Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Urednica koja je upala u kadar Putinove televizije dala otkaz, kaže da ostaje u Rusiji iako bi mogla u zatvor

Marina Ovsjannikova je odbila francusku ponudu da dobije azil

FOTO: Twitter

Ruska novinarka koja se pobunila protiv invazije na Ukrajinu tijekom emitiranja vijesti na državnoj televiziji dala je otkaz, objavio je jutros The Guardian. Marina Ovsjannikova, urednica na televiziji Channel One, jučer je za France 24 rekla da je “predala sve dokumente” za otkaz. “To je zakonska procedura”, objasnila je.

Ovsjanikova, koja ima dvoje male djece, dodala je kako je “ovom gestom razbila život svoje obitelji”. “Moramo stati na kraj ovom bratoubilačkom ratu, da se ovo ludilo ne pretvori u nuklearni rat”, rekla je. “Nadam se da će moj sin kada bude stariji shvatiti zašto sam to učinila.”

Upala u kadar tijekom programa

Ovsjannikova je za vrijeme programa uživo uletjela u kadar, držeći u rukama transparent protiv rata. Stala je iza voditeljice koja je u tom trenutku čitala vijesti, a na transparentu je pisalo: “Ne ratu. Prekinite rat. Ne vjeruje propagandi. Oni vam lažu. Rusi su protiv rata”.

Privedena je, a moskovski sud ju je ubrzo kaznio s 30.000 rubalja. Usprkos tome što je oslobođena, novinarka bi još uvijek mogla završiti u zatvoru ako bude osuđena prema novom drakonskom zakonu kojim ruske vlasti nastoje uspostaviti potpunu kontrolu nad medijima tijekom rata.

Odbila je azil u Francuskoj

Francuski predsjednik Emmanuel Macron ranije ovog tjedna ponudio joj je azil ili druge oblike konzularne zaštite, rekavši da će razgovarati o njezinom slučaju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom.

No, Ovsjannikova je za njemački Der Spiegel u intervjuu objavljenom u četvrtak rekla da neće prihvatiti tu ponudu i da će ostati u Rusiji. “Ne želim napustiti našu zemlju”, rekla je. “Ja sam domoljub, moj sin je još više. Ne želimo ni na koji način otići, ne želimo nikamo.”

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više