Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Rimac odgovorio Peović: 'Linč, klevete i mržnja. Kampus financiramo posve sami, bez kune od države ili EU'

'Što se mene tiče, možemo i kupiti zemljište sada po tržišnoj cijeni. Nema problema', poručio je

Mate Rimac danas je na Facebooku odgovorio na prozivke zastupnice Radničke fronte Katarine Peović, koja je tijekom saborske rasprave zatražila objašnjenje o zemljištu na kojem tvrtka Rimac Automobili gradi svoje sjedište. ”Kampus radi bez kune od države ili EU”, odgovorio joj je. ”Nemamo nikakve državne garancije ili slično”, dodao je.

Podsjetimo, Peović tvrdi da je tvrtki zemljište dodijeljeno za iznos manji od jedne lipe po kvadratu mjesečno.

“Rimac Automobilima je građevinsko zemljište od gotovo 200 tisuća kvadratnih metara na sljedećih 69 godina dodijeljeno za 19.934 kune godišnje, što je manje od jedne lipe po kvadratu mjesečno”, kazala je Peović i ocijenila kako je tu riječ o pogodovanju. Rimac joj je opširno odgovorio.

‘Nije OK da se kleveće i laže’

”Oko Kampusa i zemljišta, oko istog se vodi dosta rasprava pa mislim da bi bilo OK da i ja smijem reći svoj stav. Kao i uvijek – u redu je preispitati i postavljati pitanja ali mislim da nije OK da se kleveće i laže, bez da se uopće pita drugu stranu”, napisao je Rimac. Poručio je da Rimac Automobili ima pravo građenja na toj čestici uz uvjet da pokrene izgradnju u roku od 12 mjeseci, završi projekt u roku od 36 mjeseci, zaposli 729 novih zaposlenih, od kojih 547 mora biti visoko obrazovanih. ”Ukoliko se ti uvjeti ne ispune, sve što smo napravili ide u vlasništvo Grada”, tvrdi.

Isto tako, nakon isteka Prava gradnje (69 godina), zemljište i sve na njemu vraća se Gradu, dodao je inovator. ”Za Kampus ćemo plaćati 2, 5 milijuna kuna komunalne naknade Gradu godišnje, što predstavlja 15% proračuna Grada Svete Nedelje”, napisao je.

‘Hrvatska voli šikare’

”Mi u potpunosti financiramo projekt sami, uključujući infrastrukturu, bez kune od države ili EU – sami plaćamo trafo stanice, premještanje dalekovoda, ceste i sve ostalo”, napisao je još Rimac na Facebooku. Dodao je kako je to zemljište uvijek bilo i ostalo bi šikara da nije Kampusa. ”Ali Hrvatska voli šikare”, napisao je u nastavku.

”Što se mene tiče, možemo i kupiti zemljište sada po tržišnoj cijeni. Nema problema. Ja ću biti jedina budala na svijetu koja ovakvu investiciju financira 100 posto bez subvencija, na zemljištu koje kupujemo po tržišnoj cijeni (opet kažem, nema problema), ali ćemo onda vidjeti kako ću za slijedeću investiciju uspjeti uvjeriti svoje investitore koji ovo financiraju, da se to dalje radi u Hrvatskoj.

Uz sve ovo – linč, klevetama i mržnji kojoj sam svakodnevno izložen, je pitanje moje motivacije buduće investicije raditi u Hrvatskoj a i kakav tretman drugi potencijalni investitori mogu očekivati – koji eto, stoje u redu da šikare pretvore u razvojno-istraživačke i proizvodne pogone u Hrvatskoj”, poručio je još na Facebooku. Inače, radi se o zemljištu od 200.000 m2 i ono je i dalje u vlasništvu Grada Svete Nedelje, pojasnio je. Rimac Grupa danas ima preko 1400 zaposlenih, od kojih je oko 1200 u Hrvatskoj.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više