neutemeljene.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više