Rijetko ogavno: ovaj nadbiskup kaže da ne bi prijavio pedofila koji mu na ispovijedi prizna zlostavljanje djece

Novi zakon u Australiji obvezao bi svećenike na kršenje ispovjedne tajne ako im netko prizna da zlostavlja djecu

ZADNJA IZMJENA: kol 17, 2019

Katolički nadbiskup iz Melbournea, Peter Comensoli, izjavio je za ABC Radio kako bi radije išao u zatvor nego prijavio pedofila koji mu je tijekom ispovijedi priznao da zlostavlja djecu. Naime, prije koji dan se u parlamentu australske države Victorije raspravljalo o novom zakonu koji propisuje da svećenici moraju vlastima prijaviti zlostavljače djece. To vrijedi i u slučaju kad im zločin priznaju u ispovjedaonici u kojoj ih, prema crkvenim zakonima, štiti ispovjedna tajna.

Ovakav zakon spominjao se i prošle godine kada je katolička crkva službeno odbila prijedlog zbog kojeg bi zakon prisiljavao svećenike da prijave zlostavljanje za koje saznaju tijekom ispovijedi. Nakon kontroverzne izjave spomenuti nadbiskup je rekao kako bi, nakon što ispovijed završi, pokušao potaknuti zlostavljača da se sam prijavi policiji. Ako mu to pak ne bi uspjelo, čuvao bi njegovu gnjusnu tajnu.

Zakon na strani djece

“Ako mi zlostavljač to ne bi priznao van ispovjedaonice, ne bih prekršio ispovjednu tajnu”, rekao je nadbiskup. Inače, trenutno je na snazi zakon koji obavezuje učitelje, policiju, medicinske djelatnike, školske savjetnike, tete u vrtićima i socijalne radnike da odmah policiji prijave ako imaju opravdanu sumnju da je neko dijete zlostavljano. Novi amandmani na popis onih koji moraju prijaviti zlostavljanje dodaju i svećenike, čak i ako za nedjela saznaju tijekom ispovjedi.

Kazne za svećenike koji bi prešutjeli što su saznali kreću se od novčanih do tri godine u zatvoru, a ministar za zaštitu djece, Luke Donnellan, rekao je kako bi zbog novog zakona buduće generacije djece bile sigurnije. Iz opozicije su kazali kako prvo moraju detaljno proučiti novi zakon pa će ga tek onda komentirati, ali očekuje se da će obje strane podržati zakon.

Djeca su iznad svega

Chrissie Foster, koja se bori protiv nasilja nad djecom, rekla je da će izglasavanje novog zakona biti povijesni dan. Njezine dvije kćeri, Emmu i Katie, silovao je svećenik iz Melbournea Kevin O’Donnell dok su išle u osnovnu školu. Kao dokaz da je ovakav zakon potreban citirala je katoličkog svećenika Michaela McArdlea,koji je rekao kako se tijekom 25 godina ispovjedio kod 30-ak svećenika i svima im priznao da je seksualno zlostavljao djecu.

“Umjesto odrješenja koje je on dobivao 25 godina, zlostavljače će sada morati prijaviti već nakon prve ispovijedi. Neće dobiti priliku da se ispovjede još 1500 puta nakon toga”, rekla je Foster i dodala kako je ispovjedna tajna po crkvenim zakonima nešto najsvetije što postoji i nešto u što se ne smije dirati. “Po meni su dječja tijela i životi najsvetije što postoji”, zaključila je.

‘Crkvena praksa može se mijenjati’

Svećenik Kevin Dillon iz lokalne crkve u Rowvilleu rekao je da Crkva jednostavno mora prepoznati nemjerljivu štetu koja je učinjena žrtvama seksualnog napastovanja. Inače, Dillon je jedan od najglasnijih saveznika žrtava zlostavljanja te tvrdi da je novi zakon prilika da se revidiraju pravila koja se tiču ispovjedne tajne. “Mislim da ispovjedna tajna nije toliko dio učenja koliko je dio prakse, a praksa se može mijenjati”, rekao je.

“Ja bih u takvoj situaciji slijedio svoju savjest i napravio bih ono za što bih mislio da je ispravno”, rekao je. Podsjećamo, katolički svećenici koji prekrše ispovjednu tajnu ekskomuniciraju se iz Crkve.

Željka Orešković
Telegram autor
1147 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program