Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Rusi u strahu da će ih Putin poslati u rat pobjegli u Beograd: 'Što da radim u Ukrajini? Pa ne znam ni pucati'

Dok Rusi koji bježe od mobilizacije slijeću u Srbiju, oni koji ondje već stanuju organiziraju prosvjede

Russians arrive at Yerevan's Zvartnots airport on September 21, 2022. - Flights out of Russia were nearly fully booked this week, airline and travel agent data showed on September 21, after President Vladimir Putin introduced a partial draft of reservists to fight in Ukraine. Defence Minister Sergei Shoigu said that Russia would initially mobilise some 300,000 reservists, after Putin in a televised address warned Russia would use all available military means in Ukraine. Direct flights to cities in nearby ex-Soviet countries of Armenia, Georgia, Azerbaijan and Kazakhstan were all sold out for Wednesday, the Aviasales website popular in Russia showed. (Photo by Karen MINASYAN / AFP)
FOTO: AFP/Ilustracija

Prvi Rusi koji su kupili skupe avionske karte iz Moskve za Beograd jučer i prekjučer su počeli slijetati u tamošnju zračnu luku. Krenula je, podsjetimo, mobilizacija Rusa za rat u Ukrajini, i dok je je već prvog dana zabilježen ogroman broj prijava, mnogo je njih koji su odlučili napustiti zemlju dok još uvijek mogu, pa su u nekim slučajevima avionske karte platili i više desetaka tisuća kuna.

“Bio sam u panici kada je objavljena mobilizacija, shvatio sam da moram nešto da poduzmem”, kazao je dvadesetosmogodišnji Kiril iz Moskve za BBC na srpskom, koji je prevalio 700 kilometara iz Sankt Peterburga do glavnog grada Srbije te dodao da je bio zabrinut hoće li uspjeti prijeći preko granice.

Uplašeni su i boje se za obitelji

Avionsku kartu kupila je njegova supruga koja je već u Srbiji, i bila je to posljednja koju je našla na tom letu. Ispostavilo se da je prelazak granice prošao bez poteškoća.

„Na graničnoj kontroli su me površno ispitivali, pitali su me u koju kategoriju rezervista spadam i pustili me. U principu, više sam bio uspaničen nego što je bilo problema”, rekao je.

Ruski prebjezi kažu da su uplašeni, piše Blic, da je Putin ubojica koji ih tjera na sukob koji ne žele, a kroz suze su rekli i da se boje za svoje obitelji.

Pozive dobili i mladi dečki

“Moj brat je pod Izjumom. Regrutirali su ga iako ima 20 godina. Već tri mjeseca je u Izjumu u ratu. Otišao je u rat 29. srpnja i bio je u Izjumu i Harkovu. Ne vjerujte svemu što se u Rusiji govori”, izjavila je Julija. Za Nova.rs je ranije govorila i Irina, koja kaže da je sa suprugom stigla iz Moskve.

“Prilično sam uplašena i tužna jer moja vlada vodi lošu politiku. Želim kazati da Ukrajincima treba sloboda, molim da se prestane sa sukobom. Ponavljam, ljudi molim vas, prestanite s napadima. Molim vas, zaustavite Putina. Što se njega tiče mogu reći da je on veoma opasan i da je to jedan ubojica. To nije dobra osoba, on ne brine o narodu, sigurna sam u to”, kazala je Irina.

Među putnicima na letu iz Kazanja bio je i 37-godišnji Artjom, rodom iz Sankt-Peterburga. Kaže da u Beograd dolazi poslom i da je kartu kupio prije dva mjeseca, ali da će razmisliti o povratku u Rusiju, iako za sada nije dobio poziv iz vojske. „Ne bojim se mobilizacije. Kao prvo, ja sam IT-jevac, nas baš i ne zovu u vojsku, jer bi to bilo neracionalno raspoređivanje ljudi. „A kao drugo, šta tamo da radim? Ne znam pucati”, kaže.

Rusi sutra prosvjeduju

Dok Rusi koji bježe od mobilizacije slijeću u Beograd, oni koji ondje već stanuju organiziraju prosvjede. Građanska neformalna grupa „Rusi, Belorusi, Ukrajinci i Srbi zajedno protiv rata“ poziva na prosvjed koji će se održati sutra na Trgu Republike od 17 sati.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više