Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Roditelji njegovatelji prosvjeduju ispred Ministarstva za demografiju: preklinju Vladu da im pomogne

Traže veće plaće, bolovanja i godišnje odmore

FOTO: Kristian Došen/Nova TV/Twitter

U 10 sati ispred Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku počeo je prosvjed roditelja njegovatelja i njegovatelja, koji od Vlade traže da se konačno krene u ozbiljne izmjene Zakona o socijalnoj skrbi kojima bi se popravio njihov status. Uz to, prosvjedom žele ukazati na tešku situaciju u koju su dovedene osobe s invaliditetom. Kako se navodi u priopćenju Udruge obitelji djece s teškoćama u razvoju i osoba s invaliditetom “Sjena”, našli su se u neodrživoj situaciji zbog činjenice da je velika većina njegovatelja u socijalnoj izolaciji, živi na rubu siromaštva i egzistencijalno su ugroženi.

Time su egzistencijalno ugrožena i djeca s teškoćama u razvoju, odnosno osobe s invaliditetom o kojima njegovatelji brinu. Mnogi roditelji su narušenog tjelesnog i psihičkog zdravlja, što dodatno otežava njihovu situaciju. Prvi prosvjed su održali prije dva mjeseca, ali to nije dovelo do rješavanja njihovih problema.

“S obzirom na to da do sada Ministarstvo nije ponudilo nijedno rješenje na brojne probleme naše populacije na koje upozoravamo godinama, prisiljeni smo opet sa svojom djecom izaći na ulicu u nadi da ćemo na taj način potaknuti Ministarstvo da iznađe rješenja kako bi se životi roditelja njegovatelja, kao i osoba s invaliditetom i djece s teškoćama u razvoju poboljšali“, kazala je Suzana Rešetar iz udruge „Sjena”.

Naknada od 2 i pol tisuće kuna

Po mišljenju članova udruge, sva prava i obaveze njegovatelja trebao bi uređivati Zakon o njegovateljima, koji mora biti odvojen od Zakona o socijalnoj skrbi u koji društveno i u praksi ne pripada. Traže i da status njegovatelja pri Ministarstvu mora biti reguliran kao radni odnos po svim zadanim smjernicama Zakona o radu.

Njegovatelj bi imao pravo na plaću, a ne naknadu kako je sada riješeno. Smatraju da neto plaća ne bi smjela biti manja od četiri tisuće kuna, a donekle primjerenom smatraju plaću od pet tisuća kuna. Sadašnja naknada, ističu, ispod je minimalnog iznosa plaće i iznosi dvije i pol tisuće kuna.

Iz “Sjene” tvrde da se mora naći zakonski okvir koji bi i u praksi dozvolio njegovateljima bolovanje i godišnji odmor, pri čemu se njegovatelju mora naći kompetentna osoba kao zamjena, umjesto dosadašnjih smještanja u institucije ili bolnice osoba kojima je potrebna njega. Smatraju i da, ako je njegovatelj roditelj ili član uže obitelji, u slučaj smrti mora imati pravo na šest mjeseci plaćenog dopusta, tijekom kojega će se integrirati nazad u društvo i steći vještine potrebne za vraćanje na tržište rada.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više