Politika & Kriminal

Ganges na obalu izbacio desetke trupala, sumnja se da radi o umrlima od covida

Iz Indije svakim danom stižu sve groznije vijesti

Covid-19 coronavirus positive patients are seen inside a banquet hall temporarily converted into a covid care centre in New Delhi on April 29, 2021. (Photo by TAUSEEF MUSTAFA / AFP)
FOTO: AFP

Deseci trupala osoba za koje se pretpostavlja da su umrle od covida-19 izbacila je rijeka Ganges na sjeveru Indije, priopćile su u ponedjeljak vlasti.

Pandemija se naglo širi u ruralnim područjima Indije, puneći bolnice, krematorije i groblja.

Mjesni dužnosnik Ashok Kumar rekao je da je rijeka naplavila četrdesetak trupala u okrugu Buxaru, blizu granice Bihara i Uttar Pradesha, dviju indijskih država koje su među najsiromašnijima.

Trupla se moraju pokopati ili spaliti

“Naredili smo tamošnjim dužnosnicima da se pobrinu za trupla te da ih pokopaju ili spale”, rekao je Kumar za France Presse. Neka glasila pišu da bi trupala moglo biti i stotinjak.

Isti izvori se pozivaju na druge dužnosnike koji kažu da su neka tijela napuhana i djelomično izgorjela te da su najvjerojatnije nekoliko dana bila u rijeci.

Stanovnici su rekli za AFP da su trupla možda bačena u rijeku zbog prepunjenosti krematorija a obitelji ne mogu kupiti drva za kremiranje na pogrebnoj lomači.

“Ovo nas je doista zgrozilo”, rekao je Kameshwar Pandey.

Dnevno umire oko 4000 ljudi

Službene statistike pokazuju da svaki dan oko 4000 ljudi umire od covida u Indiji, gdje je epidemije dosad pokosila gotovo 250.000 ljudi.

Mnogi stručnjaci ocjenjuju da su ti brojevi podcijenjeni, navodeći za primjer podatke dobivene od krematorija.

Broj žrtava koje nisu obuhvaćene statistikom posebno je velik sada kada se epidemija proširila izvan velikih gradova, na seoska područja gdje su bolnice rijetke i slabo ažuriraju podatke.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu