Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Rat u Ukrajini

Rusija prijeti BiH: 'Ulazak u NATO bio bi proturuski korak i morat ćemo odgovoriti'

Reakciju Rusije izazvala Džaferovićeva izjava da će BiH nastaviti put prema članstvu u NATO-u

Russian President Vladimir Putin speaks during a joint press conference with his French counterpart (not seen) after their meeting in Moscow on November 26, 2015. Russia vowed to cooperate in the fight against terrorism as French President Francois Hollande began the last leg of a diplomatic bid to step up efforts to crush the Islamic State group. AFP PHOTO / YURI KADOBNOV / AFP / POOL / YURI KADOBNOV
FOTO: AFP/AFP PHOTO

Iz veleposlanstva Rusije u Bosni i Hercegovini danas su ponovili prijetnje zbog nastojanja te zemlje da postane članicom NATO-a navodeći kako bi to predstavljalo jasan “proturuski korak” na koji bi Moskva morala odgovoriti.

“Učlanjenje bilo koje zemlje u Savez podrazumijeva apsolutnu potporu vojnim i političkim ciljevima NATO-a, dakle antiruskim koracima, što znači da se djelovanje svake države članice u okviru Saveza smatra usmjerenim protiv Rusije”, stoji u izjavi veleposlanstva koju je prenijela Radio-televizija Republike Srpske (RTRS).

Iz te medijske kuće koja je pod izravnom kontrolom vlasti u RS-u tražili su komentar ruskog veleposlanstva na najavu predsjedatelja Predsjedništva BiH Šefika Džaferović kako će njegova zemlja bez obzira na ruske prijetnje nastaviti svoj put ka članstvu u NATO-u. NATO je 2019. godine odobrio aktiviranje Akcijskog plana za članstvo (MAP) BiH, no nikakvi rokovi za eventualno punopravno pridruživanje nisu definirani.

‘Bit ćemo prisiljeni poduzeti obrambene mjere’

“Mi ćemo nastaviti s našim NATO putem i o tome nećemo nikoga pitati”, kazao je Džaferović jučer u Bruxellesu nakon sastanka s glavnim tajnikom NATO-a Jensom Stoltenbergom. Nedugo nakon toga Džaferovića je napao srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik tvrdeći kako je sve što je Džaferović kazao u Bruxellesu izrekao u osobno i u ime svoje političke stranke.

“BiH nije donijela odluku o integracijama u NATO, nije zauzela stav o stanju Ukrajini niti o utjecaju bilo koje treće države na BiH”, napisao je na Twitteru Dodik koji godinama uporno opstruira donošenje svih odluka bitnih za paribližavanje BiH članstvu u NATO-u unatoč činjenici da je to cilj definiran vanjskopolitičkom strategijom zemlje kao i njenim zakonom o obrani. Iz veleposlanstva Rusije sada su pojasnili kako će ta zemlja zbog svoje nacionalne sigurnosti biti “prisiljena poduzeti obrambene mjere” protiv država koje odluče postati članicama NATO-a.

Međutim, nakon što su Finska i Švedska predale članstvo za ulazak u NATO, Vladimir Putin je kazao kako širenje Saveza na skandinavske zemlje ne predstavlja prijetnju Rusiji te da Moskva nema problema s Helsinkijem i Stockholmom. Tada je ustvrdio da će Rusija odgovoriti ako NATO proširi vojnu infrastrukturu na Finsku i Švedsku.