Ruski mediji pišu da je avion, u kojem je jučer poginula 41 osoba, pogodila munja. Evo što dosad znamo

Zrakoplov je ubrzo nakon polijetanja morao prisilno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo

ZADNJA IZMJENA: svi 6, 2019
Foto: screenshot

U nesreći ruskog zrakoplova koji je jučer ubrzo nakon polijetanja morao prisilno sletjeti u moskovsku zračnu luku Šeremetjevo poginula je 41 osoba. Točan uzrok nesreće još se ne zna, ali pojavile su se špekulacije da je avion udarila munja.

Sinoć objavljene snimke s nadzornih kamera zračne luke pokazuju točan trenutak u kojem je avion udario o pistu i zapalio se. Još su se tijekom jučerašnjeg dana mogle vidjeti zastrašujuće snimke požara i putnika koji se u panici evakuiraju iz zapaljene letjelice. Prikupili smo sve zasad poznate detalje o nesreći te snimke požara.

1. Što pokazuju najnovije snimke?

Avion je pokušao sletjeti, no pritom se odbio od piste. Nakon par trenutaka ponovno je pokušao sletjeti, i opet udario o tlo. Tada je razbio podvozje, uništio motore te se zapalio stražnji dio aviona, piše RT. Snimku prisilnog slijetanja uhvatila je nadzorna kamera na aerodromu, a jučer navečer pojavila se na Twitteru i drugim društvenim mrežama. Drugi video snimio je netko od putnika iz samog aviona. Osoba koja je sjedila s lijeve strane uspjela je mobitelom snimiti vatru koja je izbila na krilu aviona dok se ovaj još kretao po pisti.

2. Kako se nesreća dogodila?

Putnički zrakoplov Suhoj Superjet-100 sa 73 putnika i pet članova posade poletio je sa Šeremetjeva za Murmansk, ali je ubrzo nakon polijetanja zatražio odobrenje procedure hitnog slijetanja zbog požara. “Let Su-1492 poletio je po planu u 18:02. Nakon polijetanja posada je prijavila problem i donijela odluku da se vrati na aerodrom”, objavila je zračna luka Šeremetjevo u priopćenju. “U 18:30 zrakoplov je uspio hitno sletjeti nakon čega je izbio požar”, nastavlja se.

Odmah nakon slijetanja putnici su evakuirani toboganom. Kompanija Aeroflot priopćila je da su putnici evakuirani za samo 55 sekundi, dok je prihvatljiv rok za takav postupak inače 90-ak sekundi. Prema izjavama očevidaca, rekacija spasiteljskih službi bila je vrlo brza. “Strašan je požar izbio po slijetanju, a vatrogasci su vrlo brzo stigli na mjesto nesreće”, izjavio je jedan svjedok nesreće, dok dio ruskih medija navode da su vatrogasci na pistu stigli za dvije minute. Požar je stavljen pod kontrolu, nakon čega se vidjelo da je stražnji dio potpuno izgorio dok je prednji dio aviona u boljem stanju.

3. Je li požar izazvala munja?

Uzrok požara još nije utvrđen, ali nagađa se da je riječ o udaru munje. Ruski mediji citiraju jednu članicu posade koja je tako kazala. Ta vijest nije službeno potvrđena, kao ni ona da su zbog udara munje avionu otkazale komande, nakon čega je došlo do prekida komunikacija. Još nije poznato ni je li požar u avionu izbio već u zraku.

U teoriju o udaru munje ne vjeruje zrakoplovni stručnjak Jacques Astre, koji je za Russia Today objasnio kako su avioni dizajnirani tako da izdrže udar munje. Ponekad se može dogoditi manja šteta na avionu, ali ne tolika da izazove nesreću kakva se dogodila na Šermjetjevu, rekao je stručnjak, koji za požar krivi kvar na elektronici.

4. Koliko je ljudi stradalo?

Poginula je 41 osoba, dok ih je devet s ozljedama završilo u bolnici. Još 14 ozlijeđenih je pomoć dobilo na licu mjesta nakon bijega iz zapaljenog aviona, te nisu hospitalizirani. Prve vijesti govorile su samo o ozlijeđenima. Broj žrtava se penjao tijekom jučerašnjeg dana, sve dok ruski mediji, navodeći istražno povjerenstvo kao izvor informacija, nisu objavili da je preživjelo samo 37 osoba koje su bile na kobnom letu.

Ruska novinska agencija Tass piše da se većina poginulih ugušila dimom koji je ispunio kabinu avion odmah nakon što je izbila vatra. “Većina putnika koja nije izašla iz aviona ugušila se dimom”, rekao im je izvor iz policije. Osim toga, većina putnika pretrpjela je teške opekotine. “Uzroci smrti će biti ustanovljeni forenzičkom analizom. Sada se čini da je većina poginula od trovanja dimom”, zaključio je izvor.

5. Što kažu ruske vlasti?

Premijer Dmitrij Medvedev naredio je formiranje vladinog povjerenstva za istragu, dok je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov rekao da je predsjednik Vladimir Putin izrazio sućut obiteljima žrtava. Agencija Interfax, navodeći anonimni izvor, objavila je da je avion sletio s punim rezervoarima goriva jer je bilo opasno izvesti manevar pražnjenja iznad Moskve. Stoga je odmah pokrenuta istraga za kršenje pravila sigurnosti. Suhoj Superjet-100 je bio prvi putnički avion postsovjetske Rusije i trebao je biti konkurencija brazilskom Embraeru i kanadskom Bombardieru.

Vedran Vrabec
Telegram autor
1996 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program